Начало
 
 

112-тото ни място по медийна свобода е сигнал за цялостна болна среда за журналистите

21.04.2021 /11:16 | Автор : Снежана Тодорова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


СБЖ ще продължи да отстоява свободата на словото и правата на журналистите, като призовава международните организации да дават по-широка и обективна панорама на тежкото положение, в което са поставени у нас медии и журналисти.

Поредната класация на „Репортери без граници” за медийна свобода поставя България с още едно място по-надолу - вече сме не 111-ти, а 112-ти в света по този базисен показател за демократичност. Веднага след Бразилия и точно преди Индонезия. Най-ниско сред членките на ЕС.

Не е изненадваща тази нова мрачна констатация на факта, колко ниско е паднала свободата на медиите и журналистите в България. Всички много добре знаем и изпитваме на гърба си колко е отчайващо положението и въобще оцеляването на независимите и критичните журналисти и медии у нас, на какъв неспирен натиск са подложени, колко разнообразни начини да се запушва устата се упражняват - включително чрез финансово разоряване или чрез тъй „модерните” напоследък съдебни дела серщу журналисти заради техни критични публикации, „засегнали” чувствителността на един или друг политик...

СБЖ приветства всяка международна подкрепа за свободата на словото и за правата на журналистите, всяко заостряне на вниманието към болезнената ситуация в нашата страна в тази сфера, всяка критика за злоупотреби и финансиране на медии чрез фондове, включително и европейски, разпределяни от управляващите, които и да са те.

Същевременно бихме искали да призовем всички организации и институции, които излизат със свои доклади и обобщения по въпросната тема, да представят по-пълна и обективна картина на тревожната ситуация.

Прави впечатление например, че двата последни документа, засягащи медиийната свобода у нас - докладът на Държавния департамент на САЩ и сегашният доклад на „Репортери без граници” - се позовават на едни и същи случаи на нарушения и дори допускат едни и същи неточности.

Ако тези документи се подготвят наистина експертно и със стремеж към конкретна помощ, добре е извън няколкото нашумели и непрекъснато цитирани инциденти на драстични побои и други посегателства над журналисти, да се вземе на фокус също положението на по-широк кръг страдащи от различни форми на натиск колеги.

Така например, важно е да се обърне сериозно внимание на тежката среда за работа на извънстоличните журналисти в България, обикновено принудени да упражняват професията си в условията на трудно възпирани самоуправства и демонстративни зависимости. Този тормоз е по-малко шумен, но затова пък по-масов, по-перфиден и по-опасен, защото непрестанно възпроизвежда автоцензура и манипулации.

Също така е важно международните организации и институции да разберат и да пожелаят да забележат, че големият проблем за оцеляване на разнообразните и критичните мнения идва от задушаването и невъзможността да оцелеят за малките и реално независими медии. И далеч не само една-единствена медийна група с неугоден на досегашните управляващи собственик е жертва на целенасочен натиск и съсипване.

Уви, когато едностранчиво се преексонират само част от нарушенията срещу медийната свобода у нас, а други изобщо не се забелязват, това също нанася тежка вреда, защото погубва и доверието сред журналистите в обективността и равната загриженост за журналистическите права сред спецализираните организации и институции в ЕС и по света.

СБЖ на свой ред потвърждава, че твърдо ще продължи да брани свободата на словото и на журналистите, както и журналистическите права в България в цялата им широта и обхват.

И в настоящия новосформиран парламент отново ще бъдат внесени нашите предложения за законодателни промени, които да гарантират тези свободи и права, както и цялостната прозрачност, включително и в собствеността в медийната сфера.

В най-скоро време, във връзка с наближаващия Световен ден на свободата на печата 3 май, ще станем инициатори и на дискусия за реалната медийна панорама у нас и за журналистическите права.  

 

Снежана Тодорова,

председател на УС на СБЖ

Сподели в
 

Изцяло подкрепяме изразената позиция на Международната федерация на журналистите, в която СБЖ е колективен член, а именно: Съветът за сигурност на ООН трябва незабавно да предприеме действия за прекратяване на целенасочените и систематични нападения на Израел срещу медии и журналисти, а виновните за това - да понесат своята отговорност.

16.05.2021/16:05

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021/09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021/19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021/15:48

Крайно негативен сигнал към обществото е подаден с дисциплинарното уволнение на преподавателя в Катедра „Медии и обществени комуникации” на УНСС заради изразена позиция относно посещение на премиера Бойко Борисов в този университет в навечерието на парламентарните избори.

23.04.2021/10:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Изцяло подкрепяме изразената позиция на Международната федерация на журналистите, в която СБЖ е колективен член, а именно: Съветът за сигурност на ООН трябва незабавно да предприеме действия за прекратяване на целенасочените и систематични нападения на Израел срещу медии и журналисти, а виновните за това - да понесат своята отговорност.

16.05.2021 /16:05

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки