Начало
 
 

Словенските журналисти събират дарения в помощ на агенция СТА

04.05.2021 /09:02 | Източник: actualno.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Словенските журналисти започнаха дарителска кампания в подкрепа на единствената информационна агенция на страната в ЕС, тъй като дясноцентристкото правителство спря финансирането на СТА, съобщи АФП.

Правителството на Янез Янша не е плащало на СТА от началото на годината, изисквайки смяна на висшето ръководство въпреки вътрешния и международния натиск.

Липсата на финансиране застрашава функционирането на агенцията, основана през 1991 г., и изплащането на заплатите на около 90 служители. Националните и международни журналистически асоциации сега имат за цел да съберат 2 млв.илиона евро - сумата, която агенцията обикновено получава от публични средства годишно.

"Целта на правителството е да окаже натиск върху агенцията да замени нейното ръководство и да поеме контрола върху нейното съдържание", заявиха в съвместно изявление Асоциацията на журналистите (DNS) и Съюзът на журналистите (SNS)

Трите основни ежедневника на Словения „Дело“, „Дневник“ и „Вечер“ в своите издания от понеделник призоваха гражданите да се присъединят към кампанията, стартирана в Световния ден на свободата на печата, пише actualno.com:  

Миналата седмица Европейската комисия заяви, че е в съответствие със законодателството на ЕС Словения трябва да плати 2,5 млн. евро за обществените услуги на СТА, подчертавайки "основната роля" на независимите информационни агенции.

„Запазването на независима национална агенция за печата в държава-членка ... допринася за множеството медии и източници на информация в целия ЕС“, каза Европейската комисия. През януари словенското правителство заяви, че е възстановило финансирането на агенцията, но се оказа, че това се отнася само за миналогодишните сметки.

Тази година правителството на Янша отказа да извършва плащания, докато не подпише нов договор за 2021 г. със СTA.  Откакто встъпи в длъжност миналата година през март, Янша използва профила си в Tуитър, за да атакува медии, които поставят под съмнение неговото отношение към коронавирусната криза, обвинявайки ги в разпространение на лъжи и обслужване на опозиционни интереси.

62-годишният политик-ветеран охули СTA през октомври миналата година като "национален позор, очевидна злоупотреба с името, което носи", защото е дала повече пространство на интервю с музикант, който критикува правителството, отколкото на срещата му с близкия му съюзник Виктор Орбан, унгарския националистически премиер.

Словения, която е с население от 2 млн. души, спадна с 4 места в сравнение с предишната година в годишния индекс за свобода на медиите на „Репортери без граници“, публикуван миналия месец.


 

Сподели в
 

Талибаните и афганистанското правителство заплашиха журналисти и медийни работници заради предполагаема пропаганда след изострянето на конфликта между враждуващите страни, предаде ДПА.

07.05.2021/09:05

България е сред страните от Европейския съюз с най-малко хора, наети в медиите. По приблизителна оценка те са под 3000 души.

06.05.2021/09:04

Във вторник, 4 май, Гърция отбеляза Международния ден на труда със закъснение, обусловено от тазгодишното попадане на 1 май в рамките на великденските празници. Поради епидемиологичната обстановка не бяха организирани демонстрации, но имаше стачки.

05.05.2021/09:03

Словенските журналисти започнаха дарителска кампания в подкрепа на единствената информационна агенция на страната в ЕС, тъй като дясноцентристкото правителство спря финансирането на СТА, съобщи АФП.

04.05.2021/09:02

Уебинарът ще е днес, на 3 май, от 11.00 ч. до 12.15 ч. българско време. Темата е "Световен ден на свободата на печата - кои са основните заплахи за журналистите в Европа?"

03.05.2021/09:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 45 гости

Бързи връзки