Начало
 
 

„Нощните вещици“, които всяваха страх и ужас сред хитлеристките войници

21.06.2021 /03:47 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Авиополкът на "Нощните вещици"

Войната не е с лице на жена и вероятно поради това така старателно се вглеждаме в снимките на жени, облечени с гимнастьорки и с военни обозначения. И си задаваме въпроса как тези млади, красиви момичета, непознали още любовта, са се превърнали в страшилище за закоравелите хитлеристки войници и са ги накарали да треперят от страх, щом чуят в тъмните нощи шума на самолетните мотори. В тяхно лице те са виждали, а и така са ги нарекли, "нощните вещици", които са предизвиквали вледеняващ ужас.

Така са кръстили 46 авиационен полк, специално създаден за борба с хитлеристките завоеватели. Обвитият в легенди полк , който е взел участие в най-големите операции на Червената армия, като се започне от битката за Кавказ и се стигне до боевете на територията на Германия, е бил под женско владение, а подвигът на младите съветски жени пилоти и до днес предизвиква особено уважение и почит.

Командир на 46 Гвардейски бомбардировачен авиационен полк е Евдокия Бершанска. Безстрашните жени пилоти, чиито самолети били неуловими за немските радари, тъй като летели на ниска височина, се появявали внезапно през нощта, хвърляли своя смъртоносен товар и изчезвали под прикритието на мрака.

„Немските войски смятали, че руснаците използват затворнички, освободени от намиращи се наблизо места за излежаване на присъди, които били натъпкани с някакви страховити хапчета, така че да не спят през нощта и да са яростни и жестоки – разказва Светлана Чудинова, историк изследовател на авиацията. – И точно тези полулуди освободени престъпнички са някакви вещици. А понеже летят през нощта, са и нощни. Но тези млади жени пилоти, чиято възраст е била от 17 до 22 години, съвсем не са престъпнички и изобщо не са притежавали някакви свръхспособности. Единствено и само фантастично непоколебима смелост. Именно тя им дава сили всяка нощ да сядат зад щурвала и да излитат в небето,за да унищожават  колкото се може повече вражески окупатори.

През есента на 1941 г., когато немската армия настъпва към Москва, започва блокадата на Ленинград, хиляди съветски жени заминават доброволци на фронта, като медицински сестри, свързочнички, зенитчици,немалка част от тях обучават за снайперисти.  Но най-голям недостиг на персонал се чувства в авиацията. Всички съществуващи бойни авиационни единици да натоварени до краен предел.

И тогава Героят на Съветския съюз Марина Раскова излиза с предложението да се създадат нови авиационни полкове като част от ВВС на СССР, в които да се сражават и жени. До този момент, макар че в Съветския съюз еманципацията на жените обхваща всички отрасли, военната авиация се смята за тема табу за слабия пол. Опитните жени летци работят като авиоконструктори или инструктори, обучаващи други пилоти. Не ги пускат на фронта, като мотивът е, че мъжете летци са достатъчно.

Но както по-рано споменах, когато бойната авиация започва да се задъхва, Раскова успява да извоюва победа и, получавайки лично от Сталин разрешение, се заема да сформира три бойни части, чието попълнение са жени пилоти. Така се създават 586-и изтребителен , 587-и бомбардировъчен и 588-и нощен бомбардировъчен авиополк. Желаещи да постъпят в бойните части, както се казва, дал Господ.

Стотици момичета летци отговарят на апела на Марина Раскова

и се присъединяват към новосформираните летателни подразделения. 

Но при избора на командир на 588-и авиополк се налага да се подходи с повишено и особено внимание поради спецификата на задачите, които момичетата трябва да изпълняват. След като дълго избират, най-после се спират на 29-годишната Евдокия Бершанска, летец с опит и притежаваща опит за нощно и сляпо летене, както и до избора командва женски отряд, създаден в Батайската летателна школа. Тя е тази, на която предстои да поведе след себе си младите момичета пилоти в смъртноопасните задачи в най-тъмната част на денонощието.

През октомври 1941-а жените от новите летателни подразделения заминават за град Енгелс, където започват тежки подготовки преди да се отправят за фронта. Тренировъчният лагер е издигнат направо на летището, където младите пилоти в поли усъвършенстват умението си за управление на самолетите и изучават тактиката на боя.

На разположение на подразделението обаче има ограничен брой самолети. На момичетата от 588-и нощен полк са предоставени най-несигурните самолети – шперплатовите биплани У-2 с две открити кабини, които преди всичко се използват за учебни полети и не са приспособени забойни действия. Известни са с това, че руснаците ги наричат „кукурузници“, а немците с подигравка -  руски шперплат.

Машините са толкова беззащитни, че дори залпа на стрелково оръдие ги сваля без проблем. Поради тази причина е взето решение да се използват единствено за извършване на нощни полети, разчитайки, че под прикритието на нощта те няма да бъдат засечени от врага. На борда на въпросните биплани липсва всякакво оръжие, както и радиовръзка и навигационна система. Дори и отсек за бомбите няма. Единствено налични били пистолет, секундомер и карти.

Но летците не се предават и намират решение. Момичетата собственоръчно конструират отсек за бомбите и, отказвайки се от парашути, имат възможност да вземат допълнително още 20 кг бомби. И така на 23 май 1942 г., след приключването на обучението, новите женски авиационни подразцделения излитат за фронта. Числеността на полка на нощните вещици наброява 115 души, а средната възраст е около 20 години.

След като пристигат на фронта, за момичетата са отделени по един комплект мъжка военна униформа и обувки, тъй като женски за летци просто не е имало. „Раздадоха ни шинели и ботуши 43 номер, в един от тях можеха да влязат три наши крака“ – пише в спомените си началник щаба на 588-и авиополк Ирина Раболска. И както се полага на истинските бойци, заповядват на момичетата да се острижат. С нескрито изумление мъжете от 899-и нощен авиационен полк наблюдават своите колеги от женски пол и дори, шегувайки се понякога с тях, ги наричат „Дункин полк“, позовавайки се на името на командира. Това обаче не отчайва младите летци, а напротив – разпалва у тях решителност и желание да се отправят в бой. Те са убедени, че смелостта на войника се определя не от пола, а от личните му качества, и че съвсем скоро полкът под командването на Евдокия Бершанска ще може да докаже това на дело.

Първото бойно кръщене на 588-и полк

е на 12 юни 1942 г. на територията на Салските степи, а след сражение за Кубан полкът е прехвърлен в Кавказ. Младите момичета наистина се сражават самоотвержено и много бързо започват да трупат актив от унищожаването на врага. Това са складове с гориво и боеприпаси, струпана техника, а и лагери на завоевателите. Момичета успяват за една нощ да извършват до 15 нападения над вражески обекти.

След всяка изпълнена мисия се завръщат на летището, за да натоварят нови бомби, и отново в небето. И така до сутринта. Понякога преди разсъмване те да са толкова преуморени, че не могат да се измъкнат от кабината на самолета без чужда помощ. Но до настъпващата нова нощ нощните вещите са вече в кондиция и отново в небето за поредната бойна задача. Една от жените пилоти споделя, че са млади и безстрашни, и че страхът идва по-късно.

Отчитайки крехкостта на самолетите,

Евдокия Бершанска разработва особена тактика за нападение,

за която немците се оказват неподготвени. Както вече споменах, самолетите на 588-и нощен авиополк  летят на минимална ниска височина, като по този начин вражеските радари не могат да ги засекат и да подадат сигнал за тревога. Щом целта се появи в полезрението на пилотите, те заглушават моторите на „кукурузниците“ и започват бавно да планират. След което идва иизсипване на бомбите, включване на моторите с пълна сила и обратно към дома.

Тези внезапни нощни нападения хвърлят немците в шок и те не могат дълго време да проумеят как е възможно всичко това. Основната цел на 588-и полк не е максимална щета, тъй като техните самолети не са проектирани да летят с големи бомби. Пилотите просто хвърлят в ужас германците, поради което те ги наричат нощни вещици. Между другото има и друга причина да ги наричат така. Шумът на планиращия самолет е оприличаван на шумоленето на метлата на вещица през нощта, напомнящо за тихото приближаване на зловеща опасност.         

И за да могат да отвръщат на удара на смелите дами пилоти при техните нощни внезапни атаки, немците измислят своя стратегия. През нощта включват мощни прожектори, които осветяват небето, така ме маломерните „кукурзници“ да не могат да избегнат полезрението им. В случай, че засекат самолет на „нощните вещици“, подготвен за целта изтребител се вдига във въздуха и прострелва вражеския авион от упор.

Така само за една нощ на 1 август 1943 г. загиват четири екипажа. В спомените си пилотът Ирина Ракоболска пише, че те стояли на военното летище и безпомощно наблюдавали как огнения факел лети устремно към земята. „Не можете да си представите как се преживява като гледаш как пада горящият като факла самолет и много добре знаеш, че в него е Галя Докутович, нашата Галя, която гори пред очите ни!“ – припомня си Ракоболска. Тези загуби, които се превръщат в отрицателен рекорд за легендарния 588-и полк, разтърсват момичетата , но

за сметка на това пък нито за миг техният боен дух не отслабва

„Вещиците“ смело напредват. Пред тях е Кубан, Крим, Белорусия, Полша и, разбира се, Германия.

На 8 февруари 1943 г. за проявени мъжество и героизъм в боевете с немските завоеватели на полка е присвоено почетното звание „46-и гвардейски“. По време на войната „Нощните вещици“ извършват във въздуха 28676 часа бойни полети или това се равнява на 1191 денонощия, унищожават 76 автомобила, 46 склада с боеприпаси, 86 огневи точки на врага, 17 пробива, много цистерни с гориво, 9 влака и 2 жп станции.

До края на военните действия 588-и полк остава напълно с женско попълнение. 32 от храбрите момичета загиват при изпълнение на бойни задания зад фронтовата линия, като нито една от тях не се води за безследно изчезнала.

След разгрома на фашистка Германия комисарят на 46-и гвардейски полк Евдокия Рачкевич със събрани от всички подразделения средства обикаля лобните места, където са се разбили самолетите, и издирва гробовете на загиналите момичета.

И до сега те остават герои, чиято памет няма да бъде забравена.

Момичета, които всяват страх и ужас сред закоравелите хитлеристки войници, наричали ги „Нощни вещици“...       

Сподели в
 

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021/12:29

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021/07:21

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021/20:13

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021/20:02

Тези дни колегата ни Калин Тодоров заяви, че „Завесата падна“. Това е неговата пета книга от поредицата за това, какво се случва зад завесата по времето на соца, в годините, когато уж се наливаха основите на демокрацията, уж вървяха някакви промени и се стоварваха върху народа, който в последно време в името на шоуто измислени политици започнаха да наричат суверен.

01.09.2021/23:21

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021 /08:27

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки