Начало
 
 

Не от днес България е любима тема на руските поети

24.05.2021 /08:00 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Когато се зададе празникът на българската писменост и култура все по-често си спомняме несамо за нашите творци на българското слово, а и за онези народи, които прегърнали нашето писмо са се научили да творят тяхното четмо. И тук ще припомня едни думи на любимия творец Йордан Радичков: „Едно време, като слушах как старите хора в моя край разговарят помежду си, имах чувството, че си разменят златни монети...“

Реших да започна така този мой материал, защото е посветен на нещо много уникално създадено и посветено на България, на Равноапостолните братя Кирил и Методий… И написано с кирилските букви, които дадохме на „вси славяни книги да четат“.

Едно луксозно издание излязло в Русия със заглавие „България в руската поезия“, съм сигурна, че може да накара и онези, които все още си мислят, че страната на Пушкин е приватизирала нашата писменост, да изпитат колебание в тези свои размисли. Книгата непоколебимо и откровено показва, чрез прекрасната поезия излязла изпод перото на велики руски творци, преклонението пред нашата страна и то без всякакъв подтекст между редовете за превъзходство или нещо подобно. И наистина подредените в рима думи звънтят като жълтици, с които не можем да си купим коли или вили, а единствено да обогатим душата си. За първи път в антологията широко е представена руската поезия, посветена на България, на нашата история, култура и народ. В три раздела са събрани исторически народни песни за руско-турските войни (1828-1829 и 1877-1878), творбите на поети от ХІХ  и ХХ век. Сред авторите, посветили своя поезия на нашата страна и Кирило-Методиевото дело са Фьодор Тютчев, Иван Тургенев, Владимир Немирович-Данченко, Константин Балмонт, Александър Блок, Александър С. Пушкин, Евгений Евтушенко, Андрей Вознесенски и др. В изданието са публикувани също и избрани страници от наши поети в превод от български на руски, направени освен от руски поети преводачи от ХІХ в., а и ХХ век. Сред тях се открояват преводите на Анна Ахматова, Марина Цветаева, Арсений Тарковски, Варлам Шаламов и др. Луксозният сборник съдържа несамо прекрасни творби за България, а и илюстрации на известни художници, чиято тема също е била нашата страна. Сред тях са картините на Василий Верешчагин, посветени на Освободителната война. Има публикувани и архивни фотографии, свързани с руско-българските връзки. Особено важен е фактът, че пренесените в Русия църковни книги, написани на словесния език на Първоучителите, са оставили дълбока следа несамо в богослужебните писания, но и в поетичните книги породили многовековна лирична традиция както в руската, така и в българската литература. В годините за много творци България става все по-налагаща се и по-осезаема тема и така нейното присъствие в руската поезия остава завинаги.

И независимо от капризите на времето и промените, които настъпват за пореден път, българската тема продължава да я има в руската поезия. Продължават съвременни поети да посвещават своите стихове на нашата страна, култура и красива природа.

Предлагам ви две стихотворения от антологията, писани през  различни години, но посветени на една тема – Кирило-Методиевото дело и България.

 

Константин Бальмонт

СОНЕТ

                                        Ник.Вас. Ракитину

Далекое болгарское село,

Далекий и высокий город Плевна,

В тебе сейчас грустит Весна-царевна,

С ней песня, стебель, цвет, цвет, полет, крыло.

 

И хочеться, чтиоб было все светло,

Чтоб глянул день приветно, а не гневно

К тому, кто любит отчий край напевно,

Кто вел ладью, взяв меткое весло.

 

Чей ясный дух с родною пашней слитен,

Кто своего не омрачил лица

И сердцем принимал к себе сердца.

 

Пред кем и стебелек небеззащитен,

А встретил брата в образе певца –

Таков поэт Болгарии – Ракитин.

9 апр. 1933

Кламар – Франция

 

Андрей Вознесенский

МЕЛОДИЯ КИРИЛЛА И МЕФОДИЯ

Есть лирика великая –

кириллица!

Как крик у Шостаковича- „Три лилии!“ –

белеет „Ш“ в клавиатуре Гилельса –

кириллица!

И фырчет „Ф“, похожее на филина,

Забьет крылами „У“ горизонтальное –

и утки унесут заОнтарио.

 

В латынь –латунь органная откликнулась,

А хоровые клиросы –

в кириллицу!

 

„Б“ вдаль из-под ладони загляделася –

как Богоматерь, ждущая младенца.     

Сподели в
 

Държавният глава Румен Радев връчи дипломите и присвои първо офицерско звание на випускниците на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски”. Церемонията се състоя на площад „Възраждане“ в центъра на Плевен.

30.07.2021/14:54

Големият режисьор Андрей Кончаловски беше удостоен с престижното специално отличие „За принос в световното кино“. Наградата му беше обявена по време на тържествената церемония на закриването на ХVІ-то издание на Международния кинофестивал „Балтийски дебюти“, който се състоя в гр. Светлогорск, Калининградска област.

30.07.2021/13:50

На 23 юли отново се докоснахме до неговата величава личност. Пак поставихме цвете пред надупчената от куршумите на мъстта релса в "Гарнизонното стрелбище", защото се навършват 79 години от гибелта на Никола Вапцаров и неговите другари. Един скръбен ден.

25.07.2021/14:17

Днес Регионална библиотека „Хр. Смирненски” в Плевен представя изложба, посветена на 120-годишнината от рождението на проф. Илия Бешков.

23.07.2021/10:43

Простихме се с един от най-нетрадиционните и най-разтърсващите руски артисти Пьотр Мамонов. Ковидът не подмина и него и така руското кино осиротя. Но пък Пьотр ще продължава да живее чрез незабравимите си роли, които несамо разтърсваха зрителите,но и оставяха дълбоки следи у тях години след като са се докосвали до неговата гениална игра.

21.07.2021/19:34

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки