Начало
 
 

Епископската базилика на Филипопол влезе в списъка на ЮНЕСКО

18.04.2021 /21:34 | Автор : Екатерина Кючукова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Прерязване на лентата на реставрирания и обновен паметник на културата и историята

След дългогодишни археологически проучвания и реставрация Епископската базилика на древния Филипопол вече е част от световното културно-историческо наследство.

„Днес тя възкръсва, за да се докоснем отново до нейната красота и величие. Вписването на Базиликата в индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти е неоспорим успех и ще продължим да работим заедно, за да получи това културно наследство най-високата международна оценка“, заяви в словото си при откриване на обновения паметник кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Той изрази увереността си, че базиликата ще се превърне в оживен културен център – привлекателно място за деца и възрастни, пловдивчани и гости от България и света.

„Базиликата обедини усилията и на над 50 фирми – 48 от които са български. Техният труд, всеотдайност и въображение превърнаха храмът в забележителност за поколения напред“, посочи от своя страна президентът на фондация „Америка за България“ Нанси Шилър.

„Днес е денят, в който ЮНЕСКО отбелязва културните паметници. Ние сме заедно тук, за да покажем каква страхотна култура и колко древна история има България“. С тези думи се обърна към гостите американският посланик Херо Мустафа. Тя изрази увереност, че Базиликата ще донесе много исторически, културни и икономически ползи за Пловдив.

След това кметът Здравко Димитров заедно с Нанси Шилър, Н. Пр. Херо Мустафа и директора на Общинския институт „Старинен Пловдив“ Богомил Грозев прерязоха лентата на уникалния паметник на културно-историческото наследство.

Епископската базилика е забележителна по мащаба си сграда. Тя е открита по време на археологически разкопки през 80-те години на XX век. Общата ѝ дължина е 83 м, а ширината - 36 м. Тя е функционирала от средата на ІV в. до края на VІ в. и е била най-голямата базиликална сграда за времето си на територията на България и на Балканите.

Притежава впечатляваща архитектура с три кораба – централен и два странични, абсида, нартекс и атриум. В централния кораб се е издигал мраморен презвитериум. Размерите, украсата и централното разположение на църквата в близост до форума на античния град свидетелстват за значимостта на християнската общност във Филипопол. По-късно през Средновековието върху нейните руини възниква християнски некропол.

Прекрачвайки прага на ранно-християнския храм, се пренасяш в света на мозайки, зидове, колони, съдове. Централният вход е от западната част, където ни посреща мозайка на паун, заобиколен от различни видове птици.

Изградена е конструкция от специални стъкла и подстъпи, по които да преминават посетителите на Епископската базилика, за да се потопят в атмосферата на ранно-християнския храм. На площ от 2000 м2 са експонирани мозайки от IV и VI век на два етажа. Интерактивни монитори ни пренасят в света на жителите на Филипопол преди 16 века.

„За мен бе изключително предизвикателство да изпълним проекта на Епископската базилика и да успеем да съхраним артефактите, открити от археолозите в уникалния паметник на културно-историческото наследство от IV век. Сложността на изпълнението на дейностите по консервацията бе свързана с изграждането на метално съоръжение, конструирано само върху 2 бетонни колони, а останалата част е сглобена по външния контур на филипополския храм“, сподели главният изпълнител на проекта инж. Камен Генчев.

Той уточни, че 5 години заедно с археолози, конструктори и експерти са работили в синхрон за осъществяването му, като са спазили всички мерки за съхранение и експониране на археологическите разкопки.

„Изпитвам огромен респект към нашите предшественици – майсторите на храма, съградили преди повече от 16 века знаково за времето си съоръжение с изящни мозаечни фигури и скулптурни орнаменти“, посочи инж. Камен Генчев, който преди 4 месеца заедно с екипа на Община Пловдив и фондация „Америка за България“ бе удостоен с приза „Сграда на годината“.

Безспорно мозайките впечатляват с великолепието си. Те са шедьовър на късно-античното изкуство, който вдъхновява съвременните поколения. Над 150 птици, розети, кръстове, меандри, геометрични фигури украсяват храма, които публиката може от утре да види в новия музей.

Комплексът разполага и със зони за събития, презентации, лекции, открити уроци, ателиета, пространство за временни експозиции, камерни концерти и дeтcĸa плoщaдĸa. Базиликата притежава и интepaĸтивни eлeмeнти, технологично подпомогнати от исторически възстановки, очила за виртуална реалност и разнообразни дейности, сред които и детска “Зона на откритията”.

На откриването на Епископската базилика присъстваха депутати, кметовете на райони, общински съветници, бизнесмени и общественици.

Реставрацията и експонирането на уникалния ранно-християнски археологически обект е дело на дългогодишно партньорство между Община Пловдив, Министерство на културата и фондация „Америка за България“. Стойността на инвестицията е 16 млн. лева, като 8,2 млн. лева са от Фондация „Америка за България“, а останалите – от Община Пловдив.

Сподели в
 

Големият музикант и диригент е удостоен с него за изключителните си принос и постижения в областта на изкуството в своя роден град.

17.05.2021/17:19

На 19 май в Мраморната зала на РКИЦ ще се състоя представянето на Международния хуманитарен проект „Книга на паметта. Европа“”, посветена на гробовете на съветските воини, загинали по време на освобождението на народите в Европа от немско-фашистките нашественици.

15.05.2021/17:43

Георги Господинов стана първият автор в историята на конкурса Роман на годината, организиран от Националния дарителски фонд „13 века България“, спечелил наградата два пъти. Десетото издание на най-престижната литературна надпревара излъчи шестима номинирани сред 33 представени от издателства и автори книги.

15.05.2021/16:05

В навечерието на 24 май, частната трупа АРТ ТЕАТЪР ще вдигне завеса за премиерата на пиесата „Финита ЛИ комедия“ на Сергей Литвиненко, с която артистите ще сложат началото на юбилейната си годишнина. Премиерните спектакли ще са на 20 и 21май.

14.05.2021/14:27

Български писатели и поети от Еквадор, Бразилия, Аржентина, Канада и САЩ се включиха в организираната по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова виртуална литературна среща „Народността не пада там, дето знанието живей“.

12.05.2021/18:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Изцяло подкрепяме изразената позиция на Международната федерация на журналистите, в която СБЖ е колективен член, а именно: Съветът за сигурност на ООН трябва незабавно да предприеме действия за прекратяване на целенасочените и систематични нападения на Израел срещу медии и журналисти, а виновните за това - да понесат своята отговорност.

16.05.2021 /16:05

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки