Как Кошлуков и СЕМ се крият зад редакционната независимост

14.06.2021 /12:02 | Автор : Джесика Вълчева | Източник: frognews.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Емил Кошлуков и Бетина Жотева

Доц Светлана Божилова анализира скандала около обществената телевизия в интервю за ФрогНюз.

Най-големият борец за независима журналистика и свобода на изразяване излиза, че е господин Кошлуков. Абсолютно пирамидална обаче е структурата на управление на БНТ и всичко е функция на генералния директор. Всеки се крие зад редакционната независимост. Ето, Кошлуков се измъква от тази ситуация. СЕМ казва, че няма правомощия. Генерират се кризи непрекъснато.

Това заяви пред ФрогНюз медийният експерт и преподавател в Софийския университет доц. Светлана Божилова в интервю на Джесика Вълчева.

Ври и кипи скандалът с обществената телевизия. Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков и генералният директор на БНТ Емил Кошлуков се замерят с обвинения и позиции, казусът излезе извън България, а проблемите с медийната среда у нас и липсата на плурализъм, свобода на словото и ясни журналистически стандалти стават все по-осезаеми. 

На фона на това пък вече няколко години се разиграва един доста сериозен казус, който сякаш бяга от общественото внимание - този със студентската телевизия в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Закриването й доц. Божилова обясни по един начин - задкулисието влиза в Алма Матер. 

Ето и цялото интервю:

Доц. Божилова, Вие сте авторитетен медиен експерт. Какво виждате в скандала с обществената телевизия?

Внимателно наблюдавам конфликта между генералния директор на БНТ и проф. Минеков и страстния революционен план за защита на редакционната независимост на господин Кошлуков. Нещата излизат и извън пределите на България. Най-големият борец за независима журналистика и свобода на изразяване излиза, че е господин Кошлуков. Затова си направих труда да разгледам внимателно вътрешните устройствени актове на Българската национална телевизия. От 98-ма година, откакто има Закон за радиото и телевизията, винаги съм казвала, че ахилесовата пета е разделът за обществените медии. 

Законът не е устройствен за тях. Може би трябва да се каже, че Управителният съвет, който е функция от предложенията на генералния директор, приема всички правилници за структура, управление и организация на дейността в БНТ и той си ги контролира. Няма надзор нито на програмна политика, нито на разходването на финанси. СЕМ няма правомощия заради независимостта на медията, но пък избира директорите. И всичко се решава в рамките на Управителния съвет.

Тоест всичко е в ръцете на Емил Кошлуков?

Абсолютно пирамидална е структурата на управлението на БНТ. Управителният съвет не е функция от предложенията на генералния директор в нито една обществена медия в Европа. Няма надзорен орган, такъв какъвто има в BBC. В Германия има обществен съвет с над 100 организации, които делегират представители и те избират управителните тела на общесетвените медии. Какво прави общественият съвет в БНТ? Той също е по предложение на генералния директор и е своеобразен пиар. Той не представлява обществения интерес, не защитава програмни дефицити и проблеми, които вълнуват аудиторията.

Генералният директор предлага Управителен съвет, назначава програмните директори, бюджетната комисия. Няма надзор по целесъобразност на разходване на средствата. 

Вътрешните устройствени актове се създават и се наблюдават от управителния съвет, назначен от генералния директор. Директорът на “Информация и актуални предавания” е директно подчинен на генералния директор. В тази дирекция има двама главни продуценти - на “Новини” и на “Актуални предавания”. Те заедно с генералния директор вземат всички важни решения, свързани с оперативно управление. Редакционният екип на предаването на Георги Любенов, което бе прекъснато от пресконференцията на ГЕРБ, няма такива правомощия.

Тоест?

Тоест това, което говори генералният директор, не отговаря на съществуващата вътрешна нормативна уредба на БНТ. Крие се зад тази независимост, за да скрие решението си. Това го няма в нито една обществена телевизия. Нещата са замислени така, че всичко да е в ръцете на генералния директор. Затова и толкова много кризи се генерират непрекъснато.

Другият голям въпрос е, че генерален директор се става с концепция от 10 или 20 страници, която може да прекрои всичко по отношение на медията. Да не говорим, че последният път, при избора на господин Кошлуков, бяха проблемни петте години трудов стаж. Той е бил изпълнителен директор по времето на ТВ7, когато тази телевизия фалира. Какво се получава? Обществената телевизия не може да намери кандидати вътре от своите екипи или изявени личности и се стига до такива избори.

И все пак - в момента оправданието е в редакционна политика за всички включвания на ГЕРБ в национален ефир - препредаването на пресконференциите, излъчването на лайфовете на бившия премиер във Facebook...

Всеки се крие зад редакционната независимост. Ето, Кошлуков се измъква от тази ситуация. СЕМ казва, че няма правомощия. Направих си труда внимателно да се запозная с мониторинга на СЕМ за медийно поведение в предизборна кампания. Със студентите правихме фокусирано наблюдение върху трите големи телевизии, за да видим как в този период се отразяват институции, политически партии. Прочетеното в мониторинговия доклад на СЕМ поставя много въпроси.

Констатирахме преекспониране на дейността на ГЕРБ в предизборни период в новините и актуалните предавания. Непрекъснато имаше министри, които се изявяваха и търсеха поводи, за да бъдат в актуалните предавания на трите големи телевизии. Случаят с джипката е безапелационен. Недопустимо е да се отразяват събития, в които няма журналисти, които са открит пиар за правителството. Ако са значими събития, станали са някакви срутища, възможно е. Но Facebook участията на джипката си бяха класически пиар. Какво е написал мониторинга на СЕМ? Че имало в БНТ само три случая на отразяване. А те са над 15. И били от обекти със стратегическо значение. СЕМ наистина няма правомощия, а ЦИК си премълча. Но СЕМ можеше да излезе с реален анализ и адекватно наблюдение. Дори то не отговаря на това, което се случва.

Бетина Жотева на практика обясни пред ФрогНюз, че регулаторът не може да направи нищо по отношение на Борисовите лайфове, защото в закона такова нещо няма.

Бетина Жотева добре познава европейските стандарти и препоръки на Съвета на Европа за медийно поведение в предизборен период. Странно е, че тези препоръки, подписани от външните министри на България, не са на сайта на СЕМ. В тях е отбелязано, че трябва много внимателно да се наблюдава дейността на правителството, за да се съхранят балансите и да няма пиар на управляващата партия. Но сега ще се върне като бумеранг към ГЕРБ. Защото сегашното правителство с повод и без повод може винаги да се появи и да прави своите изявления в новините и актуалните предавания.

Всички казваха колко са лоши изборите на СЕМ, но щом партия дойде на власт, прегръща Закона за радио и телевизия, защото е удобен и забравя какво е било. Очаквам следващите управляващи да видя какво ще направят. Би трябвало нашата общност да има имунна система, да се противопоставя. Много от колегите, които уважавам, мълчат. Защо?

Не е случайно 112-тото ни място по свобода на словото спрямо класацията на "Репортери без граници".

Това обяснява 112-тото ни място и преди да виним политиците, трябва да си задаваме въпроса какво се случва и защо нямаме общност. Тези медии не са овладени за един ден. 

България е на първо място в ЕС по брой партийни телевизии. Освен, че те са монологични и представят една гледна точка и консолидират хора, които споделят едни ценности, създават фрагментация и противопоставяне на една аудитория с друга. Големите медии не са независими, овладени са от задкулисието. Партийните телевизии се раждат като алтернатива, но противопоставят едни социални и политически групи на други. И се питам как СЕМ е дал толкова много лицензи за партийни телевизии, като по закон пише, че те гарантират политическата и икономическата независимост на медиите.

Какво тогава е решението?

Не е достатъчно да сменим СЕМ и да сменим Емил Кошлуков. Трябват демократични процедури и правила за избора им.

Един друг казус Ви занимава от години и приемате присърце - този със закриването на студентската телевизия. Какво всъщност се случва в момента?

Студентската телевизия не съществува на практика. През 2018 г. тя излъчваше седмични програми в ефира на БНТ2 и БНТ4. Създаде студио чрез дарение. Няколко месеца преди всичко, което се случи, спечелихме по Центъра за върхови постижения “Наследство БГ” 1 118 000 лева, за да създадем модерен технологичен комплекс и студентите да могат да работят в нормална медийна среда. Това стана през февруари. През юни, без санкция на Управителния и програмния съвет на телевизия "Алма матер" ректорът на Софийския университет изведнъж назначи Башар Рахал. Подписа без знанието на академичната общност и на договор с куха фирма на пиара Михаил Михайлов за 10 милиона инвестиция за 5 г. Каквато бе съдбата на BiT, такава е съдбата и на Студентската телевизия. 

Смятам, че задкулисието влезе в Софийския университет и поиска власт над студентската общност. 

Сега, след два пъти провалени обществени поръчки, в края на този месец, ще разберем дали ще приключи успешно третата процедура. Най-парадоксалното е, че преди седмица бяха закрити последните три творчески длъжности. Няма програмен, няма управителен съвет, без санкция и без знание на Катедра “Радио и телевизия” се закриват щатни бройки и остават само лица, които ще ръководят технологичния комплекс. Телевизия без творчески екип не ми е ясно как ще има. По-обидното е, че това се случва без освободените колеги да са информирани- Не се знаят и мотивите за това действие.

Според мен това, което се случи в болница “Лозенец”, която е и медицински факултет към Софийския университет, се случи и със Студентската телевизия. Задкулисието влезе в Софийския университет.

Сподели в
 

„Ако някой в тези 10-11 години, докато държавата наистина се завладяваше и нейните институции бяха превзети за частните интереси на малка група хора на власт, ако някой се е противопоставял със средствата, които има - средствата на журналистиката, то това бяха именно журналистите от „Капитал” и „Дневник”. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия бизнесменът и издател на двете медии Иво Прокопиев.

26.07.2021/16:11

Какво показва годишният доклад за България за Мониторинг на медийния плурализъм, включен в Доклада за върховенството на закона на ЕК?

26.07.2021/11:47

В Регионалния исторически музей в Благоевград бе открита фотоекспозиция на журналисти пътешественици от АБУЖЕТ, посветена на 65-годишнината на организацията. Всяка събота по един от участниците ще представя своя дял от изложбата и ще разказва за приключенията си из екзотични дестинации. Първата такава среща ще е с Антоанета Титянова на 24 юли от 11 ч.

24.07.2021/08:39

Гледан през обектива, светът става необичаен в своето всекидневие, споделя известният фотограф през в. "Сега"

23.07.2021/16:26

И членовете, и симпатизантите на ДПС също са пострадали от "завладяната държава", пише издателят на "Дневник" и "Капитал" в реакцията си на неколкократни реплики на лидера на ДПС и друг дейци от тази партия, отправени към него в последните дни.

23.07.2021/13:36

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС. Предложеният от СБЖ български участник е Анна Заркова, главен секретар на СБЖ.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки