Арестувани журналисти по време на протестите в защита на Навални

22.04.2021 /16:03 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ/СЖР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


И вчерашните нерегламентирани протести, организирани на територията на Русия в защита на Алексей Навални, не се разминаха без арести на журналисти

Според данните от извършения мониторинг от Центъра за наблюдение на нарушенията на правата на журналистите и медиите при Съюза на журналистите на Русия (СЖР), по време на неразрешените акции на протест, които се проведоха в повечето региони на страната, правоохранителните органи са задържали и представители на медиите, съобщиха на сайта на ruj.ru.

Така например в Елиста беше арестуван главният редактор на в. „Современная Калмикия“ Валери Бадмаев. Журналистът и общественик e обвинен,че е призовавал хората да участват в протест в подкрепа на опозиционния лидер Алексей Навални.

В Кемерово беше задържан журналистът на Радио "Свобода" (вписано в регистъра на обявените за чуждестранни агенти медии) Андрей Новашов. Според ОВД-Инфо той е бил освободен много бързо без да му е съставен протокол.

В Иркутск кореспондентът на „Сибир. МБХ медия” Игор Голято, а в Уфа - журналистът на портала UFA1 Артем Супонкин също са попаднали в ареста. Органите на реда не са се съобразили с това, че и двамата са били с жилетки с надпис „Преса“ и са представили служебните си карти, че отразяват събитието.След извършена проверка на документите Голято и Супонкин са били освободени.

Според изданието „Медиазона“ по време на митинга в Махачкала кореспондентите на изданието Юлия Сугуева и Барият Идрисова са прекарали часове в ареста и след намесата на адвоката на медията органите за сигурност са освободили репортерките без да им бъде съставен протокол.

В Казан в ареста езадържан кореспондентът на "Комерсантъ-Казан" Глеб Меркин. Журналистът е бил с опознавателен знак "Press", както и със отличителна значка,според изискванията на Роскомнадзор. Меркин е отразявал протеста в Казан. Според журналиста полицията е проверила документите му, но след това е казала, че той "не е в списъците на отразяващите събитието" и е отведен в полицейското управление.

Във Воронеж трима служители на службите за сигурност проявили сила, като отнесли на ръце  кореспондента на изданието Sota.Vision Фьодор Орлов, независимо, че той се е легитимирал, и е бил вкаран в ареста. Неговият колега от същото издание,но работещ в Казан, Булат Хайрулин също е бил арестуван в столицата на Татарстан под предлог, че не е трябвало да отразява точно това събитие. От медията дълго време не са могли да се свържат с него докато по-късно той е заявил, че вече е освободен.

Според мониторинга към 22 часа на 21.04.2021. броят на задържаните представители на медии е 10 души. СЖР продължава да наблюдава ситуацията и да поддържа постоянна връзка с регионалните си структури. При необходимост е готов да окаже юридическа помощ на колеги.

В навечерието във всички федерални окръзи, в рамките на указанията на президента на РФ, са били проведени срещи за допълнителни мерки за осигуряване защита на правата на журналистите, предвидени в законодателството за медиите. Според наблюдението на Центъра за наблюдение на нарушенията на правата на журналистите и медиите и докладите от регионалните отделения, журналистите отразяващи протестите  са били екипирани с жилетки и със значки,което е довело до десет пъти по-малко арестувани , отколкото по време на предишни митинги.

 

Сподели в
 

„До нови срещи, прекрасна Русия!” - написа в Туитър Ребека Рос, попаднала в списъка с персони нон грата, с който Москва отговори на прогонените по-рано от САЩ 10 руски дипломати.

17.05.2021/16:19

На 11-годишна възраст Деймън Уивър имаше голямата чест да разговаря с президента на САЩ в продължение на десет минути. Той си е отишъл едва 23-годишен на 1 май т. г., потвърди сестра му пред „Палм Бийч Пост”.

17.05.2021/14:30

Списанието се продава срещу 5 евро само по улиците от хора в тежко положение, които така получават възможност да си осигурят с достойнство, макар и малък доход, за да покрият някои от своите основни потребности.

17.05.2021/12:08

Международната федерация на журналистите (МФЖ) призова Съвета за сигурност на ООН, който заседава днес, да предприеме спешни действия за спиране на преднамереното и систематично взимане на прицел на журналистите в Газа.

16.05.2021/11:08

Генералният секретар на ООН напомня на противостоящите си страни в ескалацията между Израел и Хамас, че „всяко безразборно нападение срещу граждански структури и медии нарушава международното право и трябва да се избягва на всяка цена“.

16.05.2021/09:33

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Изцяло подкрепяме изразената позиция на Международната федерация на журналистите, в която СБЖ е колективен член, а именно: Съветът за сигурност на ООН трябва незабавно да предприеме действия за прекратяване на целенасочените и систематични нападения на Израел срещу медии и журналисти, а виновните за това - да понесат своята отговорност.

16.05.2021 /16:05

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 9 гости

Бързи връзки