Начало
 
 

Историята на един журналист, който не е мисирка

22.06.2021 /09:03 | Източник: frognews.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Джефри Мойо

„Затворът беше ужасен, но все пак ще си свърша работата като журналист“ - това казва зимбабвиецът Джефри Мойо при освобождаването му от затвора в Хараре.

Мойо е обвинен в нарушение на член 36 от Закона за имиграцията, тъй като се твърди, че е предоставил невярна информация на имиграционните служители, за да помогне на двама журналисти от The New York Times да влязат в Зимбабве.

„Свободата на пресата е подкопана, когато журналистите не могат да работят без ограничения“- казва той.

„Чувствам облекчение, тъй като беше толкова ужасно вътре в продължение на 21 дни без моята свобода“, каза Мойо пред IPS при излизането му от затвора Булавайо.. „Задържането е пълно нарушение на свободата на печата в Зимбабве", казва журналистът, цитиран в публикуваната от frognews.bg преводна статия.

Мойо (37), кореспондент на Inter Press Service (IPS), The New York Times и други медии, беше арестуван в Хараре на 26 май и задържан в затвора Булауео. Той беше освободен след 21 дни, когато му беше предоставена гаранция,, без противопоставяне от държавата, която призна, че е сгрешила, като го е представила като заплаха за националната сигурност.

През май, магистрат от Булавайо, Рейчъл Мканга отказа гаранция на Мойо с мотива, че журналистът е заплаха за националната сигурност и суверенитета на окръга. Мойо е обвинен в нарушение на раздел 36 от Закона за имиграцията въз основа на твърдението, че е представил фалшив документ пред имиграционните служители. Това се отнася до акредитацията на неговите колеги, Кристина Голдбаум Жоао Силва от New York Times.

Борба за свобода на печата 

Акредитацията на журналисти не бива да обижда никого или който и да е орган в страната, каза Мойо с аргумента, че акредитацията на журналисти в Зимбабве трябва да бъде право, а не трудност. 

„Журналистите не са опасни и не причиняват никаква вреда на конкретно лице или правителство“, каза Мойо, който беше посрещнат от съпругата си Пюрити и сина си пред затвора в Булауайо.„Страхувам се от случилото се, но няма да спра работата си. Ангажирам се да си върша работата като журналист, без значение какво ми казват властите, дали се съобразявам със закона. Ще продължа да си върша работата. ” - допълни той. 

„Щастлива съм, че той е освободен, облекчена съм“, каза Пюрити Мойо съпругата на Джефри, пред IPS. Тя е била възпрепятствана да вижда съпруга си в затвора и е комуникирала с него чрез писма.

„Благодаря на жена ми, която ми носеше нещо за ядене всеки ден“, каза Мойо пред IPS. „Писмата, които съпругата ми ми изпращаше, ми даваха надежда, както и посещенията на колеги от медиите. Благодаря на Бог, че съм навън и съм заедно със семейството си. "

Ужасен затвор 

Мойо е арестуван на 26 май и задържан в Централното полицейско управление в Хараре. По-късно той е преместен в град Булавайо, на 400 км от Хараре и е задържан в Централното полицейско управление в Булавайо при условия, които той определя като ужасни и травмиращи.

„Бях задържан за една нощ в Централното полицейско управление в Булавайо при ужасни условия; без спално бельо, без одеяла, а аз спях на бетонния под. "- споделя той.

Мойо твърди, че условията в затвора в Булавайо са нехуманни. Той казва, че е бил настанен в препълнена затворническа килия с още 18 души. Храната – изключително лоша

„Здравословно съм добре, но храната в затвора е ужасна“, каза той, обяснявайки, че му е давана каша без захар или сол, обикновена садза (вид царевица или маниока каша) и сушени зеленчуци и боб без олио.

Нарушени права 

Адвокатът на Мойо Дъг Колтарт заяви пред IPS, че задържането на клиента му е поредица от ужасяващи нарушения на човешките му права. След 3 седмици отричания и противопоставяне на гаранция, държавата запява друга песен, заявявайки, че няма дело срещу Мойо и че мотивите, които посочва за противопоставяне на гаранцията му, са неоснователни.

Това показва точно как отказът за гаранция в магистратския съд се използва за наказване на невинни хора, каза Колтарт. Той също така отбеляза, че отказването на правото да вижда съпругата и роднините си,, както и продължителното му задържане, въпреки че му е била дадена гаранция, са били нарушения на правата на Мойо.

„Служителите на затвора продължават да отказват да ни покажат предполагаемата грешка в заповедта за освобождение и това поражда нашето силно подозрение, че всичко е било лъжа и злоупотреба с процеса на задържане, за да го задържат за допълнителна нощ“, каза Колтарт пред IPS.

Мойо трябва да се яви в съда на 24 юни като подготовка за съдебен процес. Ако бъде осъден, той може да получи 10 години затвор. Организациите за медийни права приветстваха освобождаването на Мойо.

Джефри Мойо при освобождаването му от затвора. Мойо е обвинен в нарушение на член 36 от Закона за имиграцията, тъй като се твърди, че е предоставил невярна информация на имиграционните служители, за да помогне на двама журналисти от The New York Times да влязат в Зимбабве.

Превод: Мира Ереева


 

Сподели в
 

„Затворът беше ужасен, но все пак ще си свърша работата като журналист“ - това казва зимбабвиецът Джефри Мойо при освобождаването му от затвора в Хараре.

22.06.2021/09:03

Словенската телеграфна агенция (СТА) празнува днес 30 години от създаването си във време на трудни отношения с правителството на Янез Янша, който спря да финансира обществената медия заради прекалено критичния й според него тон.

20.06.2021/17:29

През юни 2021 излезе от печат книгата „Опит и добри практики от Първата национална среща-семинар на академичните медии и експертите по връзки с обществеността на висшите училища в България“.

18.06.2021/12:00

В дните между 19 юни и 30 юли публиката ще се наслади на 31 черно-бели фотографии на журналиста Иван Бакалов, част от които проследяват създаването на скулптурите на Дон Кихот и Санчо Панса в Парка на хумора в Габрово.

17.06.2021/12:00

"Tъй като някои медии са свикнали много време да бъдат послушни, когато ги развържат, не знаят какво да правят".каза журналистът Иван Бакалов в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по TV+ и даде пример с в. "24 часа" и в."Труд" в миналото

15.06.2021/15:20

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021 /08:27

 Мнения

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки