Защо в руския контрасанкционен списък е и шефът на латвийския СЕМ?

04.05.2021 /12:05 | Източник: lv.baltnews.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ивар Аболинш, председател на Националния съвет за електронни медии в Латвия

Ивар Аболинш, председател на Националния съвет за електронни медии в Латвия, ратифицира спирането на многобройни руски и рускоезични канали и сайтове, поради което се оказа в листата с 8 висши европейски служители със забрана да влизат в Русия

Продължава отзвукът за оповестения от Русия на 30 април списък на 8 ръководни дейци от ЕС, на които се забранява влизането на руска територия като отговор на наложени по-рано европейски санкции срещу Москва. Списъкът се оглавява от председателя на Европейския парламент Давид Сасоли и зам.-председателката на Еврокомисията и комисар по прозрачността и ценностите Вера Йоурова.

Брюксел реагира възмутено. Говорител на ЕК нарече руското решение безпочвено, неоправдано и политическо. Руският посланик в евроинституциите Владимир Чижов бе предупреден, че ЕС си запазва правото на ответни действия.

Руският контрасанкционен списък има и медиен аспект чрез включването на Ивар Аболинш, председател на Националния съвет за електронни медии (НСЕМ) в Латвия. Причината са поредицата от действия на латвийския регулатор, довели до забраната на многобройни рускоезични медии в бившата съветска република с голям брой рускоезични жители.

Както припомня lv.baltnews.com, през ноември НСЕМ спира излъчването в Латвия на 9 рускоезични канала. През 2020 г. е забранено и излъчването на седем руски телевизионни канала от групата RT. През февруари 2021 г.е спряна телевизията „Россия-РТР”, а по-късно е отказано ретранслирането на още 16 руски канала. Ако бъде установено нелегално гледане на тези канали, е предвидена солена глоба.  

Наред с това на 31 март НСЕМ блокира достъпа едновременно до няколко популярни сайта, сред които rt.com, ntv.ru, rus24.tv, teledays.net. През тези портали жителите на Латвия можеха да гледат руски канали през интернет.

В свои изявления по повод серията от забрани Ивар Аболинш се мотивира, че това било защита на латвийското информационно пространство от руска пропаганда.

 

Сподели в
 

„Това би звучало по-убедително, ако Белия дом не се стремеше агресивно към 175-годишна присъда” за Джулиан Асандж, натякна в Туитър бившият анализатор от Агенцията за национална сигурност на САЩ, който и сам е търсен от американските власти, за да бъде съден за разкритията си, и затова е бежанец в Русия

07.05.2021/14:05

По повод развихрилата се поредна кампания за „лов на вещици“ сред журналистическата гилдия в Латвия, за който много важи поговорката „Слово има, а свобода няма“, известната журналистка Алла Березовска, живееща и работеща в Рига, се обръща с писмо към генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. В него тя моли световната организация да съдейства, за да се спре наказателното преследване на журналисти в Прибалтийските републики, които публикуват свои материали в алтернативни руски медии.

06.05.2021/11:16

Флориан Шмидц е журналист, който от 8 години живее в Гърция и работи основно за „Дойче веле“, но също така и за други медии. Неговите наблюдения сочат, че на Балканите свободата на словото е по-застрашена, отколкото в Западна Европа.

04.05.2021/16:21

Колумбийската федерация на журналистите настоява да се разследват случаите на насилие срещу медийни работници, присъединявайки се и към исканията на правозащитни организации да се спре употребата на огнестрелно оръжие и хвърлянето на военни части срещу протестиращите. Обстановката в страната ескалира от седмица насам с демонстрации срещу замислена данъчна реформа.

04.05.2021/14:41

Ивар Аболинш, председател на Националния съвет за електронни медии в Латвия, ратифицира спирането на многобройни руски и рускоезични канали и сайтове, поради което се оказа в листата с 8 висши европейски служители със забрана да влизат в Русия

04.05.2021/12:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 43 гости

Бързи връзки