Начало
 
 

Антоанета Николова оглавява Инициатива за свободни медии на Балканите

12.05.2021 /12:00 | Автор : Красен Николов | Източник: euractiv.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Антоанета Николова

Антоанета Николова застана начело на международната организация Инициатива за свободни медии на Балканите, чиято цел е да защитава свободата и правата на журналистите в Югоизточна Европа.

Тя ще продължи да бъде част от екипа на EURACTIV България, успоредно със задълженията си като директор на новата организация.

Първото събитие на Инициатива ще се проведе на 3 юни именно със съдействието на euractiv.bg. Това ще бъде международна конференция за свободата на медиите в Западните Балкани.

Целта на медийната организация е да следи и информира аудиторията в Европа и Северна Америка за заплахите за демокрацията и мира в региона от нарушаването на свободата на местните медии.

Екипът на инициативата коментира, че през последните години средата за свободните медии на Балканите се е влошила рязко в няколко балкански държави. 

Заплахите и тормозът върху журналистите са се увеличиха неимоверно на фона на политически изкривяване на медийния пазар в полза на държавните медии или в полза на частни медии, които поддържат проправителствена редакционна политика.

“В много случаи опитите на властите в някои балкански страни да “управляват“ информацията за отговора на пандемията влошиха (медийната) ситуация. Обществата в целия регион се оказват изложени на високи нива на дезинформация, без независими критични гласове”, съобщават създателите на новата организация.

Тревожна е цензурата   

Нейната цел е да информира западните правителства и общества за действителните сериозни нарушения на свободата на медиите, включително физически нападения срещу журналисти, опитът за заглушаване на независимите гласове, както и използването на дискриминационно законодателство и практиките за ограничаване на възможностите за функционирането на свободните медии. 

Инициативата за свободни медии ще работи с местни организации за свобода на медиите, независими медии, мозъчни тръстове и отделни публични фигури, за да фокусира вниманието върху проблемите на региона. 

В Надзорния съвет на организацията влизат 7 международно признати фигури. Част от борда са бившият американски посланик в България Джеймс Пардю; Олга Кавран, която е била говорител и координатор в Международния трибунал за бивща Югославния; британският разследващ журналист Джон Суиини, който е работил 17 години за предаванията на ББС, включително “Панорама”; в борда влиза и Питър Хорокс, който е бил директор на международната служба на ББС; медийният анализатор Соня Каникова, известният френски журналист Ерик Жозеф и неговият италиански колега Андреа Бонани.

Още повече автоцензурата    

Пред EURACTIV.bg Антоанета Николова каза, че като дългогодишен кореспондент в Брюксел е наясно колко е трудно за колегите и на хората на Балканите да получават внимание и подкрепа от медиите и политиците на Запад.

„Международните информационни бюлетини обръщат внимание на Югоизточна Европа само когато има драматични събития. За съжаление, когато медийното отразяване отшуми, местните журналисти, интелектуалци и активисти остават сами и се застават и тормоз от властите и са откъснати от международната аудитория”. 

„Опитът ми в България в работата с национални телевизии на 2 пъти приключи с прекратяване договора ми поради „неудобно “отразяване”. Но по-тревожна е нарастващата тенденция на автоцензура в балканските медии. Журналистите си спестяват неприятности, а новините спестяват неудобни теми за властта като предлагат така нареченото меко отразяване.”

„Имах късмета в кариерата си да работя в много страни и да споделя опита си с знаещи и опитни западни колеги, които отговориха на моето предложение за създаване на BFMI. Работата ми в EURACTIV със сигурност ми помогна.“


 

Сподели в
 

"Tъй като някои медии са свикнали много време да бъдат послушни, когато ги развържат, не знаят какво да правят".каза журналистът Иван Бакалов в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по TV+ и даде пример с в. "24 часа" и в."Труд" в миналото

15.06.2021/15:20

Френски войници ликвидираха в Мали джихадиста, за който се предполага, че е отговорен за отвличането и убийството на двама френски журналисти през 2013 г.

13.06.2021/12:27

До 24 юни 2021 г. се провежда документалната изложба „Робувам само на свободата!...“, посветена на 110 години от рождението на бележития поет, писател, преводач, драматург, журналист и дипломат Стефан Гечев (1911 – 2000).

12.06.2021/12:25

Сайтовете на Белия дом, британското правителство, големи медии като телевизия Си Ен Ен и в. "Ню Йорк таймс", социалната платформа Редит (Reddit) и разплащателната система ПейПал (PayPal) бяха временно недостъпни на 8 юни заради проблем на американския доставчик на облачни услуги Фастли (Fastly).

09.06.2021/10:00

Повече от 3 десетилетия Михаил Петков е художник в Българската национална телевизия, автор е на емблематични графични изображения на телевизионни предавания като "По света и у нас", "Панорама", "Спортен екран".

08.06.2021/12:00

 Представяме ви

Разговаряме с известната журналистка, поетеса и писателка за раждането на новата ѝ книга, за вдъхновяващото я с обич семейство, за доброто, което всеки сам избира как да отглежда в душата си, за невъзможните бягства от съвремието ни, за ролята на журналистиката в преодоляването на „литературщината”.

07.06.2021 /13:32 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Вероятно Калин Тодоров се ръководи от изреченото от китайския мъдрец Конфуций: „Проклятие е да живееш в интересни времена.“ Затова трилогията му „Зад завесата“ скоро ще стане петтомник, като споделя, че с петата книга от тази поредица й слага точка. А традиция стана,че щом той напише книга от въпросната серия да е гост на сайта на СБЖ. Този път обаче в аванс разговаряме с него за предстоящото излизане на последната от поредицата „Зад завесата“.

01.06.2021 /07:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Наскоро в клуб „Журналист“ се състоя представянето на книгата на писателя и журналист Хайри Хамдан „Лешникови градини“,която предизвика голям интерес несамо сред познавачите на неговото творчество, но и сред тези, които за първи път се докосваха до написаното от Хамдан.

24.05.2021 /08:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Списанието се продава срещу 5 евро само по улиците от хора в тежко положение, които така получават възможност да си осигурят с достойнство, макар и малък доход, за да покрият някои от своите основни потребности.

17.05.2021 /12:08 | Автор: Здравка Михайлова | Източник: marginalia.bg

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

Нека да сме достойни и да опазваме духовното послание на кирило-методиевите букви и из днешните нови полета, пространства и мрежи на модерните технологии, съхранявайки и умножавайки хуманното и съзидателно присъствие на славянската и българската култура в световното многообразие.

24.05.2021 /00:14

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки