Начало
 
 

Посланикът на Палестина настоя международната общност да възпре Израел

21.05.2021 /21:49 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Н. Пр. Ахмед Ал-Мадбух, посланик на Държавата Палестина в България. Снимка: Мари Къналян

Н. Пр. Ахмед Ал-Мадбух, посланик на Държавата Палестина в България, представи пред медии и гости в Клуб „Журналист” на СБЖ подробна панорама на последната ескалация в израелско-палестинския конфликт.

Посланикът на Държавата Палестина в България Н. Пр. Ахмед Ал-Мадбух гостува в Клуб „Журналист” на СБЖ на 21 май т. г. и запозна българските медии и обществеността с подробностите около последната ескалация в израелско-палестинския конфликт.

Посланикът и придружаващите го представители на палестинското посолство у нас бяха приветствани от председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова. Тя изрази дълбока загриженост от тежките последици на конфликта за мирното население, сред което има много жертви, включитгелно и деца, покосени от израелски бомбардировки срещу Газа.

Снежана Тодорова обърна внимание и на недопустимите израелски удари срещу офиси на местни, регионални и международни медии, разрешуни в Газа - брутални действия, срещу които остро реагираха с осъдителни позиции и Международната федерация на журналистите, и Съюзът на българските журналисти. Тя изрази и солидарността на СБЖ с палестинските журналисти, работещи в крайнотежки условия на постоянен натиск и репресии от страна на израелските власти.

Ръководителката на СБЖ изрази пожелание израелско-палестинският конфликт да излезе от дългогодишната спирала на конфронтацията и да намери трайно решение съгласно многобройните резолюции на ООН, като международната общност изработи съответни бариери за неспирното им погазване от страна на Израел.

Н. Пр. Ахмед Ал-Мадбух благодари на СБЖ за възможността да представи пред медиите и обществеността у нас подробна картина на събитията от последните дни.

В обширното си екдпозе посланикът припомни, че сегашната ескалация започна с нападения над богомолци християни на Светла събота по източноправославния календар в църквата „Св. Възкресение Христово“.

„Окупационната армия постави контролни постове, възпрепятствайки стигането на богомолците до църквата. Същевременно армията забрани на палестинците да се събират на амфитеатъра край Дамаската порта на Стария град, където по традиция семействата от Източен Йерусалим излизат след вечерната трапеза и молитва по време на Рамаданския пост. Но пък на същото място бяха допуснати събирания на групи израелски заселници. По улиците на окупирания Източен Йерусалим под охраната на окупационната армия се провеждаха провокационни шествия на заселници,” разказа посланикът.

Той продължи: „Връх на провокацията бе навлизането на израелски армейски части вътре в комплекса на джамията „Ал-Акса“, като така бе възпрепятстван достъпът на богомолци мюсюлмани точно в Нощта на могъществото – Лейлатул-Кадр, най-святата за мюсюлманите нощ в свещения месец Рамадан”.

Тези събития съвпадат по време с израелските действия срещу палестински семейства в квартал „Шейх Джаррах“в окупирания Източен Йерусалим, заплашени от принудително изселване от домовете им.

Н. Пр. Ахмед Ал-Мадбух припомни, че през 1948 г. кварталът посреща бежанци от селата западно от Йерусалим по време на Ан-Накба – Палестинската катастрофа. През 1954 г. правителството на Йордания, на която Арабската лига поверява временното административно управление на Източен Йерусалим, в сътрудничество с Близкоизточната агенция на ООН за палестинските бежанци (UNRWA) постигат договореност да осигурят домове на 28 бежански семейства, като йорданското правителство предоставя безвъзмездно терените и се предвижда след определено време домовете да станат собственост на обитаващите ги семейства.

Войната през 1967 г. с окупирането на Източен Йерусалим осуетява документното уреждане на въпроса за собствеността на тези домове. През 1972 г. заселници започват мащабна кампания за  прогонване жителите на квартала и завземане на техните домове, представяйки в израелския съд фалшиви документи за собственост.

През 2008-2009 г. е първият случай на опразване със сила на три къщи в квартала и настаняване на заселници в тях. В момента тече съдебен процес за изселване на други четири семейства и още три семейства очакват да бъдат обект на принудително изселване в началото на август.

Общо 25 семейства или около 500 палестинци са заплашени от процедура по изселване от квартала. Фактът, който израелският съд отказва да види, е, че същите палестински семейства – бежанци от Западен Йерусалим и околните села, пазят до ден-днешен документи и са вписани в османските архиви като собственици на домовете, които са били принудени да напуснат през 1948 г.

Н. Пр. Ахмед Ал-Мадбух изтъкна: „Престъплението на израелската окупация спрямо семействата в кв. „Шейх Джаррах“ е симптоматично за дискриминационната спрямо палестинците израелска правосъдна система. Тук става дума за неправомерно, несъстоятелно, нищожно съдебно решение, тъй като то е в разрез с основни норми на международното право, а самата правосъдна система действа като инструмент за репресиране и дискриминиране и за закрепване на израелската окупация”.

Това е ситуацията, при която се стигна до ескалацията на напрежението и Израел разгърна поредната си военна кампания против Ивицата Газа, в резултат на която загинаха 270 палестинци, половината от които жени, деца и старци, 1900 бяха ранени, повече от 1500 жилища и 50 училища бяха разрушени, посочи палестинският посланик.

„Сто хиляди палестинци отново останаха без покрив, което е грубо нарушение на международното право и игнориране на призива на генералния секретар на ООН за преустановяване на  конфликтите по време на пандемията. 20 палестински семейства бяха изцяло заличени от регистрите на живите – нито един техен член не оцеля вследствие на бомбардировките на израелската военна авиация,” каза Н. Пр. Ахмед Ал-Мадбух.

Послланикът продължи: „Бихме попитали онези политици, които заявиха, че Израел има  право на самозащита, за какво право става дума, при положение, че Израел е окупатор и колонизатор, който упражнява гнет над цял един народ? Израел се обръща към света с въпроса: „Какво щяхте да правите вие, ако ракетите падаха над вашите градове?“ Но пренебрегва истината, че неговата окупация е основата и първоизточникът на насилието. И тук аз бих Ви попитал какво щяхте да правите вие, ако дойде някой  и окупира земята ви, прогони народа ви и започне да убива, арестува и репресира? Как така на окупатора се признава правото на самозащита, а окупираният народ бива лишен от това право? Защо някои бързат да излязат с осъждащи декларации в случай, че бъде убит един израелец, а запазват мълчание при унищожаването на цели палестински семейства?”

Н. Пр. Ахмед Ал-Мадбух подчерта: „Ние, палестинците, приехме международното право и международната законност за арбитър при разрешаването на нашия проблем и мирната народна съпротива като път за постигане на окончателното уреждане, при което да бъдат решени всички въпроси и да се сложи край на окупацията. Но от подписването на споразуменията от Осло и до ден-днешен държавата окупатор продължава да протака и да маневрира. Нещо повече, сегашното правителство на Израел не признава принципа за уреждане чрез две държави и продължава политиката на анексия и колонизация на нашата окупирана територия, държи Ивицата Газа в изолация от останалите части на отечеството чрез блокадата, която й наложи още през 2006 г. и която продължава и досега, нарушавайки всички постигнати политически, икономически и споразумения в сферата на сигурността”.

Посланикът на Палестина наблегна, че международното право е крайъгълен камък на системата на международните отношения, то не търпи двойни стандарти. Но третирането на Израел като държава над закона го поощрява да продължава да действа в разрез със законите.

„Време е международната общност да поеме своята отговорност за слагане край на тази непрекъсната израелска агресия срещу нашата земя, светини, присъствие и бъдеще. Време е да бъдат предприети практически мерки за осигуряване на международна закрила на палестинския народ до момента, когато ще може да упражни своето право на самоопределение и ще извоюва свободата и независимостта си на територията, окупирана през 1967 г. със столица Източен Йерусалим,” настоя посланикът.

Той отправи призив държавите да се придържат към своите ангажименти по силата на международното право, включително като не признават противозаконното статукво, създавано от израелската политика и практика в окупирана Палестина, включително Йерусалим. Това означава да не му се предоставят помощи, които биха довели до утвърждаване на въпросното статукво, и да му бъде потърсена отговорност за извършваните нарушения.

„Ролята на света не е да бъде свидетел на престъпленията, нито да се задоволи с тяхното вербално осъждане, ролята на света е да предотврати тяхното повторение,” подчерта Н. Пр. Ахмед Ал-Мадбух.

Той продължи: „Ние искаме мир, стремим се към мир, работим за мир, но мир не за сметка на правата на нашия народ, гарантирани от международната законност. Това означава мир след прекратяване на агресията срещу нашия народ и нашите светини, което трябва да бъде последвано от политически процеспод международна егида и съобразен с референтните източници на ООН, който да доведе до прекратяване на израелската окупация на територията на Държавата Палестина със столица Източен Йерусалим и  уреждане на бежанския проблем съгласно резолюция №194 на ООН”.

Посланикът отбеляза, че международната общност не бива да остава „парализирана пред лицето на тези тежки престъпления” и е време е за международно действие, чрез използване на всички средства и мерки, предоставяни от международното право, за да се „потърси отговорност на Израел и на заселническите организации за техните нарушения и престъпления против палестинския народ”.

„Време е да бъде прекратена всякаква подкрепа на тази незаконна окупация, всякакво преференциално третиране, което дълго време освобождаваше Израел от задължението да уважава международното право като всички други държави в света. Неосъждането или срамежливото осъждане на израелската окупация и нейните ежедневни практики насърчава Израел да продължава своята агресия. Непредприемането на практически мерки за прекратяване на окупацията и слагане край на политиката на апартейд насърчава Израел да продължава със своятаагресия,” каза посланикът.

Той подчерта, че израелското правителство и премиерът Бенямин Нетаняху носят „цялата и пряката отговорност за тези престъпления, квалифицируеми като военни престъпления и престъпления срещу човечеството”.

Според посланика Съветът за сигурност на ООН се е провалил в поемането на своята юридическа и морална отговорност  по отношение на израелската агресия против палестинския народ.

Посланикът изрази подкрепа за текущото разследване на Международния наказателен съд за израелските престъпления и отправи призив към главния прокурор на този съд за ускорени практически стъпки по това криминално разследване. Отправен бе и апел за действия за гарантиране закрилата на цивилното население в окупирана Палестина, особено по време на военните нападения от страна на Израел - гарантиране, че той ще спазва международното право и международното хуманитарно право, и че ще му бъде търсена сметка за погазването им.

Н. Пр. Ахмед Ал-Мадбух настоя също така Израел незабавно да прекрати дискриминационната съдебна процедура спрямо семействата от кв. „Шейх Джаррах“ и тяхното принудително изселване, което представлява военно престъпление по смисъла на Римския статут.

„Израел извършва против палестинския народ престъпленията апартейд и преследване, както сочи доклад на „Хюман РайтсУоч”, публикуван на 27 април 2021 г. И международната общност следва да призове Израел да прекрати политиката на расова дискриминация против палестинския народ и да премахне системата на апартейд, видима в наличието на две съдебни системи – една за израелците и друга за палестинците, както и политиката на колективни наказания спрямо палестинския народ  - разрушаване на домове, ограничаване на движението, блокадата на Газа от 15 години насам,” посочи посланикът.

Той изброи и следните наложителни според него действия:

- Да бъдат прекратени продажбите на оръжие и военно оборудване на Израел, използвано при извършването на тези престъпления.

- Да се наложи забрана за внос на продукция от израелските заселнически колонии, построени незаконно върху територията на Държавата Палестина, което е грубо нарушение на нормите на международното право

- Да се добавят организациите на израелските заселници, отговорни за престъпления против цивилното палестинско население, в списъците с терористичните организации на национално и общоевропейско ниво и да се приложи забрана за влизането им на територията на Европейския съюз.

- Да се отправи призив към Израел да се въздържа от принудително изселване на палестински семейства и от опитите си за демографски промени на окупираните територии.

Експозето на Н. Пр. Ахмед Ал-Мадбух предизвика оживен интерес в Клуб „Журналист” на СБЖ. Бяха зададени много въпроси.

В отговор на въпрос за нарушенията на Израел против журналисти и медии, палестинският посланик посочи: „От началото на месец май, т.е. в периода на последната израелска агресия,  палестинското министерство на информацията е регистрирало 48 нарушения на израелската окупация спрямо палестински журналисти и медии. Загинал е палестинският журналист Юсуф Абу Хусейн,  27 журналисти са ранени, на обстрел са били подложени 16 медии, конфискувано и унищожено оборудване е регистрирано в 3 случая, бомбардирана и унищожена е 1 библиотека. Освен това ежедневни са случаите на обливане на журналисти с отходни води, за да им се попречи да отразяват текущи събития, особено в окупирания Йерусалим и кв. „Шейх Джаррах“, както и ежедневно блокиране на профили и страници на журналисти и медии във Фейсбук, които отразяват и документират последната агресия на окупатора”.

Зададен бе и въпрос за ролята на израелския премиер Бенямин Нетаняху в сегшната ескалация. Н. Пр. Ахмед Ал-Мадбух отговори, че тя е била планирана именно от Нетаняху, за да предотврати сформиране на израелски кабинет без него - след като самият той не успя да го състави, при което, губейки премиерския имунитет, е заплашен от няколко съдебни дела за корупция и съответно затвор.

Също така бе зададен въпрос относно твърденията, че палестинците сами си продавали земята в Източен Йерусалим и на Западния бряг. Посланикът на Палестина отговори: „Това е отдавнашен прийом на израелската пропаганда. Палестинците като цяло държат на земята си и на своето присъствие на нея. Въпреки че окупацията им предлага баснословни суми, за да продадат имотите си, такива сучаи остават единици. Но ако чужденец си купи земя или къща в София, това дава ли право на неговата държава да претендира за суверенитет върху българската столица?...”

Н. Пр. Ахмед Ал-Мадбух ще даде пресконференцияпо повод ескалацията и напрежението в Ивицата Газа и в Националния пресклуб на БТА на 25 май от 12.30 ч. Пресконференцията ще бъде излъчвана на живо.

Снимки: Мари Къналян

Сподели в
 

Държавният глава Румен Радев връчи дипломите и присвои първо офицерско звание на випускниците на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски”. Церемонията се състоя на площад „Възраждане“ в центъра на Плевен.

30.07.2021/14:54

Големият режисьор Андрей Кончаловски беше удостоен с престижното специално отличие „За принос в световното кино“. Наградата му беше обявена по време на тържествената церемония на закриването на ХVІ-то издание на Международния кинофестивал „Балтийски дебюти“, който се състоя в гр. Светлогорск, Калининградска област.

30.07.2021/13:50

На 23 юли отново се докоснахме до неговата величава личност. Пак поставихме цвете пред надупчената от куршумите на мъстта релса в "Гарнизонното стрелбище", защото се навършват 79 години от гибелта на Никола Вапцаров и неговите другари. Един скръбен ден.

25.07.2021/14:17

Днес Регионална библиотека „Хр. Смирненски” в Плевен представя изложба, посветена на 120-годишнината от рождението на проф. Илия Бешков.

23.07.2021/10:43

Простихме се с един от най-нетрадиционните и най-разтърсващите руски артисти Пьотр Мамонов. Ковидът не подмина и него и така руското кино осиротя. Но пък Пьотр ще продължава да живее чрез незабравимите си роли, които несамо разтърсваха зрителите,но и оставяха дълбоки следи у тях години след като са се докосвали до неговата гениална игра.

21.07.2021/19:34

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки