Конкурс за фотоси на лед и сняг „подгрява” зимната Олимпиада’22 в Пекин

02.08.2021 /16:52 | Автор : Ивета Балевска | Източник: СБЖ/Синхуа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Глобалната мрежа за най-добри постижения и награди в областта на фотографията, която се разгръща в рамките на Световната медийна среща на върха, приема предложения от желаещи да участват в конкурс за фотографии, свързани със зимните спортове. Началото на регистрацията бе дадено на 8 юли т.г. и ще продължи до 10 септември 2021 г. Поводът са предстоящите зимни олимпийски игри в Пекин през 2022 г.

Домакин на конкурса ще бъде Агенция Синхуа. Победителите ще получат щедри награди.  На сайта http://wms.news.cn/en/index.htm  желаещите да участват в състезанието могат да намерят всички подробности за събитието, както и да зададат своите въпроси или да напишат мненията си. 

Ето и част от изискванията и условията за участие:

- Броят на снимките се изчислява поотделно, като няма да се прави разлика между единични снимки и фото-серии. Броят на заявките, подадени от всеки участник, не трябва да надвишава осем , а една серия от снимки се счита за една бройка. Всяка снимка може да бъде въведена само в една подкатегория, като журито си запазва правото да избира снимки от сериите „единични снимки” или фото-серии, които да бъдат оценявани.
- Конкурсът е анонимен, за да бъде осигурена неговата обективност, поради което  снимките не бива да съдържат имената на фотографа, името на неговата организация, връзка към публикацията или друга информация, която дава възможност авторът на фотографията да бъде идентифициран.
- Необходимо е участниците в конкурса да предоставят свои собствени надписи за снимките на английски език, които трябва да включват: датата, на която е направена снимката, хората, които са снимани /по тяхно желание и съгласие/, темата на снимката и конкретното място, където е направена. Времевият диапазон, в който снимките, свързани с различните зимни спортове, следва да са  направени, е между 1 октомври 2009 и 10 септември 2021 г.
- Оригиналните пиксели и съдържанието на снимката не трябва да се променят чрез добавяне, пренареждане, обръщане, изкривяване, премахване или добавяне на лица или предмети. Допуска се минимално корекция на експозицията, както и  на цвета при изрязването.
- Приемат се само самостоятелни експозиции и самостоятелни кадри. Колажни изображения няма да бъдат приемани.
- Фотосерията трябва да съдържа между 3 и 12 снимки.
- Снимки, направени от повече от един фотограф, няма да бъдат приемани.
- Снимките, с които се кандидатства, НЕ трябва да бъдат публикувани в социалните мрежи, но е разрешено да са били публикувани в печатни медии.

Снимките трябва да отговарят на следните технически спецификации:

- Форматът трябва да е JPEG.
 - Размерът на снимката -  не повече от 12 MB.
- Участниците не могат да качват изображения в оригиналния им размер, а трябва да ги компресират до размера, посочен в изискваните правила.
 - В снимката трябва да бъде вграден ICC профил
.

Допълнителни изисквания:

Участниците трябва да гарантират, че снимките точно и честно отразяват сцената, за да се избегне заблуждаване на журито. Участниците не трябва умишлено да допринасят или да променят сцената, като повтарят или организират събития. Участниците трябва да поддържат целостта на изображението и да гарантират, че съдържанието не се променя.

Повече информация за конкурса на английски език може да се прочете на следния адрес: http://wms.news.cn/en/EntryRules.htm 

„Тези награди  носят духа на  „Истина, обективност и висок професионализъм” и дават възможност за достойна конкуренция и повишаване  на професионалните стандарти в областта на фотографията”, обявяват организаторите. Според тях това световно състезание  има за цел „...да  допринесе за  върхови постижения  и да насърчи медийните организации по света  да споделят вдъхновяващи образи, свързани със зимните спортове върху сняг и лед”.

Специално международно жури, съставено от известни професионалисти на Световната медийна среща на върха, ще определи най-добрите фотографии, като ще бъдат раздадени следните награди:

Награда за най-добра снимка: 10 000 щатски долара.

Първа награда: 6 000 щатски долара.

Награда за най-много номинации: 3000 щатски долара.

Специална награда на Президиума на Световната медийна среща на върха: 1000 щатски долара.

Желаещите да се регистрират могат да посетят сайта  http://wms.news.cn/cn/enroll/index.html#/login . Там е предоставена специална форма, която те трябва да попълнят на английски език и която се изпраща автоматично. След регистрация участниците ще  получават на посочения от тях адрес всички подробности и нова информация, свързана с конкурса.

Сподели в
 

Европейската федерация на журналистите настоява за отмяна на съдебна заповед за спиране на публикациите на хърватската медия H-alter, свързани с предизвикало голям отзвук журналистическо разследване около загребска клиника за защита на деца и юноши в риск.

27.09.2021/12:05

Пиер Состиен Камбиди, който е кореспондент на АФП, първоначално е бил задържан като свидетел на убийството на експертите на ООН Майкъл Шарп и Сайда Каталан през 2017 г., а после му отправено обвинение в тероризъм, принадлежност към престъпна организация и бунт.

26.09.2021/15:16

Палестинският фоторепортер Насър Ищайех е ранен в главата в резултат на огън, открит от израелските сили в село Дейр ал-Хатаб в Наблус на окупирания Западан бряг на р. Йордан. Журналист е уцелен от куршум с гумено покритие, изстрелян от израелски войник. МФЖ подкрепя своя филиал - Синдиката на палестинските журналисти - в острото осъждане на тази поредна атака.

25.09.2021/12:01

Мисията на ООН по правата на човека е загрижена заради санкциите на Украйна срещу опозиционните медии, които не са приети от независими органи, заяви ръководителят на мисията Матилда Богнер.

25.09.2021/09:44

Свободата на медиите в Полша е все още под заплаха, обяви Европейският съюз, въпреки че приветства решението на медийния регулатор във Варшава да удължи лиценза на независимия телевизионен канал TVN24. Това е най-гледаната телевизия в Полша - една от критичните към управляващите полски медии.

24.09.2021/08:53

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки