Начало
 
 

БТА и частният НБУ подписват договор за сътрудничество

17.04.2021 /12:00 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Проф. Пламен Дойнов и Кирил Вълчев след подписването

Договор за сътрудничество между БТА и Нов български университет (НБУ) подписаха генералният директор на националната агенция Кирил Вълчев и ректорът на висшето училище проф. Пламен Дойнов.

Това е пореден договор за сътрудничество, който БТА подписва с българско висше училище и първият с частен университет.

Вълчев посочи, че НБУ е най-големият частен университет у нас и в тройката на университетите на страната според Националната рейтингова система, което прави логично да бъде и първият частен университет, с който БТА подписва договор.

Той обясни, че законът му дава възможност като генерален директор на БТА, освен с бюджетни организации,с държавните университети, по негова преценка БТА да установява, при условията на безвъзмездност, партньорски отношения. През тази година има и специален повод за такъв договор за партьорство - навършват се 30 години от създаването на НБУ.

Вълчев каза, че НБУ има департаменти "Медии и комуникация", "Кино, реклама и шоубизнес", "Нова българистика", в които учат студенти с интерес да бъдат на стаж в БТА, и изрази надежда някои от тях да останат на работа в агенцията след това.

Студенти от тези департаменти се очаква да стажуват в БТА, като се разчита, че това ще може да стане и в рамките на Националната програма "Студентски практики" на МОН.

Вълчев каза още, че БТА ще предостави платформата си за системна информация всяка седмица на НБУ за дейностите му. Това, на което разчитаме, е модернизацията и на нашия информационен продукт, благодарение на новия Радио -телевизионен център на НБУ, каза Вълчев.

Той допълни, че БТА ще осмисли използането на центъра не само за учебни цели, а и НБУ да има излаз към всички български медии през платформата на агенцията.

БТА е готова да съдейства в преодоляването на един траен проблем при представянето на науката и образованието в България - експертите, професионалистите от БТА в тясна връзка с преподавателите от НБУ, да намерим начина как да разказваме за научните достижения и образователните програми, така че това да бъде интересно и да заеме полагащото се достойно място в медиите в България чрез БТА, каза Кирил Вълчев.

По повод 30-годишнината на НБУ, БТА поема ангажимент, че ще разпространява информация за всички събития, свързани с отбелязването на годишнината, на които ще бъде и медиен партньор. 

Ректорът на НБУ проф. Пламен Дойнов каза, че подписването на договор за сътрудничество с БТА е истински шанс за университета, защото винаги е смятал, че знанието, науката и образованието се нуждаят от истинска национална платформа, чрез която не просто да бъдат популяразирани като ценност, а да може да се види как те присъстват в живота непосредствено.

Това е истински шанс, че можем през БТА да направим тези ценности истински осъзнати национални ценности, каза проф. Дойнов. 

Свързани:    МВнР ще сътрудничи с БТА за световните срещи на медиите БТА и Държавният културен институт към министъра на външните работи (ДКИМВнР) подписаха договор за сътрудничество в Националния пресклуб на Агенцията.
Дата: 16.04.2021


 

Сподели в
 

Заслужилият полиграфист и дългогодишн директор на Полиграфическия комбинат инж. Никола Балабанов навърши 90 години.

16.05.2021/09:17

Броени дни остават до финалния срок, в който конкурсът за добра журналистика Web Report очаква авторските материали.

15.05.2021/12:06

Софийският фестивал на науката наближава. XI-ото издание е на 15-16 май 2021 г. в София Тех Парк. Организатор е Британският съвет.

14.05.2021/16:00

БТА и Британският съвет в България сключиха договор за сътрудничество. Подписи под документа сложиха генералният директор на БТА Кирил Вълчев и директорът на клона на Британския съвет у нас Любов Костова.

13.05.2021/12:00

Антоанета Николова застана начело на международната организация Инициатива за свободни медии на Балканите, чиято цел е да защитава свободата и правата на журналистите в Югоизточна Европа.

12.05.2021/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Изцяло подкрепяме изразената позиция на Международната федерация на журналистите, в която СБЖ е колективен член, а именно: Съветът за сигурност на ООН трябва незабавно да предприеме действия за прекратяване на целенасочените и систематични нападения на Израел срещу медии и журналисти, а виновните за това - да понесат своята отговорност.

16.05.2021 /16:05

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки