Начало
 
 

Иван Бакалов - за странния прочит на Гюнтер Валраф от български студенти

03.10.2021 /20:33 | Автор : Иван Бакалов | Източник: Facebook Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Иван Бакалов

Известният журналист Иван Бакалов разказа във Фейсбук за изумила го реакция на наши студенти отпреди години към предложение да изпробват методите на работилия "под прикритие" германски журналист разобличител Гюнтер Валраф.

Журналистът Иван Бакалов написа наскоро във Фейсбук-групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката":

Навремето като студенти се възхищавахме на Гюнтер Валраф, журналистът който работеше под чуждо име тук и там и пишеше страхотни изобличаващи репортажи. Променяше си дори и външността до неузнаваемост. Беше се уредил да работи като репортер във вестник "Билд", най-тиражния вестник в Германия, под чуждо име. И ги разобличи в книга как си измислят и украсяват, как злепоставят хора. Чак свали тиража на изданието и Щпрингер заведе дела срещу него. Валраф издаде втора книга за "Билд" за да покрие съдебните си разходи.

Както и да е, разтресе медиите и пазара на вестници, показа жълтата журналистика отвътре.

Преди около 20 години интернет още не беше преобразил медиите и хората четяха повече вестници на хартия. Тогава у нас започнаха да стават много влиятелни жълтите вестници. Другите като "Труд" и "24 часа", макар и те да са, ако не жълти, поне да ги наречеш булевардни, след 1997-2000-а година загубиха влияние, защото станаха много обслужващи.

И от най-тиражните тогава напред излезе седмичникът "Шоу". "Уикенд" още не го беше надминал по тираж. Жълт, та чак кафяв, да те е гнус да го разгърнеш в някои дни. Днес има такъв жълто-кафяв аналог в интернет, всеки се сеща кой, но "Шоу" тогава не беше обслужващ като него.

Аз преподавах на хонорар във факултета по журналистика. В края на всеки летен семестър студентите профил печат караха по месец стаж в различни издания. Точно през лятото по време на отпуски във вестниците не стигат хора и стажантите са добре дошли. Някои от тях ме питаха и търсеха съвет за стаж, свързвах ги с колеги по вестниците. В следващите години вече не беше така, студентите не искаха да чуят за стаж в големите вестници, дотолкова се бяха дискредитирали.

И в това време, когато "Шоу" се славеше като мръсен жълт вестник, а вестниците още не бяха загинали от интернет и слагачеството си, една колежка ме помоли да осъществим една идея по метода на Валраф. Деси Стоянова, която сега води "Преди обед" по бТВ, беше зам.-главен редактор на едно женско списание, което не изчерпваше темите си само с мода и стил. Или поне Деси се опитваше да вкарва и други теми.

Та тя ме помоли да намеря някоя студентка, която ще се съгласи да иде на стаж в "Шоу" през лятото и след това да напише дълъг материал, репортаж, ако трябва с продължение, в списанието. Да разкаже как е в един кален вестник отвътре. Стажантката щеше веднъж да изкара някой лев от вестника, втори път още по-прилично от списанието.

Идеята ме спечели и аз подпитах няколко студентки, разказах им за Валраф. Една по-амбициозна обеща да си помисли, повечето гледаха уплашено и не им се искаше да попадат в такъв вестник. Накрая на следващите часове с курса попитах студентката дали е размислила, навита ли е. Отговорът ме разби. Тя обидено ми обясни, че не иска да участва в такива неморални игри, че не е почтено да идеш да работиш под прикритие в един вестник и после да разкриваш какво става в него. Въобще, постави ме в ролята на мошеник, който иска от нея да върши предателства и подлости.

Направо замлъкнах и не можах с нищо да възразя. Това Валраф и прочее - нищо такова не беше разбрала, нито смяташе "Шоу" за нещо жълто-кафяво и осъдително.

Притеснен обясних на Деси как съм ударил на камък, тя дори малко се разсърди - Ти, вика, ще ми провалиш идеята, ще се разчуе сега и във вестника ще научат. И беше права. И се провали наистина.

В следващите години студенти все повече отказваха да карат стаж дори във вестници като "Труд" и "24 часа", толкова отблъскващи ги смятаха. Сега вече завършват журналистика и не искат въобще да работят това. От 20-ина студенти в профил "Печат", най-много 4-5 да искат да работят в медии, и то временно. Другите - пиар, рекламни агенции, копирайтъри, писачи по социални мрежи и т. н. Къв ти жълт вестник сега, къв ти Валраф, ква ти журналистика.
 

Сподели в
 

По повод Деня на народните будители и Деня на българската журналистика публикуваме статията на Христо Ботев "Наместо програма", излязла в брой 1 на в. "Дума на българските емигранти" на 10 юни 1871 г. Вече 150 години огнените му думи звучат все актуално...

01.11.2021/08:58

Известният журналист Иван Бакалов разказа във Фейсбук за изумила го реакция на наши студенти отпреди години към предложение да изпробват методите на работилия "под прикритие" германски журналист разобличител Гюнтер Валраф.

03.10.2021/20:33

В публикувана в e-vestnik.bg поредица от три кореспонденции, преброждащи времена и пространства, известният журналист и дипломат Енчо Господинов разказва за свои репоретрски истории във Виетнам, Афганистан и САЩ, за да измери през тях и днешната температура на "горещите точки".

14.09.2021/20:35

WikiLeaks ни предоставя истински новини за тези, които ни управляват и ни пращат на война, а не предварително подготвените и повтарящи се изявления, които пълнят вестниците и телевизионните екрани. Това е истинска журналистика. И за престъплението на истинската журналистика Асанж прекара по-голямата част от последното десетилетие в една или друга форма на затвор, пише в своя статия известният австралийски журналист Джон Пилджър.

25.08.2021/18:36

ГЕРБ поискаха от президента вчера да спре репресията срещу свободното слово, олицетворявано от колегата Петьо Блъсков. Министърът на културата искал да изгони вестника му „Труд“ от държавната сграда, защото не си плащал наема.

14.08.2021/19:05

 Представяме ви

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Героинята на най-прочутата снимка на известния американски фотограф, направена през 1985 г. и прославила се от корицата на сп. „Нешънъл Джиографик”, е имала труден живот. Но ѝ е провървяло сега да трогне италианския премиер Марио Драги, който решил да даде убежище на афганистанката, след като в родината ѝ пак командват талибаните.

27.11.2021 /12:23 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Той се казва „Танбих“, идва от Катар и обещава да ни спаси по елегантен начин от фалшивите новини и дезинформацията. Срещаме се с неговия създател – д-р Преслав Наков, специалист от световно ниво в областта на обработката на естествен език с помощта на изкуствен интелект. Как алгоритъмът може да познае, че една новина е фалшива… още преди да е написана?!

18.11.2021 /20:03 | Автор: Георги Караманев | Източник: karamanev.me

От „когато снимките се научиха да ходят“ до дигитализацията и високата резолюция пътят е изминат за по-малко от век.

15.11.2021 /19:47 | Автор: Габриеле Трост | Източник: planet-wissen.de

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

Ковид-19 покоси и голямата фотографка, носителката на „Златно перо” на СБЖ Мари Къналян, която свърза последните около 20 години от живота и професионалния си път и с нашия Съюз. Поклон! Сбогуването ще е на 11 ноември от 12.30 ч., Централни гробища, парцел 94 (Арменски гробища).

04.11.2021 /15:19

Снежана Тодорова: „Трудно се отстоява днес будителската мисия на журналистиката, но и на Ботев не му е било лесно. Имаме остра нужда да събудим и в професията ни, и в обществото ни всички онези Думи, Будилници и Знамена, способни да отворят пътя към Новата България, така необходима на всички ни.”

01.11.2021 /08:00

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки