Начало
 
 

Историята на един журналист, който не е мисирка

22.06.2021 /09:03 | Източник: frognews.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Джефри Мойо

„Затворът беше ужасен, но все пак ще си свърша работата като журналист“ - това казва зимбабвиецът Джефри Мойо при освобождаването му от затвора в Хараре.

Мойо е обвинен в нарушение на член 36 от Закона за имиграцията, тъй като се твърди, че е предоставил невярна информация на имиграционните служители, за да помогне на двама журналисти от The New York Times да влязат в Зимбабве.

„Свободата на пресата е подкопана, когато журналистите не могат да работят без ограничения“- казва той.

„Чувствам облекчение, тъй като беше толкова ужасно вътре в продължение на 21 дни без моята свобода“, каза Мойо пред IPS при излизането му от затвора Булавайо.. „Задържането е пълно нарушение на свободата на печата в Зимбабве", казва журналистът, цитиран в публикуваната от frognews.bg преводна статия.

Мойо (37), кореспондент на Inter Press Service (IPS), The New York Times и други медии, беше арестуван в Хараре на 26 май и задържан в затвора Булауео. Той беше освободен след 21 дни, когато му беше предоставена гаранция,, без противопоставяне от държавата, която призна, че е сгрешила, като го е представила като заплаха за националната сигурност.

През май, магистрат от Булавайо, Рейчъл Мканга отказа гаранция на Мойо с мотива, че журналистът е заплаха за националната сигурност и суверенитета на окръга. Мойо е обвинен в нарушение на раздел 36 от Закона за имиграцията въз основа на твърдението, че е представил фалшив документ пред имиграционните служители. Това се отнася до акредитацията на неговите колеги, Кристина Голдбаум Жоао Силва от New York Times.

Борба за свобода на печата 

Акредитацията на журналисти не бива да обижда никого или който и да е орган в страната, каза Мойо с аргумента, че акредитацията на журналисти в Зимбабве трябва да бъде право, а не трудност. 

„Журналистите не са опасни и не причиняват никаква вреда на конкретно лице или правителство“, каза Мойо, който беше посрещнат от съпругата си Пюрити и сина си пред затвора в Булауайо.„Страхувам се от случилото се, но няма да спра работата си. Ангажирам се да си върша работата като журналист, без значение какво ми казват властите, дали се съобразявам със закона. Ще продължа да си върша работата. ” - допълни той. 

„Щастлива съм, че той е освободен, облекчена съм“, каза Пюрити Мойо съпругата на Джефри, пред IPS. Тя е била възпрепятствана да вижда съпруга си в затвора и е комуникирала с него чрез писма.

„Благодаря на жена ми, която ми носеше нещо за ядене всеки ден“, каза Мойо пред IPS. „Писмата, които съпругата ми ми изпращаше, ми даваха надежда, както и посещенията на колеги от медиите. Благодаря на Бог, че съм навън и съм заедно със семейството си. "

Ужасен затвор 

Мойо е арестуван на 26 май и задържан в Централното полицейско управление в Хараре. По-късно той е преместен в град Булавайо, на 400 км от Хараре и е задържан в Централното полицейско управление в Булавайо при условия, които той определя като ужасни и травмиращи.

„Бях задържан за една нощ в Централното полицейско управление в Булавайо при ужасни условия; без спално бельо, без одеяла, а аз спях на бетонния под. "- споделя той.

Мойо твърди, че условията в затвора в Булавайо са нехуманни. Той казва, че е бил настанен в препълнена затворническа килия с още 18 души. Храната – изключително лоша

„Здравословно съм добре, но храната в затвора е ужасна“, каза той, обяснявайки, че му е давана каша без захар или сол, обикновена садза (вид царевица или маниока каша) и сушени зеленчуци и боб без олио.

Нарушени права 

Адвокатът на Мойо Дъг Колтарт заяви пред IPS, че задържането на клиента му е поредица от ужасяващи нарушения на човешките му права. След 3 седмици отричания и противопоставяне на гаранция, държавата запява друга песен, заявявайки, че няма дело срещу Мойо и че мотивите, които посочва за противопоставяне на гаранцията му, са неоснователни.

Това показва точно как отказът за гаранция в магистратския съд се използва за наказване на невинни хора, каза Колтарт. Той също така отбеляза, че отказването на правото да вижда съпругата и роднините си,, както и продължителното му задържане, въпреки че му е била дадена гаранция, са били нарушения на правата на Мойо.

„Служителите на затвора продължават да отказват да ни покажат предполагаемата грешка в заповедта за освобождение и това поражда нашето силно подозрение, че всичко е било лъжа и злоупотреба с процеса на задържане, за да го задържат за допълнителна нощ“, каза Колтарт пред IPS.

Мойо трябва да се яви в съда на 24 юни като подготовка за съдебен процес. Ако бъде осъден, той може да получи 10 години затвор. Организациите за медийни права приветстваха освобождаването на Мойо.

Джефри Мойо при освобождаването му от затвора. Мойо е обвинен в нарушение на член 36 от Закона за имиграцията, тъй като се твърди, че е предоставил невярна информация на имиграционните служители, за да помогне на двама журналисти от The New York Times да влязат в Зимбабве.

Превод: Мира Ереева


 

Сподели в
 

„Затворът беше ужасен, но все пак ще си свърша работата като журналист“ - това казва зимбабвиецът Джефри Мойо при освобождаването му от затвора в Хараре.

22.06.2021/09:03

Словенската телеграфна агенция (СТА) празнува днес 30 години от създаването си във време на трудни отношения с правителството на Янез Янша, който спря да финансира обществената медия заради прекалено критичния й според него тон.

20.06.2021/17:29

През юни 2021 излезе от печат книгата „Опит и добри практики от Първата национална среща-семинар на академичните медии и експертите по връзки с обществеността на висшите училища в България“.

18.06.2021/12:00

В дните между 19 юни и 30 юли публиката ще се наслади на 31 черно-бели фотографии на журналиста Иван Бакалов, част от които проследяват създаването на скулптурите на Дон Кихот и Санчо Панса в Парка на хумора в Габрово.

17.06.2021/12:00

"Tъй като някои медии са свикнали много време да бъдат послушни, когато ги развържат, не знаят какво да правят".каза журналистът Иван Бакалов в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по TV+ и даде пример с в. "24 часа" и в."Труд" в миналото

15.06.2021/15:20

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки