Начало
 
 

Филм на Севда Шишманова разказва личните истории зад атентата в Бургас

25.05.2021 /12:51 | Източник: mediapool.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Севда Шишманова е съсценарист на филма

"Парчета живот" е заглавието на първия игрален филм на журналистката и бивша програмна директорка на БНТ Севда Шишманова. Българо-германската продукция отразява в значителна степен действителни събития – атентата в Бургас от 2012 г., при който загинаха петима израелски туристи, шофьорът на техния автобус и атентаторът.

Филмът спечели финансиране от Националния филмов център, пише mediapool.bg.

"Парчета живот" е копродукция между българската компания Red Carpet и германската 24films. В момента те преговарят с трети партньор от Израел, където ще са част от снимките на филма, пише специализираното издание Cineuropa.

Севда Шишманова и работещата в Германия Милена Петрова са сценаристи на филма, който проследява историите на седемте жертви от Бургас.

"След атентата в Бургас започнах да проучвам историите на всички, които загинаха. Създаването на филм за скорошно трагично събитие, което продължава да е травмиращо за засегнатите хора, носи своите етични рискове и отговорност. Затова сценарият е написан на основата на интервюта с близките на жертвите, оцелели пътници и участници в разследването, на протоколи с разпити на свидетели, на следствен снимков и видео материал, на анализ на българските служби за подготовката и осъществяването на атентата", казва Шишманова пред друго водещо европейско филмово издание Film new Europe, което също посвещава материал на продукцията.

Според изданието актьорът Самуел Финци се е съгласил да изиграе водещия разследващ на терористичния акт в Бургас. Очаква се в екипа на филма да е и операторът Калоян Божилов, снимал филма "Ага".

Сюжетът е фикционално изграден, но отразява в значителна степен действителните събития, като разказва паралелно седемте лични истории на загиналите, които включват и тази на атентатора. Това става паралелно с историята за организирането на терористичната атака. В специален фокус на сюжета е историята на загиналия български шофьор с мюсюлмански произход, която създава драматургичния конфликт между фотографа и главния следовател и се вписва във фикционалната рамка на филма.

"Познавам спиралата на отмъщението, която има своя дълбок радикализиращ политически втори план. Но в общото усещане за загуба и тъга, изпитвах особено чувство за несправедливост, когато в статистиката за жертвите потъваха световете на хора, с техните лични победи и поражения, любови и раздели, тревоги и мечти", казва Шишманова. Идеята е срещу идеологията на тероризма, която отнема човешки живот, да бъдат противопоставени неговите ценности.

Очаква се снимките на "Парчета живот" да започнат през 2022 г. или най-късно през 2023 г.

Шишманова работи и по сериала "Чадърът", подкрепен от програма MEDIA. Той разказва за писателя и дисидент Георги Марков, убит в Лондон на 7 септември 1978 г.

Сподели в
 

Държавният глава Румен Радев връчи дипломите и присвои първо офицерско звание на випускниците на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски”. Церемонията се състоя на площад „Възраждане“ в центъра на Плевен.

30.07.2021/14:54

Големият режисьор Андрей Кончаловски беше удостоен с престижното специално отличие „За принос в световното кино“. Наградата му беше обявена по време на тържествената церемония на закриването на ХVІ-то издание на Международния кинофестивал „Балтийски дебюти“, който се състоя в гр. Светлогорск, Калининградска област.

30.07.2021/13:50

На 23 юли отново се докоснахме до неговата величава личност. Пак поставихме цвете пред надупчената от куршумите на мъстта релса в "Гарнизонното стрелбище", защото се навършват 79 години от гибелта на Никола Вапцаров и неговите другари. Един скръбен ден.

25.07.2021/14:17

Днес Регионална библиотека „Хр. Смирненски” в Плевен представя изложба, посветена на 120-годишнината от рождението на проф. Илия Бешков.

23.07.2021/10:43

Простихме се с един от най-нетрадиционните и най-разтърсващите руски артисти Пьотр Мамонов. Ковидът не подмина и него и така руското кино осиротя. Но пък Пьотр ще продължава да живее чрез незабравимите си роли, които несамо разтърсваха зрителите,но и оставяха дълбоки следи у тях години след като са се докосвали до неговата гениална игра.

21.07.2021/19:34

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки