Нигерийска журналистка под прикритие разкри мрежа за търговия с хора

16.06.2021 /17:34 | Източник: dnevnik.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тоборе Овори

През 2013 разследващата журналистка Тоборе Овори влиза под прикритие в мрежа за търговия с хора и принудителна проституция. Тя става жертва на насилие, сблъсква се отблизо със смъртта. В понеделник "Дойче веле" я награди.

Журналистката Тоборе Овори е носителката на тазгодишната награда за свободно слово, връчвана от Дойче Веле - Freedom of Speech Award. Тя получава отличието за нейните заслуги за свободата на пресата в Нигерия и разкритията ѝ за международна група за търговия с хора. По този повод Тоборе Овори даде ексклузивно интервю за ДВ, препечатано от dnevnik.bg:

Правителството на Нигерия забрани Туитър на територията на страната. Какво мислите за това?

- Мисля, че тази забрана не е много умна мярка. Правителството хаби енергия за грешни неща, защото в момента страната има съвсем други проблеми: край магистралите изчезват пътуващи хора; отвличат деца, за да искат от родителите им откупи; имаме криза с етноса фулани и т.н. Преживяваме хаос след хаос. Ако енергията, която се влага в забраната на Туитър, бъде насочена например към намаляването на несигурността в страната, или пък към снабдяването на населението с електричество, тогава правителството би могло да постигне наистина нещо. Забраната на Туитър за мен е глупава постъпка.

Мнозина се опасяват, че тази забрана ще се отрази лошо на работата на журналистите. И най-вече на тези, които се занимават с разследвания като вас. Какъв ще бъде ефектът?

- Не само журналистите ще го усетят. Зная от млади хора, които дълго време не са успели да си намерят работа, че са се захванала с електронна търговия - предлагат стоки в Туитър, които доставят на адрес. Те ще пострадат сега от забраната и ще останат без доходи. Не знам какво ще се случи с тях. Аз като журналистка използвам Туитър, за да установя кои теми в момента са актуални, а също и да правя някои допитвания. И след забраната се чувствам като крадла, която се промъква в собствената си къща. Принудена съм да използвам VPN-услуги (инструмент, който защитава поверителността на данните ви онлайн - бел.ред.), но нямам доверие на някои VPN-сайтове.

Вие разкрихте международна мрежа за търговия с хора и за тази цел се престорихте на проститутка. Как ви се отрази това разследване?

- Особено към края на разследването нещата загрубяха. Трябваше да се събличам и като казвам събличам, имам предвид чисто гола и без никакво бельо. Чувствах се ужасно, изследваха ме с погледи. Когато се прибрах вкъщи, си взех душ и плаках много, опитах се да поспя. Друго просто не бях в състояние да правя през този ден. Но това съвсем не беше всичко: дадоха ми да пуша някакви субстанции, а аз имах астма. Получих астматичен пристъп и се озовях в болница, където ми подаваха кислород. Молех се просто да оцелея.

А какъв беше мотивът ви да се заемете с подобно разследване?

- Накара ме това, че загубих много близък човек - тя стана жертва на търговията с хора. Не получих възможност да разговарям с нея, преди да почине. Това ме изпълни с тих гняв. Ако се абстрахираме от това, че бях лично засегната, аз съм човек, който не приема "не" за отговор. В момента, в който си казвам "ще го направя", вече съм решена да не спирам, докато не стигна до някакъв логичен край. Просто не приемам "не" за отговор.

Как успявате в една страна като Нигерия да съчетавате работата си на разследваща журналистка с личната си сигурност?

- Преди всичко искам да подчертая, че е трудно да си жена в Нигерия. А да правиш разследваща журналистика е още по-трудна работа. Двете неща заедно - жена и разследваща журналистика е много, много труд. Още преди да се заема с разследването под прикритие бях научила как да се пазя, но от тогава съм още по-предпазлива. Спомням си, когато преди време търсех жилище и попаднах на една добра оферта, но трябваше да откажа жилището, защото то имаше само една-единствена входна врата. Просто не мога да живея на място, колкото и хубаво да е жилището, ако то няма допълнителен изход. На практика аз водя живот, в който постоянно бягам от нещо или някого.

А имате ли куража още веднъж да разследвате някоя тема под прикритие - както тогава?

- Нека кажа така: въпреки всичко, което преживях през 2013 г. - посегателствата, дългосрочните последици, факта, че все още имам нужда от терапия, ако имах възможност отново да разкажа тази история и да разследвам под прикритие търговия с хора, пак бих го направила. Със сигурност бих проявила малко повече предпазливост след опита, който вече имам. Но нека ви разкрия и това: вече имам предвид нещо конкретно.

Сподели в
 

Едно от най-известните и авторитетни медицински списания The Lancet, беше обявено за виновник за пандемията и укриване на факти за разпространението на коронавируса в Ухан.

26.07.2021/16:11

Изданието The Insider и негови пет журналисти в Русия бяха включени в Регистъра на Министерството на правосъдието на РФ за чуждестранни медии обявени за чужди агенти. Заедно с изданието в него са включени и петима негови журналисти.

26.07.2021/16:04

Момичето е открито след специално издирване на наследници на починалия на 71-годишна възраст Александър Томсън, работел за ВВС и отишъл си от света без официален брак и регистрирани деца. Той се оказал биологичният баща на тийнеджърката.

26.07.2021/09:04

Британското правителство възнамерява да измени закона за държавната тайна, който да приравни журналистите, публикуващи попадналите им при изтичане на данни материали, към шпионите, съобщава Daily Mail. Репортерите могат да получат до 14 години затвор за публикуване на материали. Британската асоциация на журналистите смята, че подобно правителствено решение застрашава свободата на словото в страната.

25.07.2021/12:59

За бързо и ефективно разследване на убийството на Ренанте "Рей" Кортес настоява Синдикатът на журналистите във Филипините и Международната федерация на журналистите.

25.07.2021/09:07

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС. Предложеният от СБЖ български участник е Анна Заркова, главен секретар на СБЖ.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки