Защо в руския контрасанкционен списък е и шефът на латвийския СЕМ?

04.05.2021 /12:05 | Източник: lv.baltnews.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ивар Аболинш, председател на Националния съвет за електронни медии в Латвия

Ивар Аболинш, председател на Националния съвет за електронни медии в Латвия, ратифицира спирането на многобройни руски и рускоезични канали и сайтове, поради което се оказа в листата с 8 висши европейски служители със забрана да влизат в Русия

Продължава отзвукът за оповестения от Русия на 30 април списък на 8 ръководни дейци от ЕС, на които се забранява влизането на руска територия като отговор на наложени по-рано европейски санкции срещу Москва. Списъкът се оглавява от председателя на Европейския парламент Давид Сасоли и зам.-председателката на Еврокомисията и комисар по прозрачността и ценностите Вера Йоурова.

Брюксел реагира възмутено. Говорител на ЕК нарече руското решение безпочвено, неоправдано и политическо. Руският посланик в евроинституциите Владимир Чижов бе предупреден, че ЕС си запазва правото на ответни действия.

Руският контрасанкционен списък има и медиен аспект чрез включването на Ивар Аболинш, председател на Националния съвет за електронни медии (НСЕМ) в Латвия. Причината са поредицата от действия на латвийския регулатор, довели до забраната на многобройни рускоезични медии в бившата съветска република с голям брой рускоезични жители.

Както припомня lv.baltnews.com, през ноември НСЕМ спира излъчването в Латвия на 9 рускоезични канала. През 2020 г. е забранено и излъчването на седем руски телевизионни канала от групата RT. През февруари 2021 г.е спряна телевизията „Россия-РТР”, а по-късно е отказано ретранслирането на още 16 руски канала. Ако бъде установено нелегално гледане на тези канали, е предвидена солена глоба.  

Наред с това на 31 март НСЕМ блокира достъпа едновременно до няколко популярни сайта, сред които rt.com, ntv.ru, rus24.tv, teledays.net. През тези портали жителите на Латвия можеха да гледат руски канали през интернет.

В свои изявления по повод серията от забрани Ивар Аболинш се мотивира, че това било защита на латвийското информационно пространство от руска пропаганда.

 

Сподели в
 

На 92-годишна възраст почина президентът на Факултета по журналистика при МГУ „М.И.Ломоносов“ Ясен Засурски. За неговата кончина съобщи на страницата си във фейсбук известният журналист Роман Супер.

01.08.2021/13:49

Съединените щати са дълбоко загрижени от натиска над американски и други чуждестранни журналисти, отразяващи последните наводнения в китайската провинция Хенан. Това заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс, цитиран от „Ройтерс".

31.07.2021/09:03

Атаките срещу гражданските активисти и журналисти са безбройни. Не става въпрос само за пропаганда на омраза от страна на определена група, очевидно е, че става въпрос за пропагандна машина, която стои зад дългогодишни нападки срещу представители на гражданското общество.

30.07.2021/17:39

Facebook Inc. обяви на служителите си, че ще изисква от тях да бъдат ваксинирани срещу Covid-19, за да се върнат в офисите на компанията в САЩ, съобщи „Блумбърг“.

29.07.2021/16:08

На 84-годишна възраст в Татарстан почина Алмира Адиатулина, която за всички беше легендата на мюсюлманската журналистика. Тя беше номинирана за Нобелова награда в класацията „100-те най-известни жени на планетата“.

29.07.2021/08:50

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки