С дигитализацията журналистическите публикации остаряват още по-бързо

27.10.2021 /13:08 | Автор : Гьоц Болтен и Вибке Циглер | Източник: planet-wissen.de Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Новините са достъпни и чрез онлайн приложенията

Обзор на германските журналисти Гьоц Болтен и Вибке Циглер очертава параметрите на технологичните предизвикателства пред журналистическата професия - новините винаги са достъпни в мрежата, всекидневниците имат и онлайн платформи, дигитализацията промени начина на работа на редакциите, производството на видео стана по-лесно, много новинарски канали имат свои чуждестранни репортери

През последните 20 години новините в журналистиката имат още по-краткотраен живот, отколкото преди това. В процеса на дигитализация най-новите информации са достъпни в Интернет за минути и се разпространяват по целия свят. Утре вестникът ще отпечата това, което потребителите вече знаят днес.

Това пишат германските журналисти Гьоц Болтен и Вибке Циглер в свой обзор за технологичните предизвикателства пред журналистическата професия, публикуван planet-wissen.de.

От вестника до мрежата

През есента на 1994 г. „Шпигел” е първото списание за новини, което влезе в интернет в целия свят. Първоначално разглеждан критично от традиционните читатели на списания, SpiegelOnline сега е един от трите най-успешни онлайн портали за новини в Германия, заедно с Bild.de и Focus Online по данни от януари 2018 г.

Днес е напълно естествено да имате достъп до новини онлайн. Простите начални страници от зората на онлайн ерата са се превърнали в мултимедийни страници с интерактивни елементи. Потребителите могат да пишат коментари по отделни теми и да ги обсъждат с други. Можете да се абонирате за RSS емисии (съкратено от английски: Really Simple Syndication – софтуерен механизъм за обмен на новини между два сайта или между сайт и потребител).

Какво означава това за всекидневниците?

С нарастващото присъствие онлайн, нараства и конкуренцията. Вестници, списания, радио и телевизионни станции - всички те се борят да бъдат първите, които публикуват последните новини и заглавия.

Печатните ежедневници губят тази битка. Поради редакционния срок, те са длъжни да съберат всички дописки за следващия брой до определено време. Това, което се случва след това, не влиза в изданието. Повечето вестници сега работят кросмедийно - това означава, че няма или само печат, или само онлайн, но и двете.

Много национални и местни ежедневници също предлагат цифрови абонаменти в допълнение към безплатната си онлайн оферта. Можете да изтеглите текущия брой или да влезете в началната страница на вестника и да използвате допълнителни функции и да четете статии, до които нерегистрираните потребители нямат достъп.

Специално предизвикателство за редакционния екип

Информационните потоци в редакциите се промениха много в резултат на цифровизацията. Според проучване на Държавната агенция за медиите в Северен Рейн-Вестфалия (LfM), новите разработки носят много възможности, но и предизвикателства пред журналистите.

Ежедневната работа се ускори многократно. Журналистите трябва да следят ситуацията и да актуализират съдържанието веднага щом има нови репортажи. Редакциите са под огромен натиск. Защото въпреки забързаното темпо, те трябва да оценят критично информацията, която са изследвали, и да проверят дали е вярна. Тъй като вече няма редакционен срок, репортерите работят ден и нощ.

По-директната комуникация с читателите чрез функцията за коментар на собствената начална страница или социалните мрежи е допълнителна тежест за редакторите. Критичните коментари или препратки към грешки в текста трябва да бъдат взети насериозно и обработени възможно най-бързо.

Голямо предимство е цифровото изследване. Журналистите могат да правят изследвания в Интернет от работното си място и да сравняват различни източници от страната и чужбина. Свързването с други редакции и обменът на материали също днес са много по-лесни, отколкото преди 20 години.

Производството на видео също се промени

Дигиталната журналистика не се ограничава само до разпространение на информация по интернет. Видеопроизводството се възползва от цифровизацията. За редактирането на видеоклиповетесъщо се използва компютъра с помощта на специален софтуер.

Предимството на цифровото редактиране е очевидно: ако редакторът не харесва структурата на статията, той не трябва да я изрязва напълно, но може бързо да замени и премести отделни пасажи. Това може да бъде особено изгодно в текущия репортаж, например ако материал трябва да бъде интегриран в готовия продукт малко преди началото на излъчването.

Достъпът до онлайн медиите е денонощен чрез социални мрежи като Туитър, Фейсбук или Ютюб и позволява на потребителите да се свързват с редакциите и помежду си.

С репортера на място

Що се отнася до отразяванетона горещи новини, ключът е в изключителността. Повечето редакции имат свои чуждестранни репортери, които отразяват на живо. За да можете да интегрирате репортера на живо в излъчването на новини, се нуждаете от специален микробус, който е оборудван с така наречения SNG блок (Satellite News Gathering) и с пакет за редактиране, сателитна антена на покрива и камери.

В миналото подобно превключване на живо беше трудно. В началото на 90-те години оборудването на SNG все още беше много тежко и тромаво и можеше да се управлява само от голям персонал. На много места захранването беше недостатъчно и времето за предаване през сателита беше твърде скъпо за редовна употреба.

Днешните блокове SNG, от друга страна, са толкова малки, че при спешни случаи могат да бъдат управлявани и транспортирани от един човек, обикновено самият репортер. Електричеството се генерира от преносими генератори. В резултат на това създателите на новини са на място по-бързо и по-независимо от инфраструктурата.

Развитието на цифровизацията дава отражение и за дизайна на съобщенията. Отделните новинарски програми показват по-често присъствие на репортера на място. Репортерите могат да изпратят своите снимки или статии в редакциите за много кратко време. Това означава, че телевизионните оператори са по-независими от материалите от информационните агенции, работещи по целия свят, и могат да определят свои собствени тематични приоритети.

С. С.

Сподели в
 

Репортерът Оджора Бабантуде порица Клоп, че нарекъл Купата на Африка "малък турнир".

27.11.2021/13:22

Европейската комисия предложи нови правила за прозрачност и насочване на политическата онлайн реклама.

25.11.2021/15:33

Двама норвежки журналисти, които разследвали условията за работниците мигранти в Катар преди Световното първенство по футбол през 2022 г., са били арестувани и задържани за 36 часа при опит да напуснат страната. Това информират норвежки медии, цитирани от „Гардиън".

24.11.2021/19:07

Започна 19-ият кръг от Програмата за обучение по военна журналистика, организирана от Aнадолската агенция (AA) и Турската полицейска академия. Говорейки на церемонията по откриването на програмата, проведена в Анкара, Уфук Айхан, заместник-началник на Турската полицейска академия, каза, че 399 репортери, включително 251 чужденци и 148 турски граждани, са завършили програмата за обучение.

24.11.2021/16:48

Редакцията на най-големя вестник в Аржентина – „Кларин”, разраснал се днес и до мултимедийна компания, бе замерена късно вечерта в понеделник, 22 ноември, с няколко бутилки със запалителна смес, хвърлени от деветима маскирани нападатели. Атаката и участниците в нея са заснети от охранителните камери.

24.11.2021/14:06

 Представяме ви

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Героинята на най-прочутата снимка на известния американски фотограф, направена през 1985 г. и прославила се от корицата на сп. „Нешънъл Джиографик”, е имала труден живот. Но ѝ е провървяло сега да трогне италианския премиер Марио Драги, който решил да даде убежище на афганистанката, след като в родината ѝ пак командват талибаните.

27.11.2021 /12:23 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Той се казва „Танбих“, идва от Катар и обещава да ни спаси по елегантен начин от фалшивите новини и дезинформацията. Срещаме се с неговия създател – д-р Преслав Наков, специалист от световно ниво в областта на обработката на естествен език с помощта на изкуствен интелект. Как алгоритъмът може да познае, че една новина е фалшива… още преди да е написана?!

18.11.2021 /20:03 | Автор: Георги Караманев | Източник: karamanev.me

От „когато снимките се научиха да ходят“ до дигитализацията и високата резолюция пътят е изминат за по-малко от век.

15.11.2021 /19:47 | Автор: Габриеле Трост | Източник: planet-wissen.de

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

Ковид-19 покоси и голямата фотографка, носителката на „Златно перо” на СБЖ Мари Къналян, която свърза последните около 20 години от живота и професионалния си път и с нашия Съюз. Поклон! Сбогуването ще е на 11 ноември от 12.30 ч., Централни гробища, парцел 94 (Арменски гробища).

04.11.2021 /15:19

Снежана Тодорова: „Трудно се отстоява днес будителската мисия на журналистиката, но и на Ботев не му е било лесно. Имаме остра нужда да събудим и в професията ни, и в обществото ни всички онези Думи, Будилници и Знамена, способни да отворят пътя към Новата България, така необходима на всички ни.”

01.11.2021 /08:00

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки