Начало
 
 

В 8 от 16-те факултета на СУ ще се учи присъствено

20.09.2021 /14:36 | Източник: segabg.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Министърът на образованието Николай Денков (в средата) дойде за откриването на новата академична година в УНСС

Ректорите сами ще преценяват дали да обучават дистанционно студентите си, обяви министърът на образованието Николай Денков, който присъства на церемонията по откриване на академичната година в УНСС.

Новата академична година ще започне присъствено в половината от 16-те факултета на Софийския университет - това са най-вече факултетите по природни науки и медицина. Другата половина пък ще имат хибридно обучение. Това обяви днес ректорът му проф. Анастас Герджиков, цитиран от segabg.com.

"Причината факултетите да решат различни неща, както и миналата година, е в това, че природните науки медицина и фармация няма как да се замести присъственото обучение с обучение в онлайн среда, в много случаи е невъзможно. В повечето останали специалности това присъствено обучение е необходимо само там, където има практически занятия", обясни проф. Герджиков, цитиран от БНР.

Ректорите сами ще преценяват как да започне академичната година - присъствено или дистанционно, съобщи служебният министър на образованието Николай Денков, цитиран от БГНЕС, който присъства на церемонията по откриване на академичната година в УНСС.

Денков посочи, че някои ректори са решили лекциите да се провеждат онлайн, а другите дейности да са присъствени. Повечето висши училища обаче са избрали присъствената форма. "В цялата страна има възможност академичната година да започне присъствено и повечето от академичните ръководства са взели това решение", заяви министърът. Той обясни, че към онлайн обучение ще се премине, ако има повишение на процента заболели в съответния вуз, но решението отново ще е в ръцете на академичните ръководства. "Другата възможност за преминаване в дистанционна форма на обучение е, ако има рязко влошаване на ситуацията. Тогава здравното министерство има право да спре учебните занятия. Засега нямаме такива индикации", коментира той.

Ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров заяви, че годината за студентите при тях започва присъствено с опция за превключване към онлайн занятия, ако ситуацията го изисква. В двора на икономическия вуз от днес работи мобилен пункт за ваксинация. В следващите дни ще заработи и постоянен кабинет за имунизация в сградата на висшето училище. "Даваме такава възможност всички да се ваксинират. Сега желанието е повече за присъствено обучение. Вие виждате процентите в Европа, средно процента в Европа на ваксинирани е 70 на сто. Да вярваме в науката и да разчитаме на нашите учени", призова проф. Димитров.

"Отчитаме интерес от страна на студентите към ваксинацията. Над 30%, това сочат данните на Националното представителство на студентските съвети, искат да се ваксинират. Ако искаме присъствена среда, студентите трябва да бъдат отговорни и да спазват мерките. Ние от НПСС препоръчваме на студентите да се ваксинират", заяви председателят на НПСС Даниел Парушев.

В СУ също е планирано в три кампуса студентите да могат да се ваксинират. "Ваксината няма да се превръща в билет за присъственото обучение в Алма Матер", коментира още проф. Герджиков, който обаче заяви, че подкрепя решението на МУ-Пловдив, който реши да изисква ваксина от студентите си, за да присъстват на практически упражнения.  

"Апелирам студентите, които са решили и желаят да се ваксинират, да го направят. Мобилни ваксинационни пунктове ще бъдат разположени и в други университети, при желание от страна на обучаващите се във висшите училища", коментира зам.-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов. По думите му за да бъдат премахнати противоепидемичните мерки, както се случва в много държави в Западна Европа, е необходимо да постигнем високо ваксинално покритие.

Сподели в
 

Гостуващата у нас виетнамска вицепрезидентка се срещна с българския държавен глава и вицето му на „Дондуков” 2, където се проведоха и делови разговори между двете делегации. Акцентът бе върху разширяване на сътрудничеството в образованието, културата, отбраната, инвестициите, туризма, като бе обсъдена и пандемията. Виетнам досега е ваксинирал 55% от 100-милионното си население.

26.10.2021/20:06

Паралелно с експозицията "Бестиарият на Лем според Мроз" ще бъде представен и аудио-визуален експеримент, наречен Yves_O vs Nina F и вдъхновен от изложбата и филмите по творбите на полския фантаст, чиято 100-годишнина се чества през 2021 г. Събитието ще е на 27 октомври от 18.30 до 20.30 ч. в Полския институт в София, ул. "Веслец" 12.

26.10.2021/17:44

Тези дни плевенската музикална общественост отбеляза 55 години от създаването на международния Фестивал „Лауреатски дни Катя Попова”. Неговото първо издание се провежда от 22 октомври до 4 ноември 1966 г. в Плевен.

26.10.2021/17:00

На 25 октомври започна първата визита в чужбина на новата виетнамска вицепрезидентка г-жа Во Тхи Ан Суан и за този неин „дебют” бе избрана България. А първото ѝ събитие у нас бе срещата с ръководството на Българското дружество за приятелство с Виетнам и награждаването на председателя му Симеон Димчев.

25.10.2021/20:40

Техническият университет в Габрово бе домакин на работна среща между ректорите на трите основни висши училища в Централна Северна България и ръководителите на Центровете за компетентност към тях.

25.10.2021/20:18

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Халина Хътчинс, която бе смъртоносно простреляна от актьора Алек Болдуин по време снимки на уестърна „Rust” в щата Ню Мексико, е родена в Украйна през 1979 г. и е завършила международна журналистика в Киевския държавен университет. От 2015 г. живее в САЩ, където завършва и операторско майсторство. Заснема над 30 филма и сериала, показвайки изключителен талант.

23.10.2021 /12:34 | Източник: actualidad.rt.com/novini.bg

По-малко от една пета от биографиите в англоезичната версия на Уикипедия са на жени. Дисбалансът е наличен и при биографиите на журналистките. Популяризирането на работата на жените в тази професия е необходимо за подпомагане на равенството между половете в журналистическото ръководство. То влияе върху безопасността, доверието, признаването, приобщаването и доходите на жените журналисти, обобщава в свой анализ Journalism.co.uk.

20.10.2021 /16:19 | Източник: Journalism.co.uk

Каналът Blaze в Испания пуска тази съботна вечер пети сезон на риалити сериала „В гаража на Джей Лено”. По този повод кореспондентът на в . „Ла Вангуардия” в Лос Анжелис Гарбиел Лерман интервюира прочутия тв водещ.

15.10.2021 /16:29 | Автор: Габриел Лерман | Източник: lavanguardia.com

Многобройни са родолюбивите инициативи и прояви на българското семейство, установило се в Буенос Айрес още преди две десетилетия, като сред тях се откроява и медийният им опит - първо с радио и сайт, а от над година и с телевизия. За приноса си са отличени с награда от Сружението на испаноговорещите журналисти в България.

12.10.2021 /18:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Сбогуването с Веселин Константинов ще е на 30 октомври от 12.00 ч. в храма „Света София”. Вечна памет и дълбок поклон!

21.10.2021 /13:31

Това бе едно от предложенията, отправени от журналисти, които участваха в конференция за антикорупционната политика на ЕС и ефекта ѝ в България, организирана от Елена Йончева. С видеообръщение се включи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

14.10.2021 /16:33

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки