Начало
 
 

Р. Радев и И. Йотова се срещнаха с виетнамската вицепрезидентка Во Тхи Ан Суан

26.10.2021 /20:06 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ/Барикада Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Румен Радев и Илияна Йотова разговаряха в президентството с гостуващата вицепрезидентка на Виетнам Во Тхи Ан Суан. Снимка: Къдринка Къдринова

Гостуващата у нас виетнамска вицепрезидентка се срещна с българския държавен глава и вицето му на „Дондуков” 2, където се проведоха и делови разговори между двете делегации. Акцентът бе върху разширяване на сътрудничеството в образованието, културата, отбраната, инвестициите, туризма, като бе обсъдена и пандемията. Виетнам досега е ваксинирал 55% от 100-милионното си население.

Новата вицепрезидентка на Виетнам Во Тхи Ан Суан пристигна у нас на първото си официално посещение в чужбина, откакто бе избрана на високия пост през април т. г. От България тя започва своя европейска обиколка. Двете ни страни през 2020 г. отбелязаха 70-годишнина от установяването на дипломатически отношения. Връзките ни имат дълга история, наситена с традиционно добро взаимно сътрудничество във всички сфери и отваряща много възможности за ефективно реализиране и на съвременния му потенциал

На това бе акцентирано и по време на провелите се днес в президентството срещи и разговори на Во Тхи Ан Суан и водената от нея делегация с вицепрезидентката Илияна Йотова и съответната българска делегация.

Официалното посрещане на виетнамската гостенка се състоя малко по-рано на пл. „Александър Невски”, където Во Тхи Ан Суан се поклони и положи венец пред паметника на Незнайния воин.

След пристигането им в президентството, двете вицепрезидентки се снимаха в Гербова зала.

Последва встъпителна среща, в която участва и президентът Румен Радев. На нея Радев и Йотова обсъдиха с виетнамската гостенка възможностите за задълбочаване и разширяване на връзките между България и Виетнам. Сигурността и отбраната бяха откроени в диалога като сфери с големи възможности за съвместни проекти.

Во Тхи Ан Суан отправи покана към българския държавен глава да посети Виетнам.

На разговорите между двете делегации беше обърнато специално внимание на сътрудничеството ни в образованието, което има богата история в миналото, но и много перспективи за развитие към бъдещето. Виетнамската вицепрезидентка изтъкна: „Благодаря на българската държава и българския народ, че подготвиха хиляди наши възпитаници, много от които заемат висши държавни постове. Тези хора допринасят за по-тесните връзки между нашите две държави и два народа.“

Темата бе повдигана неколкократно по време на оживения обмен на мнения, като стана дума и за инициативата на някогашни български възпитаници за създаване на Център по търговия и инвестиции „Виетнам-България”, чието развитие, уви, бе забавено от ударилата цялото човечество пандемия от Ковид-19.

Илияна Йотова подкрепи възстановяването на по-интензивното ни сътрудничество в образованието и се изказа за разширяване на студентския обмен. Тя обърна внимание, че Софийският университет „Св. Климент Охридски“ очаква изпращане от Виетнам на гост-лектор по виетнамски език в рамките на Споразумението за сътрудничество в областта на образованието между двете ни страни.

Илияна Йотова и Во Тхи Ан Суан изразиха надежда, че след съвземането от пандемията взаимните ни културни контакти ще се задълбочат чрез конкретни инициативи. Според Йотова у нас има засилен интерес към виетнамската култура.

Неизползваният потенциал в търговско-икономическите отношения и във възможностите за инвестиции също беше обсъден при разговорите. Илияна Йотова открои важното място, което заема Виетнам в Асоциацията на страните от Югоизточна Европа, и стратегическото партньорство ЕС-АСЕАН.

Виетнамската гостенка отбеляза позитивната тенденция с 50-процентов ръст в двустранните ни търговско-икономически връзки за тази година. Бяха коментирани възможностите за инвестиции от страна на Виетнам в селското стопанство. Обсъдено беше и сътрудничеството в туризма. „България е малка, но привлекателна и много интересна страна. Имаме много възможности за лечебен туризъм“, посочи Илияна Йотова.

Във водената от вицепрезидентката на Виетнам делегация има заместник-министри и представители на бизнеса, подготвени да участват в предвидения в рамките на визитата българо-виетнамски бизнес-форум.

В делегацията е и председателката на Виетнамския съюз на жените Ха Тхи Нга, която в отговор на въпрос на Илияна Йотова разказа подробно за правителствените политики и специализирани програми в нейната страна, насочени към подпомагане на жените и децата в условията на пандемията от Ковид-19.

Ваксинацията във Виетнам върви с бързи темпове. 55% от 100-милионното виетнамско население е ваксинирано, като с приоритет са големите градове, концентриращи много предприятия и многоброен персонал. Четвъртата вълна на пандемията се е оказала най-тежка за Виетнам, стана ясно на срещата.

Днес Ви Тхи ан Суан се срещна и с премиера Стефан Янев. В разговора с него също бе акцентирано върху необходимостта да се разширяват традиционните сфери в икономическото ни сътрудничество, да се насърчават търговските връзки и бизнес контактите, да се стимулират инвестициите.

В отговор на проявения интерес от виетнамска страна относно възможностите на България за производство на суровини от хранително-вкусовата промишленост, на срещата беше изразено желание да бъде обменен опит в тази сфера и да се търсят нови възможности за сътрудничество.

Стефан Янев приветства сключените през 2019 г. основополагащи споразумения между Европейския съюз и Виетнам за свободна търговия и за взаимна защита на инвестициите, които превръщат Виетнам в модел за развитието на отношенията на ЕС с държавите от Югоизточна Азия.

Виетнамската вицепрезидентка проведе днес и среща в МВнР с външния министър Светлан Стоев, която премина в подобен приятелски дух и с фокусиране върху същите теми.

На 27 октомври Во Тхи Ан Суан и водената от нея делегация ще гостуват в Пловдив.

Визитата отдаде значимото и на народната дипломация. Още най-първата среща на Во Тхи Ан Суан и придружаващите я лица на българска земя, провела се веднага след кацането им в София, се състоя във виетнамското посолство на 25 октомври вечерта и бе с ръководството на българското Дружество за приятелство с Виетнам при любезното домакинство на виетнамския посланик Н. Пр. Доан Туан Лин.

На председателя на Дружеството Симеон Димчев бе връчена почетна грамота за приноса му в укрепването на българо-виетнамското приятелство, а той отбеляза, че приема отличието като признание за общите усилия на всички членове на Дружеството. Димчев получи от Во Тхи Ан Суан и художествено изработен керамичен сувенир, а от Фъонг Нга, председателка на Виетнамския съюз на асоциациите за приятелство – паметен плакет.

Свързани:

Вицепрезидентката на Виетнам отличи председателя на дружеството за българо-виетнамско прятелство

25.10.2021

Сподели в
 

На първия ден от декември в центъра на Плевен ще грейне коледната елха. По традиция тя е издигната на централния площад „Възраждане” пред общината.

27.11.2021/20:22

В Берлинския държавен балет от следващия месец декември спират представленията на класическия балет по музика на Чайковски,„Лешникотрошачката“, съобщи германското издание „Билд“, позовавайки се на изпълняващата длъжността художествен ръководител на балетната трупа Кристиане Теобалд.

26.11.2021/18:19

Министърът на културата проф. Велислав Минеков взе участие в 23-ата сесия на Общото събрание на държавите членки на ЮНЕСКО към Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство. Сесията се провежда в централата на световната организация в периода 24-26.11.2021 г.

26.11.2021/17:51

Изложби разказват за реставрацията на фрески в български храмове и за светия княз Александър Невски

26.11.2021/15:01

Навършват се 120 г. от рождението на прочутата цигуларка и музикален педагог проф. Недялка Симеонова ( 1901 –1959). По този повод Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ уреди изложба.

26.11.2021/12:30

 Представяме ви

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Героинята на най-прочутата снимка на известния американски фотограф, направена през 1985 г. и прославила се от корицата на сп. „Нешънъл Джиографик”, е имала труден живот. Но ѝ е провървяло сега да трогне италианския премиер Марио Драги, който решил да даде убежище на афганистанката, след като в родината ѝ пак командват талибаните.

27.11.2021 /12:23 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Той се казва „Танбих“, идва от Катар и обещава да ни спаси по елегантен начин от фалшивите новини и дезинформацията. Срещаме се с неговия създател – д-р Преслав Наков, специалист от световно ниво в областта на обработката на естествен език с помощта на изкуствен интелект. Как алгоритъмът може да познае, че една новина е фалшива… още преди да е написана?!

18.11.2021 /20:03 | Автор: Георги Караманев | Източник: karamanev.me

От „когато снимките се научиха да ходят“ до дигитализацията и високата резолюция пътят е изминат за по-малко от век.

15.11.2021 /19:47 | Автор: Габриеле Трост | Източник: planet-wissen.de

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

Ковид-19 покоси и голямата фотографка, носителката на „Златно перо” на СБЖ Мари Къналян, която свърза последните около 20 години от живота и професионалния си път и с нашия Съюз. Поклон! Сбогуването ще е на 11 ноември от 12.30 ч., Централни гробища, парцел 94 (Арменски гробища).

04.11.2021 /15:19

Снежана Тодорова: „Трудно се отстоява днес будителската мисия на журналистиката, но и на Ботев не му е било лесно. Имаме остра нужда да събудим и в професията ни, и в обществото ни всички онези Думи, Будилници и Знамена, способни да отворят пътя към Новата България, така необходима на всички ни.”

01.11.2021 /08:00

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки