Начало
 
 

В Тараклия честваха Деня на светите братя Кирил и Методий

22.05.2021 /17:50 | Източник: Otbrana.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В Тараклия тържествено отбелязаха Деня на светите братя Кирил и Методий. Открита бе и паметната плоча на солунските братя. Делегация от България и други високопоставени гости от Молдова и Приднестровието участваха в тържествата.

Делегация от България и други високопоставени гости от Молдова и Приднестровието се събраха вчера в аулата на Тараклийския държавен университет по повод 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, съобщава БТА.

В българската делегация бяха представителят на Народното събрание Владимир Русев, председателят на Асоциацията на българите по света Младен Станев, директорът на дирекция „Социална политика и политики по военно-патриотично възпитание в Министерството на отбраната на Република България Иво Антонов, кметът на район „Младост“ на град Варна Христо Христов.

„За нас, българите, 24 май е празник, който ни изпълва с национална гордост и самочувствие, вдъхва ни вяра в собствените сили и ни връща към възрожденските идеали и добродетели на нашия народ! Това е преломен момент не само в българската, но и в европейската история, който ознаменува началото на нова ера в развитието на славянските народи. Появата на Кирилицата полага основите за укрепване на българската държава и за запазване на националната ни идентичност през перипетиите и изпитанията на времето“, отбеляза представителят на българската дипломатическа мисия в Кишинев Красимир Андреев.

В поздравителните си адреси говорещите с особена признателност поздравяваха педагозите, студентите, дейците на образованието, науката и културата, журналисти, които творят в българския район на Молдова.

Ректорът на учебното заведение Мария Паслар и председателят на района Иван Паслар по повод празника получиха като подарък две икони от кмета на район Младост. Ценни книги подариха представителите на руската общност в Молдова и съпредседателят на съюзите на офицерите на републиката.

Между приветствените слова студентите и преподавателите от специалност „Музика“ на университета изпълняваха музикални и танцови произведения.След събранието в Тараклия властите на района и гостите се преместиха в град Твърдица, където положиха цветя пред паметника на Левски, посетиха местния музей и празнични мероприятия.

Паметната плоча на солунските братя бе открита в молдовския град Тараклия в рамките на честването на 24 май – Ден на Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, съобщава още БТА.

Плочата е инсталирана върху природен камък в градинката на Тараклийския държавен университет, където за церемонията се събраха българите от Молдова и България. След полагането на цветя пред паметника, събитието продължи с кратък митинг.

„Едва ли има друг народ в света, който може да се похвали, че е осъществил такава цивилизаторска мисия, каквато е осъществил българския народ. Радостен е фактът, че това е вторият паметник на светите братя на територията на тараклийския район. И мястото е избрано не случайно. Това е мястото, където се намира центърът на българската духовност, на българската просветителска енергия в района. Заветът, който ни оставиха светите братя е да се стремим към просвещение, към образование. Това трябва да бъде завет, който сегашното поколение трябва да предаде на следващото. За да съществуват българската нация и българския народ“, каза българският консул в Тараклия Ангел Маринков.

„Празнуваме с вас едно голямо събитие – делото на светите Кирил и Методий. Тези две велики български личности направиха невероятни неща, които никой цар или владетел не можеше да направи. Без оръжие, без капка кръв те успяха да обединят славяните в едно православно братство. Те запалиха огън в българските сърца. Нека Кирил и Методий да закрилят нашия район, нашето образование и просветата, нека да се раждат на тараклийската земя поети, нека се пишат книги и песни“, изтъкна изпълняваща длъжността началник на Управлението на образованието, култура и туризъм на район Тараклия Лилия Сарсаман.

За солунските братя говореше и доктор хабилитат на исторически науки Иван Думиника.

„Този празник е много важен за нас, за бесарабските българи и това не е случайно, защото още през май 1876 година се предава Самарското знаме за тези, които ще освобождават България. На знамето от едната страна беше изобразена Иверска Божия майка, а от другата Светите братя. В своите речи монасите, които подаряваха това знаме казваха, че Кирил и Методий имат голямо значение за българите – както те освободиха българите от идолопоклонничество така и това знаме с образите на светите братя ще помогнат да се освободи България от османското иго. Много важно значение именно за бесарабските българи имат Кирил и Методий. Не е случайно още през 1863 в Болград за първи път се отбелязва този празник. Както признават историците, за българите празникът на Кирил и Методий не играеше само църковна роля, а е празникът за национално освобождение, защото именно в този ден се повдигаха въпроси за освобождението от османското иго“, каза историкът.

След церемонията, ръководството на района, университета и високите гости взеха участие в тържествено събрание по повод 24 май в аулата на висшето заведение. Празничната програма продължи в град Твърдица, където събралите се положиха цветя пред паметника на Левски, посетиха местния музей и други мероприятия.

 

Сподели в
 

Държавният глава Румен Радев връчи дипломите и присвои първо офицерско звание на випускниците на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски”. Церемонията се състоя на площад „Възраждане“ в центъра на Плевен.

30.07.2021/14:54

Големият режисьор Андрей Кончаловски беше удостоен с престижното специално отличие „За принос в световното кино“. Наградата му беше обявена по време на тържествената церемония на закриването на ХVІ-то издание на Международния кинофестивал „Балтийски дебюти“, който се състоя в гр. Светлогорск, Калининградска област.

30.07.2021/13:50

На 23 юли отново се докоснахме до неговата величава личност. Пак поставихме цвете пред надупчената от куршумите на мъстта релса в "Гарнизонното стрелбище", защото се навършват 79 години от гибелта на Никола Вапцаров и неговите другари. Един скръбен ден.

25.07.2021/14:17

Днес Регионална библиотека „Хр. Смирненски” в Плевен представя изложба, посветена на 120-годишнината от рождението на проф. Илия Бешков.

23.07.2021/10:43

Простихме се с един от най-нетрадиционните и най-разтърсващите руски артисти Пьотр Мамонов. Ковидът не подмина и него и така руското кино осиротя. Но пък Пьотр ще продължава да живее чрез незабравимите си роли, които несамо разтърсваха зрителите,но и оставяха дълбоки следи у тях години след като са се докосвали до неговата гениална игра.

21.07.2021/19:34

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки