Начало
 
 

Милена Димитрова поднася усмихнати хапки живот с „Проклятието на бялото сирене”

02.07.2021 /14:05 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


С шеги, закачки, сиренца, глътки ледена бира и китайски поздрав от... Лондон премина представянето в „Перото” на новата книга на известната журналистка

Усмивки, ведро настроение, екзотични повеи, китайски поздрав от Англия, пенлива бира, вкуснотийки с ароматно сирене - всичко това огря Литературен клуб „Перото” на Джулай Ивнинг, когато Милена Димитрова, журналистка, пътешественичка, скриорка, член на екипа на вицепрезидентката Илияна Йотова и просто неуморно бликащ фонтан от идеи и остроумия, представи книгата си „Проклятието на бялото сирене”.

Излязла преди около половин година, книгата отдавна е читателски хит и стигна шеметния за България четирицифрен тираж, призна си авторката. Явно публиката има остра нужда от тези кулинарни пътешествия из световните география, история, вкусове и жизнелюбие, „сготвени” от Милена между страниците на елегантното томче като силен антидот срещу пандемична депресия.

Съучастниците ѝ в това човеколюбиво дело също дадоха своята лепта в представянето с шеги, закачки и още любопитна информация около раждането на книгата - управителят на издателство „Книгомания” Илиян Андонов и илюстраторът Людмил Веселинов.

Всеобщо оживление предизвика видеовключването от Лондон на една „малка китайка” (както я нарече Милена), отлично владееща българския и придружавала групата български журналисти, в чийто състав и авторката на „Проклятието на бялото сирене” обикаля Китай в края на 2019-та. С книгата в ръка, усмихнатото момиче от екрана горещо препоръча на всички „сиренцето” - а и да опознават китайската кухня на място, в Китай, като Милена.

Пак с видеообръщение участва и един от тримата рецензенти на книгата - Ути Бъчваров, който осветли приноса на „тъмния балкански субект” към световната култура на бялото сирене, жежката ракия и студената бира.

С интересни истории за сиренето и бирата се включиха и съдействалите за събитието Габриела Тодорова („Дар от Боговете”) и Темелко Пампов („Ромбус”).

Естествено, не липсваше и проточилата се из „Перото” дългата опашка желаещи да получат автограф от авторката върху „Проклятието на бялото сирене”.

Специално сайта на СБЖ Милена Димитрова даде блиц-интервю между приятелските прегръдки и усмихнатите автографи.

Милена, в книгите ли вече намира убежище журналистиката?

В един момент - да. Често младите репортери с годините стават политици. Такива  са примерите и с Чърчил, и с Бисмарк, и с всички министър-предсдетаели в Третото българско царство.

Но понякога човек, когато иска да си придаде авторитет и да си направи комплимент, се обръща в писането не към малките форми в журналистиката, а към големите книги, сякаш те могат да кажат повече за него. Или просто защото го е обхванала логореята и има нужда да се изказва по-нашироко и по-обстойно.

Надявам се, че това не е случаят с „Проклятието на бялото сирене”, което е сготвено на малки хапки - да може да се чете в спокоен час и за отмора.

Журналистиката в „Проклятието на бялото сирене” е позитивна - за разлика от доминиращия днес агресивен и не винаги прозрачно мотивиран стил в професията ни. Това ли е твоят начин да подскажеш на читателя от какво има нужда?

Днес съм скандализирана, омърсена от един грозен екземпляр на „разследваща журналистика”, която всъщност е един поръчков, едностранчив слугинаж, без никакви доказателства и само с непристойни думи.

Иска ми се да намеря малко по-достойна трибуна, за да говоря за смисъла на журналистиката, за да осъзнаем, че тя служи не само за препитание, а и за осмисляне на нашето съществуване.

Що се отнася до тази книга, човек изпада в различни настроения. Досега не съм била толкова несериозна, но никога не знаеш какво ще ти се случи. Пък и пандемията взима много жертви...

И спасението ни е да се усмихваме повече?

Да го приемем като медицински факт.

Това ли препоръчваш?

Препоръчвам да се яде с вещина и с мисъл, защото не е работа само да си напълниш търбуха, а да знаеш с какво го правиш, защо го правиш, какви са традициите на една или друга храна... Храната е връзката на човека с природата. Не е нещо далечно, опосредствено. Напротив - тя е едно преклонение и благодарност за това, че сме тук и че сме заедно.

Сподели в
 

СБЖ обявява конкурс за технически редактор на сайта на СБЖ с основна функция техническа, редакторска и коректорска подготовка на публикациите в сайта. За позицията ще бъде предложен граждански договор.

20.09.2021/18:54

На 11 септември от 17 ч. в шатра № 19 на Алеята на книгата на бул. "Витоша" авторката на отличения с наградата "Христо Г. Данов" роман "Роден на Великден" ще се срещне с читателите си.

11.09.2021/09:03

С премиерата в клуб „Журналист“ на книгата на журналиста Георги Найденов „Журналистиката гласът на човечеството“, СБЖ отбеляза Деня на международната журналистическа солидарност“.

09.09.2021/19:31

Всички знаем израза: Като си казал А, трябва да кажеш и Б. Само че нашата колежка Петя Пейчева е подредила своята стихосбирка „Хорът на буквите“ по уникален начин, като всеки стих е посветен на една буква от азбуката ни. И така тя наистина „си казва всичко“ от А до Я, но в прекрасни стихове, до които си заслужава да се докоснете. Това е нейната пета поетична книга, събрала изповедите на Петя в рими.

15.08.2021/15:44

Комисията по наградите за политическа журналистика и публицистика гласувала да се отличи Георги Георгиев от в. "Дума", но ИБ на НС на БСП на своя глава добавило като втора наградена и Светлана Шаренкова.

03.08.2021/17:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021 /08:27

 Мнения

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки