ЕФЖ иска мониторинг за правата на журналистите в членките на ЕС

18.09.2021 /10:08 | Източник: europeanjournalists.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Препоръката на Еврокомисията за осигуряване на безопасност за журналистите, представена от зам.-председателката на ЕК Вера Йоурова, е приветствана от Европейската федерация на журналистите, която обаче призовава и за въвеждане на механизъм за цялостно наблюдение над действията на държавите-членки на ЕС по тази тема.

Заместник-председателката на Европейската комисия Вера Йоурова представи Препоръка „за осигуряване на безопасността на журналистите“ на 16 септември 2021 г.

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) приветства тази навременна препоръка, както и ангажимента на Комисията за безопасността на журналистите.

Тъй като това законодателство е необвързващо ЕФЖ подчертава необходимостта от бързо въвеждане на механизъм за цялостно наблюдение над действията на държавите-членки по тази тема.

По време на пресконференцията си Вера Йоурова отдаде почит на всички журналисти, претърпели посегателства, и по-специално на онези, които са платили „най -високата цена“.

Тя подчерта въздействието на пандемията COVID-19 върху влошаването на условията на работа на журналистите в Европейския съюз, като посочи, че 900 журналисти и медийни работници бяха атакувани в Европейския съюз и страните кандидатки миналата година.

„Това не бива да продължава, това не трябва да се случва. Нито един журналист не трябва да умира или да бива ощетен заради вършенето на работата си. Днес ние искаме от държавите-членки да действат и предлагаме поредица от мерки, които те да предприемат “, каза комисар Йоурова.

Тя обеща да се ангажира по тази тема с всяка от държавите-членки, както и с Европейския съвет. „Това е много силен призив към държавите-членки: не подценявайте заплахите и предупредителните сигнали, че журналистите са изложени на реални рискове“, добави тя.

Препоръката подтиква държавите-членки към:

- Разследване и преследване на всички престъпни деяния, извършени срещу журналисти, независимо дали са офлайн или офлайн.

- Иницииране на сътрудничество между правоприлагащите органи, журналисти и асоциации, представляващи журналисти.

- Подкрепа за създаването на независими механизми за бързо реагиране, за да се помогне на нуждаещи се журналисти, като правни съвети, психологическа подкрепа, приюти, линии за спешна помощ.

- Осигуряване на достъп до информация, пресконференции и източници на информация.

- Насърчаване на обучения за правоприлагащите органи, съдии, прокурори.

- Осигуряване на социална защита срещу безработица, болест, увреждане, пенсиониране и професионални рискове, включително за самонаети журналисти.

Освен това конкретни насоки разглеждат ролята на журналистите по време на протести и демонстрации, онлайн безопасността и овластяването на цифровите технологии, както и защитата на жените журналистките, както и на журналистите, принадлежащи към малцинствени групи, които са изправени пред определени заплахи.

Председателят на ЕФЖ Могенс Блихер Биерегард заявява:

„Приветстваме тази препоръка, която обхваща и социалното, и икономическото положение на журналистите, изрично споменавайки и журналисти на свободна практика. Текстът също така изтъква ролята на органите за саморегулиране на медиите като ключови заинтересовани страни в превенцията, повишаването на осведомеността и обучението, като включва и асоциациите на журналистите, и синдикатите, макар последните не са изрично споменати.

Всичко това демонстрира ангажимента на Комисията за по-нататъшна защита на демократичните ценности, на които се основава Европейският съюз.

Същевременно предизвиква съжаление, че стигнахме до ситуация, в която Европейският съюз трябва да напомни на държавите за основните им задължения. По подразбиране това доказва пасивността на държавите, когато става въпрос за защита на свободата на печата и достойните условия на труд за журналистите."

На свой ред Ренате Шрьодер, директор на ЕФЖ, добавя:

„Съжаляваме, че Комисията не отива по-далеч при създаването на механизъм за оценка на изпълнението на 30-те препоръки от държавите-членки. Трябва да можем да посочим с пръст онези държави, които не правят достатъчно, за да защитят журналисти и медийни работници. Призоваваме Европейския съюз да въведе независим механизъм за оценка, който да заклейми държави, които увреждат журналистите и застрашават правото на обществото да бъде информирано.“

Също така ЕФЖ призовава своите организации членки да проверят дали тази препоръка се прилага на национално ниво и дали синдикатите и асоциациите на журналистите ще бъдат включени в процеса. Препоръката „за осигуряване на безопасността на журналистите“ идва ден след обръщението на зъ състоянието на Съюза, изнесено от председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен, което за първи път включи силно изявление в полза на свободата на медиите.

Сподели в
 

Обзор на германските журналисти Гьоц Болтен и Вибке Циглер очертава параметрите на технологичните предизвикателства пред журналистическата професия - новините винаги са достъпни в мрежата, всекидневниците имат и онлайн платформи, дигитализацията промени начина на работа на редакциите, производството на видео стана по-лесно, много новинарски канали имат свои чуждестранни репортери

27.10.2021/13:08

Разследващият журналист от руския град Ростов на Дон Сергей Резник беше обявен за национално издирване от Центъра за противодейстие на екстремизма при Главно управление на МВР в Ростовска област. Той е заподозрян в апология на нацизма.

26.10.2021/21:58

Служителите на американската компания Фейсбук са били наясно с проблема с разпространението на дезинформация и злонамерено съдържание в социалната мрежа и са създавали фиктивни акаунти, за да проучат как се разпространява такава информация, съобщи Блумбърг, позовавайки се на вътрешни документи на социалната мрежа, предава БГНЕС.

26.10.2021/09:06

Виктория Сюмар, депутатка в украинската Върховна рада от партията на бившия президент Петро Порошенко "Европейска солидарност", обвини настоящия държавен глава Володимир Зеленски, че чрез направената с парите на данъкоплатците нова телевизия "Дом" преследва собствени вътрешнополитически цели.

25.10.2021/13:26

Предаването "Мрежата" по програма "Христо Ботев" на БНР представя интервюта с чуждестранни журналисти и общественици, свързани с казуса около убийството на Дафне Каруана Галициа, за да потърси отговори около състоянието на сигурността на журналистите днес.

24.10.2021/17:12

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Халина Хътчинс, която бе смъртоносно простреляна от актьора Алек Болдуин по време снимки на уестърна „Rust” в щата Ню Мексико, е родена в Украйна през 1979 г. и е завършила международна журналистика в Киевския държавен университет. От 2015 г. живее в САЩ, където завършва и операторско майсторство. Заснема над 30 филма и сериала, показвайки изключителен талант.

23.10.2021 /12:34 | Източник: actualidad.rt.com/novini.bg

По-малко от една пета от биографиите в англоезичната версия на Уикипедия са на жени. Дисбалансът е наличен и при биографиите на журналистките. Популяризирането на работата на жените в тази професия е необходимо за подпомагане на равенството между половете в журналистическото ръководство. То влияе върху безопасността, доверието, признаването, приобщаването и доходите на жените журналисти, обобщава в свой анализ Journalism.co.uk.

20.10.2021 /16:19 | Източник: Journalism.co.uk

Каналът Blaze в Испания пуска тази съботна вечер пети сезон на риалити сериала „В гаража на Джей Лено”. По този повод кореспондентът на в . „Ла Вангуардия” в Лос Анжелис Гарбиел Лерман интервюира прочутия тв водещ.

15.10.2021 /16:29 | Автор: Габриел Лерман | Източник: lavanguardia.com

Многобройни са родолюбивите инициативи и прояви на българското семейство, установило се в Буенос Айрес още преди две десетилетия, като сред тях се откроява и медийният им опит - първо с радио и сайт, а от над година и с телевизия. За приноса си са отличени с награда от Сружението на испаноговорещите журналисти в България.

12.10.2021 /18:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Сбогуването с Веселин Константинов ще е на 30 октомври от 12.00 ч. в храма „Света София”. Вечна памет и дълбок поклон!

21.10.2021 /13:31

Това бе едно от предложенията, отправени от журналисти, които участваха в конференция за антикорупционната политика на ЕС и ефекта ѝ в България, организирана от Елена Йончева. С видеообръщение се включи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

14.10.2021 /16:33

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки