Начало
 
 

Седмица на публиката на наградата LUX

12.05.2021 /18:09 | Източник: europarl.europa.eu Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


През седмицата от 10 до 16 май зрителите в цяла Европа могат да гледат и да гласуват за филмите финалисти на европейската награда LUX, както и да участват в дебат на живо с режисьорите.

По време на седмица на наградите LUX публиката в цяла Европа има възможност да гледа безплатно онлайн номинираните филми за наградата LUX Audience Award 2021: „Още по едно“, „Колектив“ и „Тяло Христово“. Това съобщава в писмо до медиите представителството на Европейския парламент в България.

Филмите са субтитрирани на всчики официални езици на ЕС, включително на български език, и могат да се гледат в платформата Festival Scope. Ако използвате платформата за първи път, е необходимо да се регистрирате с име и имейл адрес. Гледането на избрания филм може да осъществи до 5 дни след избора на заглавие и до 30 часа след стартиране на прожекцията. Достъпът е възможен от всякакви устройства и браузъри под формата на онлайн стрийминг. Повече за филмите може да прочетете тук.

Дебат на живо с режисьорите

В петък, 14 май, от 18:00 ч. (българско време) по повод Седмицата на Наградите LUX, ще се проведе дебат на живо с представители на трите филма:

-    Томас Винтерберг (режисьор, „Още по едно“)
-    Александър Нанау (режисьор, „Колектив“)
-    Бартош Биеления (главният актьор в „Тяло Христово“)


Можете да се включите в дебата на профила на EП във Facebook. Дебатът ще бъде модериран от главния редактор на „Cineuropa“ г-н Доменико Ла Порта като зрителите ще могат да задават въпроси.

Как да гласувате?

Европейската публика може да гласува за любимите си филми, като ги оцени по скала от една до пет звезди в платформата за награди LUX, достъпна и на български език. Можете да променяте оценката са си многократно - ще се вземе предвид само последната.

Последният ден за гласуване на публиката е 23 май. Определен брой гласували ще бъдат наградени с посещение на церемонията по връчването на наградите през декември 2021 г. в Берлин.

Заедно с членовете на Европейския парламент публиката ще избере победителя. Филмът, получил най-висок процент гласове от публиката и от членовете на Европейския парламент, всеки от които представлява 50%, ще стане носител на първата и уникална награда на публиката LUX.

Следващи стъпки

Гласуването за публиката приключва на 23 май (членовете на ЕП имат срок за гласуване до 8 юни). Филмът победител ще бъде обявен на 9 юни 2021 г. на специална церемония по време на пленарната сесия на Европейския парламент. Давид-Мария Сасоли, председател на Европейския парламент, ще връчи наградата на лауреата пред евродепутатите, поканени партньори и представители от останалите номинирани филми.

История на наградата

Наградата на публиката LUX се връчва съвместно от Европейския парламент и Европейската филмова академия, в партньорство с Европейската комисия и мрежата Europa Cinemas.

Филмите финалисти получават подкрепа от Европейския парламент, за да бъдат създадени субтитри на 24-те официални езика на ЕС, както и помощ при адаптирането на филмите за прожекция в кината в ЕС.

Европейският парламент стартира наградата LUX през 2007 г. с цел да подпомогне и стимулира европейското кино. Към 2020 г. наградата LUX е частично преработена и променена, като Европейският парламент се обединява с Европейската филмова академия, Европейската комисия и мрежата Europa Cinemas.

Наградата се стреми да подкрепи креативността и многообразието на европейското кино, като помага на европейски филми да преодолеят както езиковите бариери, така и проблемите с разпространението.

 

 

Сподели в
 

С наближаването на 80-годишнината от вероломното нападение на фашистка Германия над Съветския съюз и започването на най-кървавата война през ХХ в. Великата отечествена, все по-често се сещаме за думите: „Никой не е забравен, нищо не е забравено...“ Те като че ли най-подхождат на стартиралата на 14 юни в клуб“Журналист“ в СБЖ Седмицата на руското военно кино.

15.06.2021/12:16

Рожденият ден на покойния Светлин Русев събра снощи в една от залите на Галерия „Дарение на Светлин Русев“ негови ученици, роднини, близки, приятели и почитатели от Плевен.

15.06.2021/11:51

Автори до 35-годишна възраст могат да участват в националния конкурс за сценарий на късометражен филм и филмов проект на Българското кино общество.

15.06.2021/11:49

Каменна композиция от девет гранитни блока, изрисувани с въглен от Русев, е последната и недовършена творба на световноизвестния художник

14.06.2021/11:54

В Галерията за класическа фотография в Москва беше открита изложбата „Фото Топ“ на авангардната съвременна руска фотография. Ескпозицията е обединила работите на над петдесет фотографи от няколко поколения.

13.06.2021/17:21

 Представяме ви

Разговаряме с известната журналистка, поетеса и писателка за раждането на новата ѝ книга, за вдъхновяващото я с обич семейство, за доброто, което всеки сам избира как да отглежда в душата си, за невъзможните бягства от съвремието ни, за ролята на журналистиката в преодоляването на „литературщината”.

07.06.2021 /13:32 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Вероятно Калин Тодоров се ръководи от изреченото от китайския мъдрец Конфуций: „Проклятие е да живееш в интересни времена.“ Затова трилогията му „Зад завесата“ скоро ще стане петтомник, като споделя, че с петата книга от тази поредица й слага точка. А традиция стана,че щом той напише книга от въпросната серия да е гост на сайта на СБЖ. Този път обаче в аванс разговаряме с него за предстоящото излизане на последната от поредицата „Зад завесата“.

01.06.2021 /07:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Наскоро в клуб „Журналист“ се състоя представянето на книгата на писателя и журналист Хайри Хамдан „Лешникови градини“,която предизвика голям интерес несамо сред познавачите на неговото творчество, но и сред тези, които за първи път се докосваха до написаното от Хамдан.

24.05.2021 /08:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Списанието се продава срещу 5 евро само по улиците от хора в тежко положение, които така получават възможност да си осигурят с достойнство, макар и малък доход, за да покрият някои от своите основни потребности.

17.05.2021 /12:08 | Автор: Здравка Михайлова | Източник: marginalia.bg

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

Нека да сме достойни и да опазваме духовното послание на кирило-методиевите букви и из днешните нови полета, пространства и мрежи на модерните технологии, съхранявайки и умножавайки хуманното и съзидателно присъствие на славянската и българската култура в световното многообразие.

24.05.2021 /00:14

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки