Израел удари медийни офиси в Газа

14.05.2021 /20:40 | Източник: ifj.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


МФЖ осъжда ударите на Израел по сгради с офиси на медии

При удар на израелската армия е уцелена висока сграда с представителства на Russia Today, Russia Today English, ZDF-Германия, Dubai TV, Aljazeera English, Press TV, вестник Al Hayat Aljadeedah, Al Aqsa TV, Al Aqsa Radio, Al Quds Today TV, Dubai Channel 12, Al Aqsa Visual, медийна компания Tayf, медийна компания Huna Al Quds и Палестинска компания за медийно производство.

Израелските военни засилват целенасочените си атаки срещу медийни офиси в Газа. На 13 май израелските сили бомбардираха високата сграда "Ал-Шорук", в която се намират офисите и седалищата на 15 медийни институции.

Международната федерация на журналистите (МФЖ) осъжда систематичните атаки срещу медиите от израелската армия и призовава международната общност да потърси от Израел отговорност престъпленията му срещу свободата на медиите.

Според Палестинския журналистически синдикат (PJS) в уцелената медийната сграда има офиси на няколко международни и регионални медии, включително: Russia Today, Russia Today English, ZDF-Германия, Dubai TV, Aljazeera English, Press TV, вестник Al Hayat Aljadeedah, Al Aqsa TV, Al Aqsa Radio, Al Quds Today TV, Dubai Channel 12, Al Aqsa Visual, медийна компания Tayf, медийна компания Huna Al Quds и Палестинска компания за медийно производство.

Това е вторият път, когато израелските военни умишлено удрят медийни офиси, откакто започнаха офанзивата си в ивицата Газа. През нощта на 11 май израелските военни бомбардираха и кулата Ал Джаухара, в която се намират офисите на 13 медийни институции и неправителствени организации.

МФЖ категорично осъди нападението и призова международната общност да предприеме спешни действия, за да привлече Израел към отговорност за престъпленията му срещу журналисти. Наред с целенасочените бомбардировки, израелските власти са арестували и медийни работници на Западния бряг.

Насилието срещу журналисти засяга и израелските медийни дейци. МФЖ осъди нападението срещу журналисти, работещи за израелската обществена телевизия Kan News, бити от еврейски екстремисти в Тел Авив в четвъртък, 13 май, според съобщения в медиите,

МФЖ нееднократно призовава израелското правителство да разследва нападения и целенасочени убийства на палестински медийни работници. МФЖ също така осъди ситуацията пред ООН, като подаде официални жалби до специалните докладчици през декември 2020 г. МФЖ смята, че липсата на прозрачни разследвания и разрастващата се безнаказаност на извършителите на тези престъпления, само подхранват продължаващите атаки срещу медиите в Палестина и Израел.

Генералният секретар на МФЖ Антони Беланже заяви: „Целенасоченото бомбардиране на медийни съоръжения е срамен опит на израелската армия да заглуши устата на медиите, съобщаващи за насилието в ивицата Газа, и нарушава международното право. Умишленото и систематично взимане на прицел на медийни работници трябва да спре. Безнаказаността, на която се радват тези, които умишлено атакуват журналисти, означава, че медийните работници са изправени пред непосредствена допълнителна заплаха да бъдат ударени. МФЖ ще поиска справедливост и прекратяване на заплахите във всички местни, регионални и международни сфери, за да гарантира, че нито едно от тези престъпления няма да остане ненаказано ”.

Сподели в
 

Едно от най-известните и авторитетни медицински списания The Lancet, беше обявено за виновник за пандемията и укриване на факти за разпространението на коронавируса в Ухан.

26.07.2021/16:11

Изданието The Insider и негови пет журналисти в Русия бяха включени в Регистъра на Министерството на правосъдието на РФ за чуждестранни медии обявени за чужди агенти. Заедно с изданието в него са включени и петима негови журналисти.

26.07.2021/16:04

Момичето е открито след специално издирване на наследници на починалия на 71-годишна възраст Александър Томсън, работел за ВВС и отишъл си от света без официален брак и регистрирани деца. Той се оказал биологичният баща на тийнеджърката.

26.07.2021/09:04

Британското правителство възнамерява да измени закона за държавната тайна, който да приравни журналистите, публикуващи попадналите им при изтичане на данни материали, към шпионите, съобщава Daily Mail. Репортерите могат да получат до 14 години затвор за публикуване на материали. Британската асоциация на журналистите смята, че подобно правителствено решение застрашава свободата на словото в страната.

25.07.2021/12:59

За бързо и ефективно разследване на убийството на Ренанте "Рей" Кортес настоява Синдикатът на журналистите във Филипините и Международната федерация на журналистите.

25.07.2021/09:07

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС. Предложеният от СБЖ български участник е Анна Заркова, главен секретар на СБЖ.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки