Начало
 
 

Журналистката Мариана Кирова разказва „Приключенията на една блондинка“

05.06.2021 /23:15 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мариана Кирова

Няма нищо по-приятно от това да разбереш, че твой колега се е проявил на литературното поприще с нова своя книга. Журналистката Мариана Кирова и нейният роман „Приключенията на една блондинка“ събраха почитатели пред шатрата на издателство „Атеа Букс“ на Пролетния панаир на книгата, където тя официално представи новата си творба.

Романът се появи в края на май, но вече се радва на голям интерес и това може би се дължи на факта,че днес в това наше изнервено и трудно време не всеки се решава да напише комедиен роман.

„След тази пандемия имаме нужда да се усмихнем и отново да живеем нормално. Към повече от обстоятелствата в нашия живот ние можем да погледнем от различна гледна точка, като една от тях е оптимистичната – сподели Мариана Кирова с дошлите на представянето нейни почитатели. - С този роман предлагам на читателите тази гледна точка. Защото от всяко нещо има изход и понякога той е по-добър, отколкото сме очаквали! В романа има младост, слънце, много перипетии, много премеждия, след които героинята не само оцелява, а и успява да направи най-доброто за себе си и за всички около нея. Написах книгата за 20 дни и нощи и още в процеса на писането я предложих на издателство „Атеа Букс“. Издателят Делян Илиев прие идеята да я издаде и ето, днес, ние заедно можем да предложим на читателите един оптимистичен поглед към света около нас! Сюжетът е съвременен, действието започва през лятото на 2019 година и завършва през март 2021 година с неочакван хепиенд“.

Мариана Кирова е вече утвърден млад автор с престижни награди зад гърба си. Доктор по българска литература. В продължение на 20 години работи като журналист във вестниците „Демокрация“, „Подкрепа“, „Век 21“, „Народно земеделско знаме“, Пари“, „Монитор“ и др. Сътрудничи с публикации от България на френското списание „Revue périodique sur la vie en Bulgarie“. През 2011 г. постъпва на работа в Националния литературен музей – институцията, призвана да пази литературната памет на българските творци. Хоноруван преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ от 2014 г., командирован от България преподавател в Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“ – Молдова (2018-2020), лектор по съвременна българска литература в Кишиневския педагогически университет „Кон Крянге“(2020), председател на комисия по магистърски защити в Комратския държавен университет - Молдова (2020).

Ето какво сподели Мариана Кирова за своята работа пред сайта на СБЖ.

МАРИАНА КИРОВА: ОТ НАШАТА  ПРОФЕСИЯ НЕ МОЖЕМ ДА СЕ ОТКЪСНЕМ, ЗАЩОТО Е ВЪТРЕШЕН УСЕТ

Напусна журналистиката, отдаде се на литературата. Не ти ли липсва живата журналистика?

Никога не съм напускала журналистиката. Още като работех оперативно като журналист подготвях дисертацията си. Дори моите колеги в другите отдели на големите редакции не знаеха,че аз през това време правя дисертация. След като я защитих започнах работа в Националния литературен музей, но не се откъснах от журналистиката. През различните години пишех за различни издания. От тази наша професия човек не може да се откъсне. Не е възможно, защото е някакъв вътрешен усет за всичко, което се случва около нас. А защо реших да се преориентирам по-активно и към литературата? Защото разбрах, че ако не се промени вътрешното съзнание на хората няма да се променим колкото и избори да правим. Каквото и да се случва. Това е един много бавен, много спокоен и много методичен процес. Но в края на краищата дава резултат дали ще е след пет или десет години, но дава. Моите първи студенти от СУ сега са директори на училища,учители, които вече сигурно преподават с този дух, който съм вселила у тях. Силно се надявам да е така.

За теб писането самотно занимание ли е?

Около мен може да има много хора и ако в този момент аз имам нещо да пиша,свивам се в един ъгъл и го пиша. Може вкъщи да има двайсет души на гости не ми пречи. Така съм писала някои от моите разкази. Те се изливат. Просто трябва да дойде момента и няма значение дали около мен има хора или не. Писала съм в кафенета, по пейки, нощем, но никога не съм писала сутрин.

„Приключенията на една блондинка“  е нещо по-различно от твоето амплоа.

Това е нещо много различно от всичко, което съм писала до сега, защото и стиховете, и разказите, и предишния ми роман са философски и свързани с обществени събития и то несамо сегашни,но и минали. Сега реших да погледна от една друга гледна точка на нещата. Пандемията много ни притисна и изолира. Написах една история, че по време на пандемията ако погледнеш оптимистично на всичко, което ти се случва, с всичките премеждия, можеш да видиш и как изглежда света. Ето затова написах този комедиен роман, като неговото действие започва през август 2019 г. и свършва през март тази година. Малко преди мандата на сегашното правителство. Героинята е едно младо момиче от провинцията, което е завършило две висши специалности, попаднало в тази среда то трябва несамо да оцелява, а и да успява.

Трябва да подчертая, че всички данни,географски и икономически понятия съм проверявала много щателно като журналист.

При писането на този роман, който е снимка на нашата действителност, кое повече надделя у теб писателят или журналистът?

По-скоро писателят, но без да изпуска тонуса на журналиста. Книгата е написана почти разговорно. Няма нужда да утежняваме нещата. Исках хората да се усмихнат. В края на пандемията като посегнат към това четиво да прочетат за два или три часа накрая да си отдъхнат и кажат, че може и по друг начин.

Ти преподаваш в университет в един край, който е свързан с България. Няма да те питам за нашите сънародници, а дали имаш поглед върху работата на нашите колеги журналисти в Молдова? Имаш ли впечатления как работят те там?

Това, което аз знам, е за Тараклия. Това е район, където 80% са българи. Там има кореспондент на БТА. Никакъв натиск не е оказван върху нашата колежка, а и тя отразява това, което сметне за необходимо. Пише всичко по своя преценка, ходи на събития пак по своя преценка. Впечатленията ми от този район са, че там има свобода на словото и ще ти кажа защо. В момента Молдова е в етап, в който изгражда демокрация. Това е периодът, в който ние бяхме през 1991-1995-а, а тя не е нито в ЕС, нито в НАТО и просто се бори за всяка една стъпка да се демократизира. Дано само не им се случи това, което се случи тук, у нас.  

Снимки Издателство „Атеа Букс“ и авторката

 

Сподели в
 

„Време е да разберем как от 34-то стигнахме до 112-о място по свобода на словото, какво е значението на СЕМ и чия е собствеността на медиите,” подчерта във встъпителното си слово министърът на културата пред събралите се представители на журналистическата гилдия. Там бе и председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, която напомни за инициативите на Съюза за законодателни промени в защита на правата на журналистите и на свободата на медиите.

15.06.2021/21:44

Книгата представя обширна панорама на историята и развитието на Виетнам, на двустранните ни отношения и на личните впечатления на авторката, събрани през петте ѝ гостувания в тази вълнуваща страна в Югоизточна Азия. Ще присъства и посланикът на Виетнам Н. Пр. Доан Туан Лин, както и още няколко чуждестранни посланици.

14.06.2021/15:13

Във връзка с отбелязването на 80-годишнината от началото на Великата отечествена война СБЖ организира от 14 до 18 юни 2021 г. от 16.00 ч. прожекции на най-добрите съветски филми с военна тематика. Те ще се провеждат в клуб „Журналист“ на СБЖ.

11.06.2021/07:09

Няма нищо по-приятно от това да разбереш, че твой колега се е проявил на литературното поприще с нова своя книга. Журналистката Мариана Кирова и нейният роман „Приключенията на една блондинка“ събраха почитатели пред шатрата на издателство „Атеа Букс“ на Пролетния панаир на книгата, където тя официално представи новата си творба.

05.06.2021/23:15

Така може да се каже за томчето на Георги Й. Георгиев „Търсени и неочаквани срещи“, което издаде „Пропелер“. Между кориците на книгата са събрани статии,очерци,интервюта на автора, посветени на патриотичната тема и армията, както и негови критики и спомени за известни български творци на словото и сцената.

28.05.2021/12:14

 Представяме ви

Разговаряме с известната журналистка, поетеса и писателка за раждането на новата ѝ книга, за вдъхновяващото я с обич семейство, за доброто, което всеки сам избира как да отглежда в душата си, за невъзможните бягства от съвремието ни, за ролята на журналистиката в преодоляването на „литературщината”.

07.06.2021 /13:32 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Вероятно Калин Тодоров се ръководи от изреченото от китайския мъдрец Конфуций: „Проклятие е да живееш в интересни времена.“ Затова трилогията му „Зад завесата“ скоро ще стане петтомник, като споделя, че с петата книга от тази поредица й слага точка. А традиция стана,че щом той напише книга от въпросната серия да е гост на сайта на СБЖ. Този път обаче в аванс разговаряме с него за предстоящото излизане на последната от поредицата „Зад завесата“.

01.06.2021 /07:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Наскоро в клуб „Журналист“ се състоя представянето на книгата на писателя и журналист Хайри Хамдан „Лешникови градини“,която предизвика голям интерес несамо сред познавачите на неговото творчество, но и сред тези, които за първи път се докосваха до написаното от Хамдан.

24.05.2021 /08:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Списанието се продава срещу 5 евро само по улиците от хора в тежко положение, които така получават възможност да си осигурят с достойнство, макар и малък доход, за да покрият някои от своите основни потребности.

17.05.2021 /12:08 | Автор: Здравка Михайлова | Източник: marginalia.bg

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

Нека да сме достойни и да опазваме духовното послание на кирило-методиевите букви и из днешните нови полета, пространства и мрежи на модерните технологии, съхранявайки и умножавайки хуманното и съзидателно присъствие на славянската и българската култура в световното многообразие.

24.05.2021 /00:14

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки