Музиканти обвиняват БНР в пристрастно спиране на конкурс

15.05.2021 /09:03 | Автор : Анита Дмитрова | Източник: segabg.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


За пръв път в 50-годишната си история състезанието за нова българска песен "Пролет" е прекъснато.

Музиканти поискаха от генералния директор на БНР Андон Балтаков да изясни мотивите зад спирането на тазгодишното издание на конкурса за нова българска песен "Пролет", пише авторката Анита Димитрова в segabg.com.

Отвореното писмо е подписано от избраните 14 финалисти - изпълнители и групи, сред които са Свилен Ноев и Даниел Остров от група "Остава", Рут Колева, Славчо Николов (от "БТР" и "Фондацията"), Росен Кукошаров, Ангел Дюлгеров, Тодор Ковачев от Innerglow, Елена Сиракова и др. Засегнатите твърдят, че решението е взето под натиск от участник, който не е класиран за финала. Ето и част от текста на обръщението:

"В историята на конкурса, от създаването му през 1970 г., няма нито една година прекъсване. С огромно разочарование разбрахме за тазгодишното прекъсване. Прекъсване в следствие негодуванието на отхвърлен кандидат.

Обръщаме се към вас, за да изразим дълбокото си възмущение от вашите прибързани действия. Разбираме обидата на отхвърления, но подобно оспорване преценката на творческата комисия хвърля сянка върху тях и компрометира техния дългогодишен професионализъм. Подобно вмешателство омаловажава усилията и труда на останалите изпълнители, които са работили през годината, за да се явят на този конкурс."

Музикантите настояват за прозрачност - кой е оспорил резултатите, какво гласи оплакването му и дали оттук нататък конкурсът ще се прекъсва при всяка жалба на недоволен участник, или "само избрани от вас хора имат такова влияние"?

Още в края на април Българска музикална асоциация, в която членуват над 600 души от бранша, подкрепи артистите с изявление: " Решаването на тези вътрешно-организационни казуси в никакъв случай не трябва да става за сметка на вече класираните от уважаваното жури нови песни, създадени и представени...в съответствие с действащия Регламент на конкурса “Пролет”. 

Във Фейсбук пост от днес певицата Рут Колева уточнява, че писмото до генералния директор е изпратено преди три седмици, но отговор още не е получен. "Служители и музикални редактори в БНР ни казват, че са обект на тормоз и заплахи с наказания по Кодекса на Труда. Това е нечувано и абсолютно недопустимо. Това е рекет", пише още тя.

За натиск намекна и фронтменът на младата група Innerglow: "Официалната информация е оскъдна, знае се за жалба от недоволен кандидат, чиято песен не е сред избраните... Неофициално вървят неприятни слухове. Ама доста неприятни. За натиск върху професионалистите от радиото, които с гласовете си са определили финалистите. Техният вот е поставен под въпрос и те са върнати на поправителен да попълват някакви аргументации защо една песен е по-хубава от друга песен".

По обяд директорът на общественото радио Андон Балтаков се включи също с Фейсбук коментар: "Съгласен съм с Вас, г-жо Колева. Това, което се е случило в БНР по отношение подготовката и реализацията на конкурса "Пролет '21" е, както Вие посочвате, "недопустимо, обидно и абсурдно". Очаквайте официалната ми кореспонденция с Вас, всички участвали музиканти и нашата аудитория по-късно днес, след като бъде разписан протоколът от днешното заседание на Управителния съвет на БНР. "

----

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" има над 50-годишна история и никога досега не е прекъсван. Победител в първото издание през 1970 г. е песента „Яворова пролет“ в изпълнение на Мими Иванова, Паша Христова и Мария Нейкова. а сред лауреатите му през годините са били Лили Иванова (многократно), Христо Кидиков,Васил Найденов, братя Аргирови, Стефка Оникян, "Сигнал", "Атлас", Валди Тотев, "Д-2", "Гравити Ко", "Сленг". Голямата награда за победителя в наши дни е участие на фестивала "Евросоник" в Грьонинген, Нидерландия.

Кандидатите, представили свои песни за "Пролет 2021", бяха 106.

Сподели в
 

Валентина Панова, член на СБЖ и на Журналистическо дружество „Веслец Враца“, събра десетки приятели и почитатели на презентацията на книгата си „Веселие по врачански /Разкази и ситнежи/“. Събитието се проведе във вторник, 15 юни при огромен интерес в читалнята на библиотеката на Народно читалище „Развитие 1869“.

16.06.2021/15:39

Концептуалната изложба "Лета" (Léthé) на живеещата и работещата във Франция българка ще бъде представена в галерия "Квадрат 500" от 24 юни до 1 август. В професионалния ѝ път са записани над 50 корици на различни издания.

16.06.2021/14:27

От 15 юни до 15 юли съдържанието на сайта www.sedemosmi.tv, включително пълният архив, ще е достъпно без заплащане. Същото важи и за излъчването на живо.

16.06.2021/09:03

Известната журналистка пише в своя Фейсбек: Въпросът Кой? е все още актуален. КОЙ? В неговите различи форми и прояви. Ще има ли нов Кой или нищо не се е променило? Или старият ще запее нова песен? Или ще слушаме същата песен, но от други изпълнители? Или няма да има Кой? Без честни журналисти и независими медии няма да получим отговорите на тези въпроси.

15.06.2021/14:34

Здравният репортер на Би Ти Ви и водещ на поредицата „COVID-19: Ваксините“ в сутрешния блок „Тази сутрин“ – Мария Ванкова, вече е водеща на късните новини на телевизията в делничните вечери.

15.06.2021/09:42

 Представяме ви

Разговаряме с известната журналистка, поетеса и писателка за раждането на новата ѝ книга, за вдъхновяващото я с обич семейство, за доброто, което всеки сам избира как да отглежда в душата си, за невъзможните бягства от съвремието ни, за ролята на журналистиката в преодоляването на „литературщината”.

07.06.2021 /13:32 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Вероятно Калин Тодоров се ръководи от изреченото от китайския мъдрец Конфуций: „Проклятие е да живееш в интересни времена.“ Затова трилогията му „Зад завесата“ скоро ще стане петтомник, като споделя, че с петата книга от тази поредица й слага точка. А традиция стана,че щом той напише книга от въпросната серия да е гост на сайта на СБЖ. Този път обаче в аванс разговаряме с него за предстоящото излизане на последната от поредицата „Зад завесата“.

01.06.2021 /07:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Наскоро в клуб „Журналист“ се състоя представянето на книгата на писателя и журналист Хайри Хамдан „Лешникови градини“,която предизвика голям интерес несамо сред познавачите на неговото творчество, но и сред тези, които за първи път се докосваха до написаното от Хамдан.

24.05.2021 /08:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Списанието се продава срещу 5 евро само по улиците от хора в тежко положение, които така получават възможност да си осигурят с достойнство, макар и малък доход, за да покрият някои от своите основни потребности.

17.05.2021 /12:08 | Автор: Здравка Михайлова | Източник: marginalia.bg

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

Нека да сме достойни и да опазваме духовното послание на кирило-методиевите букви и из днешните нови полета, пространства и мрежи на модерните технологии, съхранявайки и умножавайки хуманното и съзидателно присъствие на славянската и българската култура в световното многообразие.

24.05.2021 /00:14

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки