Медии по света и у нас не вярват Протасевич да е бил искрен на брифинга в Минск

16.06.2021 /10:23 | Източник: dnevnik.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Роман Протасевич (крайният вляво) по време на пресконференцията в Минск

"Между Кафка и Оруел" - през такава призма възприемат голяма част от чуждите медии пресконференцията в беларуската столица, на която се появи задържаният опозиционен журналист Роман Протасевич и призна, че е "причинил вреда на държавата" и "искрено уважава" президента Александър Лукашенко.

"Не съм променил политическите си възгледи", "искрено уважавам Александър Лукашенко", той "успява да устои на целия този натиск", но "няма да му бъда поддръжник". "Никой не ме е бил, никой не ме е докосвал", "разбирам вредата, която причиних не само на държавата, а и на страната". "Всичко е доброволно, никой не ме е принуждавал", няма сделка със следствието, "искам само да помогна". Така цитира dnevnik.bg изявленията, направени от задържания опозиционен журналист Роман Протасевич по време на пресконференция в Минск.

Медиите, които избраха да предадат дословно обръщението на арестувания беларуски журналист и активист Роман Протасевич, чуха подобно послание, коментира dnevnik.bg, и продължава: Горните три изречения са съставени от цитати от брифинг на външното министерство; той за пореден път бе показан пред беларуската общественост, след като специално за задържането на съоснователя на каналите в "Телеграм" и "Ютюб" на "Нехта" президентът Александър Лукашенко отклони пътнически самолет от Атина за Вилнюс на 23 май.

Големи европейски медии обаче избраха друг продход. Журналистите от Би Би Си и няколко други медии напуснаха пресконференцията, щом Протасевич влезе в залата, това бе и изборът на много чужди дипломати. "Дойче веле" отбелязва, че нейни журналисти неочаквано са получили акредитация за брифинга, след като осем месеца не са допускани до никакви други събития, и повдига въпроса за участието му под натиск. Представител на независимата медия БелаПАН направо каза на Протасевич: "Искрено ви съчувствам... Мога да си представя какво могат да направят с вас. И не вярвам на нито една ваша дума.

"В последвалия материал на Би Би Си се говори за показване на Протасевич пред медиите и се напомня, че преди ареста си той говореше за опасността да получи смъртно наказание, ако бъде задържан. "Официално шоу за медиите" е определението, дадено от кореспондента в Минск Джона Фишър.

Минск обвинява Протасевич в организиране на протестите след изборите, на които бе даден още един мандат на управляващия от над четвърт век Лукашенко миналата година. След като бе задържан, журналистът се появи и по държавната телевизия, където Лукашенко, открито наричан от "Нехта" "психопат", "престъпник" и "диктатор", дори чу комплимент за себе си.

Междувременно опозицията, активисти и близки на 26-годишния Протасевич изразиха съмнение, че той е под натиск, че е бил бит и измъчван, за да говори по този начин. Протасевич отхвърля твърденията; в интервюто си по държавната телевизия той дори нападна опозицията по темата и обяви, че противници на Лукашенко са го предали. На пресконференцията той продължи с опитите да всява раздор между опозиционери в Литва и Полша, след като в лагера на опонентите на Лукашенко, принудени да избягат в чужбина, се появиха пукнатини.

"Това не е пресконференция, а сцена или от Кафка, или от Оруел," заяви в "Туитър" Франак Вячорка, съветник на намиращата се в изгнание Святлана Цихановска, основен опонент на Лукашенко.

Сподели в
 

Едно от най-известните и авторитетни медицински списания The Lancet, беше обявено за виновник за пандемията и укриване на факти за разпространението на коронавируса в Ухан.

26.07.2021/16:11

Изданието The Insider и негови пет журналисти в Русия бяха включени в Регистъра на Министерството на правосъдието на РФ за чуждестранни медии обявени за чужди агенти. Заедно с изданието в него са включени и петима негови журналисти.

26.07.2021/16:04

Момичето е открито след специално издирване на наследници на починалия на 71-годишна възраст Александър Томсън, работел за ВВС и отишъл си от света без официален брак и регистрирани деца. Той се оказал биологичният баща на тийнеджърката.

26.07.2021/09:04

Британското правителство възнамерява да измени закона за държавната тайна, който да приравни журналистите, публикуващи попадналите им при изтичане на данни материали, към шпионите, съобщава Daily Mail. Репортерите могат да получат до 14 години затвор за публикуване на материали. Британската асоциация на журналистите смята, че подобно правителствено решение застрашава свободата на словото в страната.

25.07.2021/12:59

За бързо и ефективно разследване на убийството на Ренанте "Рей" Кортес настоява Синдикатът на журналистите във Филипините и Международната федерация на журналистите.

25.07.2021/09:07

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС. Предложеният от СБЖ български участник е Анна Заркова, главен секретар на СБЖ.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки