Начало
 
 

Кои са двамата испански журналисти, убити в засада в Буркина Фасо?

28.04.2021 /09:05 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Репортерът Давид Бериаин (вляво) и операторът Роберто Фрайле са работили в тандем в много горещи точки по света. Намериха смъртта си при атака в Буркина Фасо на 26 април т. г.

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

Испания е покрусена от гибелта на двама свои много известни журналисти - репортер и оператор, натрупали богат опит и голяма популярност с разобличителните си репортажи от различни горещи точки по света през последните двадесетина години.

44-годишният репортер Давид Бериаин и 47-годишният оператор Роберто Фрайле  бяха убити в западноафриканската държава Буркина Фасо, след като патрулът, с който се придвижвали към местен природен резерват, попаднал в засада по пътя, организирана от въоръжена група. Заедно с испанските журналисти е загинал и придружавалият ги ирландец Рори Йънг от неправителствена организация за защита на животните. Целта на екипа им била да заснемат филм, разобличаващ бракониерския лов на слонове и носорози в защитената зона, простираща се и на териториите на съседните Нигер и Бенин.

Според местните власти нападението е било терористична атака. В района действат въоръжени джихадискти групировки. Едни се водят разклонения на Ислямска държава, други - на Ал Кайда. Никоя от тези формации не е поела отговорност за атаката. През февруари премиерът на Буркина Фасо Кристоф Дабире стартира мирни преговори с терористите.

Вестта за гибелта на испанските журналисти и на ирландския активист бяха потвърдени и на официално ниво в техните страни, членуващи в ЕС.

В Испания медии, политици, общественици отдават почит и припомнят професионалния и житейски път на Давид Берианин, родом от Навара, и на баска Роберто Фрайле.- и двамата утвърдени и много популярни с журналистическата си работа, сблъсквала ги със сложни и често рискови ситуации в различни конфликтни зони по света. Наред с това се отбелязва и моралната ангажираност на двамата в защита на справедливи каузи, тяхната емпатия към жертвите на войни и насилия.

Бериаин, който стартира навремето в малък вестник в Аржентина, през годините се утвърждава като телевизионен репортер, отразявайки войните в Афганистан, Судан, Конго, Ирак, Либия. Прави свои опасни разследвания за наркомафиите от Мексико през амазонската джунгла до Албания и Италия, вмъквайки се в тези среди „под прикритие”. Той е и от малцината журналисти, допуснати от партизаните на ФАРК в Колумбия до техните лагери.

Създава с жена си Росарио Ромеро продуценстската къща „93 Metros” („93 метра”) и събира цял екип около нея, осъществявайки многобройни разследващи серии по различни теми, ползващи се с голяма популярност.

„Интересува ме да разбера защо правим някои неща и защо се убиваме едни други,” обяснява Бериаин в едно от интервютата си.

В някои от последните си разработки журналистът се фокусира върху бракониерството и трафика със слонова кост в Южна Африка и Мозамбик.

Последната заснета и представена буквално миналата седмица продукция на „93 Metros” е филмът „Паломарес: плаж и плутоний”. Той разнищва ядрения инцидент край испанското рибарско селище Паломарес през 1966 г., когато при катастрофа с американски бомбардировач, носещ 4 атомни бомби на борда си, бомбите падат - три на сушата и една в морето. Две от бомбите се разрушават и предизвикват радиоактивно замърсяване с трагични последствия за много жители на региона.

Бериаин и екипът му винаги се стремят да развиват задълбочена и отговорна журналистика, да разказват истории за най-лошото и най-доброто в човешката природа и човешката дейност.

В свое интервю от 2019 г. журналистът казва: „Завладян съм от тези истории така, както ме завладява въобще действителността. Прекрасно е да преживяваш всичко това и да го разказваш. Любопитен съм, искам да продължавам да използвам любопитството си, за да изследвам човешката същност. Дори сред най-тъмното винаги има някаква светлина. Не съм изморен. С всеки изминал ден ми харесва все повече онова, което правя, и се чувствам привилегирован да мога да го правя.”

Мигел Анхел Химено, преподавател във Факултета по журналистика в Университета на Навара и приятел на Бериаин, уверява, че репорерът е бил влюбен както в професията си, така и в изследването на човешката природа. Според Химено „неговият приоритет като журналист беше да се постарае да разбере другия човек - да се научи да слуша и да се вглежда в ближния, за да разкаже най-пълно за онова, което става”.

Химено цитира и слдното прозрение на Бериаин: „Няма малки истории - има малки очи. Историите зависят от журналиста, който трябва да умее да гледа и да слуша.”

Част от екипа на Бериаин е бил и операторът Роберто Фрайле, убит сега заедно с него в Буркина Фасо.

Макар да е родом от Страната на баските, Фрайле е живеел в Саламанка. В продължение на над две десетилетия е снимал различни военни конфликти за телевизията в Кастия и Леон, където е работел заедно с жена си Лидия Маркос, ръководителка на информационните програми. Двамата имат син и дъщеря тийнейджъри. Фрайле често е пътувал по горещи точки и със статута на free lance, като обикновено си е взимал отпуска и сам е плащал пътя си. Всички негови колеги сега са покрусени от загубата му.

Бил е човек със свободен дух, когото „не е свъртало” в обичайната телевизионна рутина. Винаги се е ангажирал с каузите на най-онеправданите. „Освен, че беше страхотен професионалист, той притежаваше изключителна човечност и особена чувствителност към случващото се по света. Без него този свят е по-тъмно място,” казва Роберто Лосано, заедно с когото Фрайле работи над филма „Очите на войната”, номиниран за седем награди „Гойя”.

През 2012 г. Фрайле е ранен тежко в сирийския град Алепо, докато снима бойци от Сирийската свободна армия. При невнимателно боравене със самоделен снаряд той експлодира в ръцете им и шрапнели се забиват в таза на испанския оператор. Той е опериран по спешност още на място, а после е евакуиран в Турция и повторно опериран там. След като се възстановява от раняването, Фрайле още два пъти пътува до сражаваща се Сирия, за да отразява войната там.

Гибелта на Бериаин и Фрайле в Буркина Фасо предизвика реакция и от „Репортери без граници”. Организацията написа в своя Туитър: „Давид Бериаин и Роберто Фрайле бяха убити, когато подготвяха един от своите големи репортаж за опазване на природата. Въпреки мъката ни, ние се гордеем с тяхната ангажираност с най-трудната и забравена действителност”.

Председателят на Федерацията на асоциациите на журналистите в Испания Немесио Родригес също отдаде почит към всеотдайната разследваща журналистика, която практикуваха Бериаин и Фрайле.

Своята „голяма прегръдка” към семействата на двамата убити журналисти изпрати испанският политик левичар Хавиер Коусо, брат на оператора Хосе Коусо, убит в Ирак през 2003 г.

Испанският премиер социалист Педро Санчес високо оцени отдадеността на всички, които като Бериаин и Фрайле „практикуват ежедневно смела и задълбочена журналистика от зони на конфликти”. Доскорошният вицепремиер от партията „Подемос” Пабло Иглесиас изтъкна ангажираността на двамата загинали журналисти „с човешките права”.

На свой ред ирландските медии изтъкват и приноса на убития заедно с Бериаин и Фрайле природозащитник Рори Йънг за опазване на дивите животни от посегателствата на бракониери. Роден в Замбия, но с ирландско гражданство, Йънг е съосновател и председател на неправителствената организация срещу бракониерството, наречена Chengeta. Той е бил авторитетен експерт в тази сфера, посветил живота си на защитата на дивата природа. Автор е на наръчник за борба с бракониерството.

Сподели в
 

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021/22:27

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021/06:16

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021/09:05

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021/15:15

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021/19:16

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 40 гости

Бързи връзки