Начало
 
 

И. Йотова с апел за прозрачна собственост в медиите и гаранции за правата на журналистите

08.11.2021 /16:22 | Източник: baricada.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Илияна Йотова по време на интервюто. Снимка: Петър Ганев

„В момента според мен не е толкова силна цензурата, колкото автоцензурата. Имаме на пръв поглед пренаситена медийна среда в България, но в същото време и ограничена. Медиите са натъпкани в големи конгломерати от собственост. Хората в тях се страхуват да не загубят работата си, ако не спазват редакционната политика,” казва Илияна Йотова в интервю за baricada.org.

Проблемите в медийната среда у нас няма да се решат, „докато не стане прозрачна собствеността в медиите и докато няма изградена законова защитна система за журналистите, която да им гарантира, че няма да бъдат уволнявани своеволно и да им се оказва натиск”. Това заявява в публикувано днес обширно интервю за аналитичната платформа „Барикада” Илияна Йотова, действащ вицепрезидент и кандидат за втори мандат в екип с президента Румен Радев.

Интервюто обхваща широк кръг от теми, търсейки отговори на въпроси като: Къде буксува ЕС и какви уроци извлича от кризите? Възможно ли е да съжителстват неолиберализъм и солидарност? Прибързва ли се със „зеления преход”? Защо в левицата не виреят лидерски партии? Кой обърка ваксинацията в България? Що за диагноза е 0,6-процентният бюджет за култура?

„Никога не забравям откъде съм тръгнала - аз също съм медиен човек. Самият факт, че с вас разговаряме по всички тези теми, означава, че имаме медийна свобода. Познавам други страни, при това европейски, в които такова интервю е невъзможно”, казва Илияна Йотова пред интервюиращата я Къдринка Къдринова.

Вицепрезидентката, която е и утвърдена представителка на журналистическата професия, казва по медийните въпроси и следното:

В момента според мен не е толкова силна цензурата, колкото автоцензурата. Имаме на пръв поглед пренаситена медийна среда в България, но в същото време и ограничена. Медиите са натъпкани в големи конгломерати от собственост. Хората в тях се страхуват да не загубят работата си, ако не спазват редакционната политика.”

Интервюиращата припомня в свой въпрос за предложенията на СБЖ за законодателни промени, гарантиращи правата на журналистите, които бяха внесени в НС още през 2017 г. и на които никой депутатски състав не е дал ход и до днес. Вицепрезидентката реагира така:

„Очевидно не са се намерили достатъчно медии и журналисти, които да изискат отговор от законодателите. Ето как сами не умеем да отстояваме правата си.

Крайно време е в България да се появи и истинска разследваща журналистика. Не поръчана. Имаме изявени колеги и предавания с такъв профил. Обаче забелязвате ли тенденцията – тези предавания тръгват силно, докато в един момент или се променят и вече не са толкова независими, или по неизвестни причини престават да съществуват. Бедата е, че ние като общество сме се примирили с това.

Не само в България, а и в световен мащаб наблюдаваме и друго – журналистиката се измества от шоуто, а в социалните мрежи всеки пише каквото му хрумне без никаква санкция за това, всеки е „създател“ на новини. Разговаряла съм със специалисти по темата и от тях знам, че е невъзможно да се измисли аргоритъм, който да предпазва от фалшиви новини. Филтърът за тях може да се изработва единствено от самите хора, чрез образование, чрез критично мислене. Децата трябва да бъдат обучавани на това в училище. Отделен разговор заслужава темата за кибернасилието над деца и жени, по която усилено работя. Пандемията и изолацията изостриха този проблем.”

Запитана защо сериозните теми и задълбочените програми все остават в сянката на шоуто и скандалите около избори, Илияна Йотова изброява няколко причини и добавя:

„Да не пропускаме и ролята на нашите колеги в медиите, сред които доминира стремежът да се намери сензацията, „жълтото”. Често се е налагало да питам колеги от различни редакции: „Защо сте сложили това заглавие, като вътре в текста няма и помен от такова нещо?” Редовният отговор е: „Защото вестникът трябва да се продаде”. Хартиените издания вече отмират, но същият принцип важи и за кликванията в информационните сайтове.

И медиите, и обществото със сигурност ще обърнат внимание, ако има личности с нестандартно мислене и идеи, способни да излязат извън клишетата. Да надскочат онези думи, които отдавна се изпразниха от съдържание и чиято продължаваща употреба е обидна за собствения ни език – като обединение, реформа, приоритет или пък визия, с която напоследък много се злоупотребява.”

Сподели в
 

Призивът е в отговор на уволнения и натиск върхуа известни журналисти от вестник "Дума" като Велислава Дърева, Велиана Христова, Георги Георгиев.

15.01.2022/09:45

Вицепрезидентката Илияна Йотова изрази на своя Фейсбук-профил категорична подкрепа на известната журналистка Велиана Христова, която бе прогонена от в. "Дума" задето като синдикален лидер е дала гласност на колективно писмо на 30 от 34-ата работещи в "Дума" журналисти.

13.01.2022/20:32

На 8 януари на 96-годишна възраст си отиде от нас големият журналист Кирил Янев. Доайенът на българската журналистика и носител на голямата награда на СБЖ „Йосиф Хербст“ беше верен на принципа, че ако не си дал всичко в журналистиката, все едно нищо не си дал.

10.01.2022/00:55

Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) обяви резултатите от Деветото издание на своя ежегоден журналистически конкурс „Светове и цветове” – 2021.

28.12.2021/15:35

В Клуб „Журналист“ на СБЖ бе открита изложбата „България – Корея: Така далечни, толкова близки” на журналиста Валентин Колев.

16.12.2021/13:28

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки