Начало
 
 

Посланичката на Хавана: „Куба се бори срещу два вируса - Covid-19 и блокадата”

30.04.2021 /19:03 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан. Снимка: Мари Къналян

Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан разказа за актуалните събития и процеси в страната си на среща с медиите в Клуб „Журналист” на СБЖ

Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан, посланик на Куба в България, гостува в Клуб „Журналист” на СБЖ на 28 април т. г. и представи пред събралите се медии и гости актуалните събития и процеси в родината ѝ.

Гостенката бе приветствана от председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, която изтъкна, че СБЖ с радост поддържа традицията да предоставя възможност на акредитирани у нас посланици да запознават българската общественост с техните страни.

Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан припомни, че последната ѝ поява пред аудитория в СБЖ е била през февруари 2020 г., когато още викой не е предполагал, че светът ще бъде блокиран от жестоката пандемия от Covid-19.

Посланичката благодари на българските журанлисти и медии, че дори в екстремалните условия на изолацията, и през изтеклата година са отразявали подробно събитията в Куба.

Тя изрази съжаление, че заради пандемията не са могли да се осъществят многобройните инициативи     и културни прояви, посветени на навършилата се тъкмо миналата година 60-годишнина от установяване на дипломатически отношения между България и Куба.

Кубинската посланичка разказа, че страната ѝ се опитва да преодолява щетите, нанесени от пандемията върху туризма, който носи едно от основните перà в бюджетните приходи. Така например, на чуждите туристи се предлагат дирекни чартърни полети до малките островчета около Куба, които са една от най-желаните дестинации. Те съответно са гарантирани и като свободни от Covid-19 територии, където се прилага постоянен санитарно-здравен контрол и над персонала, и над гостите.

Всички чужденци, пристигащи в Куба, трябва да идват от страните си с важащ 72 часа отрицателен тест за Covid-19. Още с кацането на летището им се прави нов тест, а след това гостите се изолират за 5 дни в специализирани за целта хотели. Ако в този карантинен период не покажат симптоми, след 5 дни могат да продължат с програмата си в Куба. Ако тестът на летището е бил положителен, в съответния карантинен хотел им се прави втори тест. Окаже ли се положителен и той, съответното лице се настанява в профилиран център за наблюдение и евентуално лечение.

Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан огласи данните за Covid-19 в 11-милионна Куба към момента на срещата, а именно - общо 103524 заразени и 604-ма починали.

Страната разработва и 5 свои собствени ваксини, а с две от тях вече е започнала масовата ваксинация в 8 общини в Хавана и Сантяго де Куба. Предвидено е до август т. г. да са ваксинирани поне 6 милиона жители на Куба.

Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан разказа и за резултатите от наскоро завършилия в Хавана 8-ми конгрес на управляващата ККП, преминал под мотото на приемствеността, тъй като партийното ръководство бе поето от по-младото поколение, а ветераните се оттеглиха. След два мандата начело на ККП се оттегли и Раул Кастро, а вместо него конгресът избра за първи секретар на партията Мигел Диас Канел, който от 2018 г. е и президент на Куба.

Двата основни акцента, очертани от конгреса, са придаване на повече ефективност на икономическите преобразования в страната и форсиране на усилията за отмяна на геноцидната антикубинска блокада, прилагана от САЩ вече 60 години. По време на управлението на Доналд Тръмп тази блокада се ожесточи допълнително с още по-сурови и задушаващи мерки, а новото правителство на Джо Байдън изобщо не бърза да ги отменя.

Щетите от блокадата възлизат общо на 934 милиарда долара. Само за последната година те са около 4 милиарда долара, а за един ден Куба е ощетявана с по 12 милиона долара, поясни кубинската посланичка. Тя напомни още, че 7 от всеки 10 кубинци са живели само в условията на блокада и не познават друго съществуване.

Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан разказа как големи банки в различни страни са притискани от САЩ със заплашителни писма, вещаещи огромни глоби и тежки санкции, ако не се откажат да обслужват разплащателни операции на Куба.

Посланичката обърна внимание, че в същото време нейната страна отправя хуманно послание към целия свят чрез своите медици от бригадата „Хенри Рийв”, които дават своя всеотдаен принос за човешкото здраве в 64 страни по света. А в Европа кубински медици помогнаха за овладяването на здравните кризи около Covid-19 в Италия, Андора и Азербайджан.

Нейно Превъзходителство припомни, че интелектуалци от различни страни, включително и от България в лицето на проф. Искра Баева са номинирали кубинската медицинска бригада „Хенри Рийв” за Нобелова награда за мир.

„Куба всъщност се бори срещу два вируса - Covid-19 и блокадата,” изтъкна Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан, цитирайки и фразата на кубинсикя ръководител Мигел Диас-Канел: „Блокадата също е вирус”.

На 23 юни Куба за пореден път ще внесе в Общото събрание на ООН своя резолюция с искане за отмяна на блокадата. Такава резолюция се внася ежегодно от 1992 г. насам и винаги печели подкрепата на огромното мнозинство сред страните членки на световната организация.

Последното такова гласуване се състоя през 2019 г. Тогава 187 от 193 държави членки на ООН подкрепиха кубинската резолюция за отмяна на блокадата. През 2020 г. гласуване нямаше - заради пандемията. Но сега, на 23 юни т. г., светът отново ще има възможност да се произнесе от най-представителната си трибуна - ООН - за антихуманната и геноцидна същност на вече 60-годишната антикубинска блокада.

Междувременно из цял свят засилен размах придобива международното движение за солидарност с Куба. Вече на два пъти в различни части на света - включително и в Европа, и в България - се състояха интернационални походи с искания за отмяна на блоказата. На 30 май предстои трети такъв интернационален поход. А на 30 април и 1 май се провеждат серия от онлайн инициативи в рамките на виртуална международна среща за солидарност с Куба под надслова „Заедно ще победим!”

Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан специално благодари на Асоциацията за приятелство „България-Куба” за неизменната подкрепа за Острова на свободата, както и на журналисти и медии, обективно отразяващи кубинската действителност.

Снимки: Мари Къналян

Сподели в
 

В навечерието на Деня на победата ми се иска да ви разкажа за един германски войник, за когото, кой би помислил, че по време на Втората световна война ще може така добре да опознае руснаците, да се докосне и почувства духа на руското село. Именно това го кара да зареже преките си служебни задължения и да твори фоторазкази за красивата руска природа и руските хора.

06.05.2021/20:06

На днешния Гергьовден жителите на град Луковит отбелязват празника на своя град, както и на местния храм "Св. Великомъченик Георги".

06.05.2021/13:26

На 10 май от 16 ч. в Галерия-книжарница „София Прес“ ще бъде открита изложбата на художника Радослав Нейчев. Вернисажът, който ще продължи до 30 май, ще покаже живописните му платна под мотото „Усещане за река“.

06.05.2021/10:09

Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан разказа за актуалните събития и процеси в страната си на среща с медиите в Клуб „Журналист” на СБЖ

30.04.2021/19:03

След дълго боледуване ни напусна Тамара Караколева - известна наша общественичка, журналистка, редакторка, съобщиха приятели и близки на кърджалийката.

30.04.2021/18:51

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 44 гости

Бързи връзки