Затвор може да грози британските журналисти, ако разгласяват компромати за властите

25.07.2021 /12:59 | Източник: Поглед инфо Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Министрът на вътрешните работи на Обединеното кралство Прити Пател. Снимка: Тайм

Британското правителство възнамерява да измени закона за държавната тайна, който да приравни журналистите, публикуващи попадналите им при изтичане на данни материали, към шпионите, съобщава Daily Mail. Репортерите могат да получат до 14 години затвор за публикуване на материали. Британската асоциация на журналистите смята, че подобно правителствено решение застрашава свободата на словото в страната.

Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство възнамерява да измени закона за държавните тайни, който предвижда лишаване от свобода до 14 години за публикуване на уличаваща информация за правителството, пише Daily Mail.

Ведомството, ръководено от министър Прити Пател, вярва, че законът, приет през 1989 г., изисква промени, „като се вземе предвид влиянието на интернет ерата, особено по отношение на бързия трансфер на данни". В тази връзка правителството възнамерява да приравни журналистите, които публикуват поверителни документи попаднали им на разположение в резултат на изтичането на данни, към шпиони.

Правозащитниците и правната комисия, подготвила измененията в законодателството, отбелязаха, че трябва да се осигури и някаква защита на журналистите, за да не бъдат преследвани. Министерството на вътрешните работи обаче отхвърли предложението, вярвайки, че то ще „подкопае“ усилията за борба с разкриването на класифицирана информация.

Обществените организации и журналистическата общност се противопоставиха на измененията. Така например, Британската асоциация на журналистите заяви, че подобни планове няма да позволят на медиите „да хвърлят светлина върху несправедливостта от страна на държавата“, която е важен компонент на „всяка просперираща демокрация“, информира още Поглед инфо.

„Предложените изменения ще попречат на подателите на сигнали за нередности да предоставят жизненоважна информация, която обществото има право да знае, и ще се намеси в разследващата журналистика, която принуждава властите да отчитат действията си“, каза Саира Текин, говорител на асоциацията.

Асоциацията призова правителството да се съсредоточи върху защитата на журналистите като част от реформата на закона, за да не „криминализира“ журналистическите дейности и да не накърнява правото на свобода на словото. Според представители на организацията това може да "отвори възможности за преследване на медиите и техните източници, въпреки факта, че те действат в обществен интерес".

Писателката Лора Додсуърт припомни, че не за първи път британското правителство самостоятелно решава кое е в обществен интерес и кое не. По-специално тя сравни предложените изменения на законопроекта „За полицията, престъпността, присъдите и съдилищата“, чиято цел е да предотврати „шумни и досадни протести“. Според Додсуърт обаче именно това е смисълът на протестите, които, подобно на свободата на печата, са неразделна част от демокрацията.

Радиоводещият Джон Симпсън призна, че ако поправките в закона са били приети в началото на кариерата му през 70-те години, той „вероятно“ би бил изправен пред наказателни обвинения.

Нещо повече, критиците на предложенията посочват, че ако измененията са в сила сега, тогава щеше да бъде образувано наказателно дело срещу журналистите, които публикуваха информация за нарушението на Мат Ханкок накоронавирусните ограничения през юни. Това доведе до оставката на Ханкок от поста министър на здравеопазването и до развод с жена му. Както Daily Mail припомня, журналистите, публикували снимки на целувката на бившия министър с неговата асистентка и дългогодишна приятелка Джина Коладанджело, разчитаха на изтекли записи на охранителни камери.

 

 

м.л.

Сподели в
 

В Мелбърн репортер беше брутално нападнат по време на протести. Демонстрациите бяха последвани от решение на властите да спрат работата на строителните обекти за 2 седмици с аргумента, че с движението на хора се ускорява разпространението на коронавируса.

22.09.2021/17:54

Бившият американски президент Доналд Тръмп заведе дело за 100 милиона долара срещу отчуждената си племенница Мери Тръмп и вестник „Ню Йорк таймс“, съобщава БГНЕС. Причината – публикациите на данъчните декларации на бившия американски държавен глава.

22.09.2021/14:38

Българската редакция на Радио Китай изпрати подробни разяснения за желаещите да се включат в конкурса

21.09.2021/10:25

Над 100 афганистански журналисти призоваха международната общност да защитава активно свободата на словото в Афганистан, предаде ДПА.

20.09.2021/08:17

Препоръката на Еврокомисията за осигуряване на безопасност за журналистите, представена от зам.-председателката на ЕК Вера Йоурова, е приветствана от Европейската федерация на журналистите, която обаче призовава и за въвеждане на механизъм за цялостно наблюдение над действията на държавите-членки на ЕС по тази тема.

18.09.2021/10:08

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021 /08:27

 Мнения

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки