Начало
 
 

Поетично соаре за Елисавета Багряна "Аз обичам самата любов"

19.05.2021 /15:08 | Източник: СБЖ/Колибри Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


(1893-1991)

На 20 май 2021 г. от 19:00 ч., в „Каза Либри“ на ул. „Цар Асен“ No. 64, ще бъде представено новото издание на издателство „Колибри“ с избрана лирика на Елисавета Багряна „Аз обичам самата любов“.

Домакинята на събитието Искра Ангелова е поканила великолепните актриси Жорета Николова и Снежина Петрова, за да прочетат заедно някои от любимите си стихотворения на поетесата.

Разказът за непознатата Багряна ще бъде на автора на предговора и селекцията на стихотворения в книгата проф. Людмил Димитров, а от дистанция ще прозвучат и гласовете на две съвременни изключителни поетеси – Мария Донева и Камелия Кондова. Своите спомени ще разкаже племенникът на Багряна Георги Белчев, а стихове ще чете и дейният директор с поетична душа от издателство „Колибри“ Кремена Димитрова.

Председателката на българския ПЕН клуб и невероятна писателка Здравка Евтимова и самата внучка на поетесата Елисавета Шапкарева също ще бъдат на празника.

30 години след смъртта на гранд-дамата на българската поезия в нейна чест на сцената ще се качи и квартет Чимиджими, който ще изсвири стари градски мелодии и класически произведения, досущ както това се е случвало в началото на XX век в София, на журове и соарета, докато нашите баби са танцували в роклите си, купени от Букурещ, след опасно пътешествие с шейна по Дунава или от Париж, Мюнхен и Виена, където са учели мъжете им.

Градът е живеел по друг начин, по улиците му са се водели препирни на тема литература и театър, а Бай Ганьо и Алеко са осъществявали своите битки все още предимно на страниците на едноименната книга. Литературните кръгове са се дуелирали ежеседмично на тепиха на литературните списания, а младата Багряна е озарявала онзи пейзаж с изумителния си, зрял и завладяващ до съвършенство поетичен талант.

Проектът „Тихата бащина стряха“ на Искра Ангелова, вдъхновен от събитие, посветено на Николай Лилиев, се състои от поредица поетични четения, свързани с литературната история на София и се провежда под патронажа на Национален Фонд Култура.

Сподели в
 

Държавният глава Румен Радев връчи дипломите и присвои първо офицерско звание на випускниците на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски”. Церемонията се състоя на площад „Възраждане“ в центъра на Плевен.

30.07.2021/14:54

Големият режисьор Андрей Кончаловски беше удостоен с престижното специално отличие „За принос в световното кино“. Наградата му беше обявена по време на тържествената церемония на закриването на ХVІ-то издание на Международния кинофестивал „Балтийски дебюти“, който се състоя в гр. Светлогорск, Калининградска област.

30.07.2021/13:50

На 23 юли отново се докоснахме до неговата величава личност. Пак поставихме цвете пред надупчената от куршумите на мъстта релса в "Гарнизонното стрелбище", защото се навършват 79 години от гибелта на Никола Вапцаров и неговите другари. Един скръбен ден.

25.07.2021/14:17

Днес Регионална библиотека „Хр. Смирненски” в Плевен представя изложба, посветена на 120-годишнината от рождението на проф. Илия Бешков.

23.07.2021/10:43

Простихме се с един от най-нетрадиционните и най-разтърсващите руски артисти Пьотр Мамонов. Ковидът не подмина и него и така руското кино осиротя. Но пък Пьотр ще продължава да живее чрез незабравимите си роли, които несамо разтърсваха зрителите,но и оставяха дълбоки следи у тях години след като са се докосвали до неговата гениална игра.

21.07.2021/19:34

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки