В Баку бистриха разпространението на фалшивите новини

27.07.2021 /13:56 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ/СЖР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тимуп Шафир

В столицата на Азербайджан се проведоха майсторски класове на тема „Технология на фактчекинга на съвременната журналистика ", включени в проекта на SputnikPro.

Професионалният журналист в съвременния свят, предвид скоростта на разпространението на новини, включително и на фалшиви, трябва да се съмнява във всичко, каза вицепрезидентът на МФЖ и ръководител на Международния отдел на СЖР Тимур Шафир, по време на срещата си с журналисти. Според него на първо място трябва да се разбере, че фалшивите новини не са ново явление, но днес разликата е, че те се възприемат като истина от голяма част от обществото, само защото са разпространени от медиите. "Причините за разпространението на фалшивите новини са различни – е на мнение Тимур Шафир. - Това е от глупост, мързел, невежество както на журналистите, така и на тези, които ги четат. Другото е някакъв вид комерсиални интереси. Най-често фейкнюз се срещат в политически план, а много често целта им е да провокират.“ Той сподели пред участниците в майсторския клас, че си струва да си припомняме изреченото от чешкия журналист Юлиус Фучик да бъдем бдителни. Според Шафир професионалният журналист трябва да се съмнява във всичко и да обръща внимание на всякакви подозрителни моменти, като често срещаните нелогични информации, тяхното налагащо се представяне, а и липсата на източник,което говори,че това са фалшиви новини. В същото време той призова журналистите бъдат отговорни при обработката на информацията и да се опитат да не разпространяват фалшиви новини, колкото и да ги убеждават,че те са много важни. Тимур Шафир препоръча да се използва различен инструментариум за проверка на фактите, било то същите официални сайтове или различни средства за откриване на източника на различни снимки и видеоклипове, налични в Интернет. „Дори такава дреболия като датата на новината може да извади всичко на светло – каза вицепрезидентът на МФЖ. – И още нещо си струва да се помни, че днес има достатъчно възможности за разпространение и на стари новини: можете да публикувате всичко в социалните мрежи много пъти."

За това как се заработват много пари на базата на фейкновините стана дума по време на втория майсторски клас,чиято тема беше  "За фалшивите новини красиво и интересно",който се състоя в рамките на проекта SputnikPro в Баку. Водещи бяха Наталия Шашина и Артьом Буфтяк от анти-фейковия подкаст "Не вярвам!"на РИА „Новости“. Те говориха за разпространяваните много теории на конспирацията и фалшиви новини, свързани с най-важната тема на нашата действителност в момента, а именно пандемията на коронавируса, както и за ролята на т. нар. телеграм канали в разпространението на фалшиви новини. Лекторите подчертаха,че именно телеграм каналите играят специална роля за разпространението на фалшивите новини. На определен етап в Русия анонимните телеграм канали „се превърнаха в своеобразен бич“, отбеляза Шашина. По време на майсторския клас бяха анализирани психологическите и емоционалните компоненти при разпространението на фалшивите новини.

Проектът SputnikPro вече се е провел в 13 страни по света. От март 2018 г. в него са участвали повече от две хиляди журналисти и медийни мениджъри, PR специалисти и служители в пресслужбите, блогъри и студенти от специализирани области.

Сподели в
 

Европейската федерация на журналистите настоява за отмяна на съдебна заповед за спиране на публикациите на хърватската медия H-alter, свързани с предизвикало голям отзвук журналистическо разследване около загребска клиника за защита на деца и юноши в риск.

27.09.2021/12:05

Пиер Состиен Камбиди, който е кореспондент на АФП, първоначално е бил задържан като свидетел на убийството на експертите на ООН Майкъл Шарп и Сайда Каталан през 2017 г., а после му отправено обвинение в тероризъм, принадлежност към престъпна организация и бунт.

26.09.2021/15:16

Палестинският фоторепортер Насър Ищайех е ранен в главата в резултат на огън, открит от израелските сили в село Дейр ал-Хатаб в Наблус на окупирания Западан бряг на р. Йордан. Журналист е уцелен от куршум с гумено покритие, изстрелян от израелски войник. МФЖ подкрепя своя филиал - Синдиката на палестинските журналисти - в острото осъждане на тази поредна атака.

25.09.2021/12:01

Мисията на ООН по правата на човека е загрижена заради санкциите на Украйна срещу опозиционните медии, които не са приети от независими органи, заяви ръководителят на мисията Матилда Богнер.

25.09.2021/09:44

Свободата на медиите в Полша е все още под заплаха, обяви Европейският съюз, въпреки че приветства решението на медийния регулатор във Варшава да удължи лиценза на независимия телевизионен канал TVN24. Това е най-гледаната телевизия в Полша - една от критичните към управляващите полски медии.

24.09.2021/08:53

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки