Начало
 
 

Когато си на крилете на поезията, полетът е красив и успешен

07.10.2021 /13:05 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


„И така… Стихосбирката е факт. Факт, който не вълнува никого, освен автора и неговите най-близки хора. Преди да завърша последната ѝ страница, не забравих да благодаря на всички от „Стената“, които наистина се вълнуваха от всяко ново стихотворение. Затова я нарекох: „ВЗЕМИ КРИЛАТА МИ“.“

С тези думи във фейсбук Маргарита Мартинова съобщи, че новата й стихосбирка вече е поела своя път към всички, които обичат толкова чувствена й поезия и към онези, които ще я открият за първи път.

Аз съм може би от тези, които още през лятото получиха от Марго тази прекрасна книга. Като казвам прекрасна, включвам не само великолепните стихове, които ни зоват „Вземи крилата ми“, а и нейното изключително издържано оформление. Да си призная цялата тази комбинация правят томчето желано четиво, защото насладата е пълна.

„Още няма премиера. (И защо ли да има? О, да от суета!) – е написала Марго на стената си. - Книгата е в два варианта: Ø „Вземи крилата ми“ – подвързия с твърди корици, с копринено вишнево ласе и форзац от „сребърен металик“ и върху луксозна хартия. „Вземи крилата ми“ – подвързия с меки корици и илюстрован разделител и върху луксозна хартия.“  

Освен автор на прекрасните стихове, Маргарита Мартинова е и художествен оформител на изданието. И трябва да призная, то е много нестандартно и запомнящо се, защото графичните изображения на всеки нов раздел в книгата носят послания, които си заслужава да се запомнят.

“Нейните творби имат богата амплитуда от звукове и палитра от цветове и нюанси, извиращи  и съдържащи се в поетичните й слова – това е написал в „Думи за книгата“ редакторът й Петър Андасаров. – Това е дарование, което притежават само поети с изострена чувствителност, с оригинален гледец, с видения – реални и причудливи. Но дошли и извън човешкия мир и преминали през сложната чувствителност, превърнали се в стихове.“

Аз няма да се правя на всезнайко и да се напъвам задълбочено да анализирам стиховете на Маргарита Мартинова, но само ще допълня, че това наистина са непредсказуеми изповеди, които те карат на моменти да се усмихнеш замечтано, след това да се просълзиш от вълнение или пък да се замислиш върху правилата на живота.

Няма да ви разказвам какво крият мерените творения, събрани във „Вземи крилата ми“, няма да ви образовам какво е искала да каже авторката и защо го е казала. Оставям на вас да си вземете и да усетите онова, което ни подари с новата си книга Маргарита Мартинова.

А на края на това мое впечатление от прекрасната творба, ще ви издам кое е любимото есенно стихотворение на Марго, което също е скътано в новата й книга.

 

ПАК ИСКАМ ДА ВАЛИШ…

Тъй кратко беше

хубавото

лято.

Внезапно после всичко отмиля.

В коктейлната чаша на тъгата

горчиво вино сипа есента.

Велико лято!

Винаги

валеше.

Целуваше се, милваше дъжда.

От капките си сребърни тъчеше

завесите греховни на страстта.

Разтапяше

с тих ромон

часовете,

на ласките – в горещата вода,

на думите – в магичните куплети,

на чая недопит – във сладостта.

Безвремие,

превърнато

в планети,

в абстракции, превзели мисълта,

в Шагал с летящи, нежни силуети.

Внезапно тоя дъжд се изваля,

пропи се

между мокрите

дървета,

смали се, изсуши – до самота.

Оставях нощем лампата да свети.

Събуждах се и почвах да крещя:

„Танцува ми се!

Сред листата.

Бавно.

Прегръща ми се! С есента. И с теб.

Напива ми се! Тъжно ми е. Жадно.

Пак искам да валиш, мой дъжд, проклет…“

 

Марго, на добър час на новата ти книга и нека полетът й бъде успешен!

 

  

  

  

Сподели в
 

„Забравените самотници” – това е заглавието на новата книга на журналистката Искра Ценкова от поредицата „Непознати софийски истории” на ИК „Авлига”, реализирана по съвместен проект със Столична община. Премиерата на книгата ще е в Клуб „Журналист” на СБЖ от 19 ч. на 30 ноември т. г.

23.11.2021/17:58

Журналисти от ПЖД „Европрес“ към СБЖ почетоха делото на Г. Ст. Раковски с литературно четене.

21.11.2021/11:45

„В момента според мен не е толкова силна цензурата, колкото автоцензурата. Имаме на пръв поглед пренаситена медийна среда в България, но в същото време и ограничена. Медиите са натъпкани в големи конгломерати от собственост. Хората в тях се страхуват да не загубят работата си, ако не спазват редакционната политика,” казва Илияна Йотова в интервю за baricada.org.

08.11.2021/16:22

„Живеем в среда на потиснато медийно пространство, което беше купувано, препродавано и е основно в ръцете на олигархични кръгове,“ заяви министърът на културата на конференция за върховенството на закона, свикана в София от лявата евродепутатка Клеър Дейли. Бе представен доклад, който посочва Еврокомисията като съучастник в нарушенията на закона в целия ЕС

05.11.2021/19:04

Изминаха три години от внезапното отлитане към вечността на изтъкнатия учен изтоковед, големият Човек, неуморният пътешественик и ентусиаст в хвърлянето на мостове между културите.

01.11.2021/14:47

 Представяме ви

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Героинята на най-прочутата снимка на известния американски фотограф, направена през 1985 г. и прославила се от корицата на сп. „Нешънъл Джиографик”, е имала труден живот. Но ѝ е провървяло сега да трогне италианския премиер Марио Драги, който решил да даде убежище на афганистанката, след като в родината ѝ пак командват талибаните.

27.11.2021 /12:23 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Той се казва „Танбих“, идва от Катар и обещава да ни спаси по елегантен начин от фалшивите новини и дезинформацията. Срещаме се с неговия създател – д-р Преслав Наков, специалист от световно ниво в областта на обработката на естествен език с помощта на изкуствен интелект. Как алгоритъмът може да познае, че една новина е фалшива… още преди да е написана?!

18.11.2021 /20:03 | Автор: Георги Караманев | Източник: karamanev.me

От „когато снимките се научиха да ходят“ до дигитализацията и високата резолюция пътят е изминат за по-малко от век.

15.11.2021 /19:47 | Автор: Габриеле Трост | Източник: planet-wissen.de

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

Ковид-19 покоси и голямата фотографка, носителката на „Златно перо” на СБЖ Мари Къналян, която свърза последните около 20 години от живота и професионалния си път и с нашия Съюз. Поклон! Сбогуването ще е на 11 ноември от 12.30 ч., Централни гробища, парцел 94 (Арменски гробища).

04.11.2021 /15:19

Снежана Тодорова: „Трудно се отстоява днес будителската мисия на журналистиката, но и на Ботев не му е било лесно. Имаме остра нужда да събудим и в професията ни, и в обществото ни всички онези Думи, Будилници и Знамена, способни да отворят пътя към Новата България, така необходима на всички ни.”

01.11.2021 /08:00

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки