Начало
 
 

Няма нищо по-слънчево от детските усмивки

13.06.2021 /11:57 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


И както се казва на празник като на празник! Така и стана. Паркът „Заимов“ беше огласен от детски песни и смях, а усмивките не слизаха от личицата на малките артисти, които взеха участие във Фестивала на българската и руската песен и танц „Усмивка“,който се организира за първи път тази година на 12 юни по повод Деня на Русия .

Събитието се организира по идея на Съюза на българските журналисти, Съюз на българските творци и Дружество „Найден Геров“ на учените и специализирали в Русия и се осъществява с подкрепата на Дома за култура „Средец“, Арт и фолклорен център „Нестия“.

За добре дошли към участниците и гостите на празника се обърна председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова. „Благодаря ви, че се отзовахте на поканата на няколкото организации на празника, сред които е и СБЖ – каза Снежана Тодорова. – Искам да ви поздравя с този хубав ден – Деня на Русия, И прекрасното време е с нас, а това прави и настроението ни по- весело. Благодаря на всички участници, на талантливите деца, които пожелаха да бъдат с нас, а и на техните учители. Нека слънчевите усмивки на малките изпълнители да ни дарят с много настроение.“  Снежана Тодорова прочете стихотворението на поета Валентин Качев „С любов към Русия“, който специално го беше посветил на празника.

Повече от два часа продължи пъстрия празник. И тъй като за изкуството освен,че няма граници, няма и възраст, в концерта взеха  участие  хорът на Руския лицей „София“ и руската балетна школа „Галина Уланова“ с ръководител Шара Карсакпаева, вокална школа „Евтерпани“ с ръководител Аня Краваева известни български творци, сред които цигуларката Йонна Стратева, лауреат на международни конкурси, Минчо Събев, Белчо Христов, Елина Плетньова, млади музиканти и певци като Денис Вътов, Стефани Атанасова, Донна, Георги Богданов, Даян Русинов и Веселин Василев. Вокално инструментална група „Нестия“ с ръководител Георги Гецов, а изпълненията на Нестия фолкгруп направиха празника още по-запомнящ се с темпераментните си изпълнения на български народни песни и танци. И за да бъде още по-пъстро настроението дадоха своя принос и фолклорните дарования Весела Порчева от формация „Гласовете на традицията“ и Виктор Томанов от формация „Светоглас“. Гост на фестивала беше и популярният актьор и певец Георги Георгиев-Готи, известен с участията си в сериалите „София – ден и нощ“, „Стъклен дом“ и „Братя“, в холивудската продукция на Иван Ничев „Деца от восък“ с участието на Арманд Асанте и в италианската продукция „Дон Мьони“. Той изпълни своята нова песен „Нейна“, а в дует с руския рапър Езеха „Ти си тази“ и руските песни „Белый генераль“, „Двама с теб“, „Позови меня“ от репертоара на култовата банда ЛЮБЭ.

И ако някой може да се осъмни дали е имало зрители, ще опровергая съмненията, като споделя,че освен много хора дошли да се порадват на празничното настроение и на изпълненията на чаровните музиканти, певци и артисти, имаше и малчугани и възрастни, които пожелаха също да изявят своя талант, като застанаха пред микрофона и пяха свои любими песни и рецитираха стиховете, които обичат. Така че смея да кажа, че след толкова време „арестувани“ от пандемията,локдауните и прочие безумия,се оказа, че хората са зажаднели да се срещат,радват и да споделят своите слънчеви настроения. А това си пролича най-вече на фестивала, който е може би е с най-успешното мото „УСМИВКА“. Така си е, какви ли не чудеса от подвизи може да направи усмивката, и то най-вече детската неподправената и пълна с толкова много топлота.

Според организаторите на феста идеята е той да стане ежегоден и да е посветен на Усмивката, която свързва хората и народите, която днес особено ни е необходима. Като на 12 юни, един от най-младите руски празници - Денят на Русия, да бъде посветен на това празнично събитие.

А плисналият след края на празника летен дъжд пък беше ясен знак, че на фестивала ще му върви по вода.

Сред гостите на празника беше и съветникът по културните въпроси при посолството на Русия в България Алексей Новосьолов. Той беше така любезен да отговори на въпроси за сайта на СБЖ за най-младия празник,който отбелязваме на 12 юни – Деня на Русия.

АЛЕКЕСЕЙ НОВОСЬОЛОВ: ХИЛЯДОЛЕТНА РУСИЯ ИМА С КАКВО ДА СЕ ГОРДЕЕ

Да ви поздравя първо за днешния празник, Алексей Василиевич, и да ви попитам какво означава за вас този ден?

Лично за мен този ден акумулира дълбоките ни чувства към родината ни – Русия, която има хилядолетна история. На руската земя са се родили много известни учени, писатели, пълководци. Русия винаги е била знак за желание на нашите неприятели. В своята хилядолетна история тя е преживяла много войни, но никой не успя да я покори. Дори през 1941 г. фашистка Германия се добра толкова близо до Москва, че дори германците можеха с бинокъл да видят звездите на Кремъл, но Москва и Русия се оказаха костелив орех. Ние има с какво да се гордеем.

Защо на някои е неприятно, когато наричат този ден и Ден на независимостта. Русия независима ли е?

Този празник, както казваме, е млад и нов в календара на Русия. Поради това възникват различни интерпретации. Според мен това е от неразбиране. На практика Русия винаги е била Русия. Преди беше Съветски съюз, но и него зад граница често наричаха Русия. Но на въпроса ви. Според мен независимост е неподходящ термин и най-правилното е 12 юни да се нарича Денят на Русия.

 

Снимки Мари Къналян

     

Сподели в
 

На 23 юли отново се докоснахме до неговата величава личност. Пак поставихме цвете пред надупчената от куршумите на мъстта релса в "Гарнизонното стрелбище", защото се навършват 79 години от гибелта на Никола Вапцаров и неговите другари. Един скръбен ден.

25.07.2021/14:17

Днес Регионална библиотека „Хр. Смирненски” в Плевен представя изложба, посветена на 120-годишнината от рождението на проф. Илия Бешков.

23.07.2021/10:43

Простихме се с един от най-нетрадиционните и най-разтърсващите руски артисти Пьотр Мамонов. Ковидът не подмина и него и така руското кино осиротя. Но пък Пьотр ще продължава да живее чрез незабравимите си роли, които несамо разтърсваха зрителите,но и оставяха дълбоки следи у тях години след като са се докосвали до неговата гениална игра.

21.07.2021/19:34

Регионалният исторически музей в Хасково е домакин на гостуващата изложба „Ваше благородие, госпожа Чужбина. 100 години бяла емиграция в България“.

21.07.2021/08:01

Христина Комаревска, плевенска поетеса и журналистка, представи в Русе своите стихосбирки „Л. като луна“ и „На един дъх“

19.07.2021/10:23

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС. Предложеният от СБЖ български участник е Анна Заркова, главен секретар на СБЖ.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки