Начало
 
 

На 19 и 20 април - уебинар на ЕФЖ за противодействие на политическата намеса в медиите

15.04.2021 /20:43 | Автор : Ивета Балевска | Източник: ЕФЖ/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Събитието е в рамките на европейски проект под надслов „Изграждане на независими медии за противодействие на политическа намеса”. Лектори по време на уебинара ще бъдат експерти по свободата на словото и медиите от Европейската комисия, Европейския парламент, както и от Центъра за медиен плурализъм и свобода на словото. Съорганизатор е „Отворено общество”.

В писмо до членуващия в Европейската федерация на журналистите СБЖ се  съобщават подробности за проекта, неговите  основни цели и дейности. Уебинарът ще се проведе на 19 април от 11:00 до 13:00 ч. и на 20 април - от 13:00 до 16:30 часа.

Желаещите да участват в събитието могат да се регистринат, както следва:  

- за 19 април на https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZIufuChqTMqG9HSEZze5wmBXjD_4ScjwwfA

- за 20 април на https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZcofu6tqDkiE9Aupdk81zqO4jNUIA6b6aPe

„Последиците от политическата намеса в медиите са сериозни. Това води до поляризация на нашите общества, до широко разпространение на дезинформация или т.нар. фалшиви новини. Нашето гражданско пространство все повече се стеснява от политически манипулации”, пише още в писмото на ЕФЖ..

Манипулирани ли са медиите от политиците и обратно? Как можем да осигурим медийна независимост и да си върнем доверието в медиите? По какви начини и форми може да се постигне това? Кои са най-добрите и успешни практики?

Това са само част от въпросите, които ще бъдат дискутирани по време на панелите през двата дни на уебинара, съобщават организаторите от ЕФЖ.

„Журналистите, медийните организации и техните представители трябва да направят повече и да увеличат капацитета си за укрепване на независимите медии,” се казва в писмото от ЕФЖ. Досега за участие са се регистрирали представители на журналистически организации и на отделни медии от Австрия, Беларус, Естония, Италия, Унгария, Северна Македония, Испания, Турция, Украйна, Обединеното кралство.

„Бенефициенти по този важен проект ще бъдат всички членове на различни журналистически общности в Европа, членове на  ЕФЖ - над 320 000 журналисти от 72 държави, четем още в писмото-покана за присъединяване към онлайн събитието.

Организаторите подчертават, че събитието ще бъде от полза и за широката общественост във всяка от страните, тъй като „гражданите ще имат възможността да се -информират от различни независими медии.”

Основните цели на проекта са насърчаване на гражданската свобода, свободата на медиите и независимостта им в европейските страни.

Специален акцент ще бъде поставен и върху намаляването на политизацията на медиите. За целта е необходимо да се обменят добри практики в кампанията за противодействие на политическата намеса в медиите, да се повишава осведомеността за опасността от политическа намеса и въздействието на (авто) цензурата.

Целта е също така да се подобри качеството и журналистическата етика, особено по отношение на  популима, да се повиши  информираността за  негативното въздействие на политическата намеса върху медиите и организирането на кампания за независимост на медиите чрез издействане на благоприятни медийни политики.

Основните дейности по проекта са следните:  

Организиране на европейска работна среща за  провеждането на кампания за независимост на медиите и противодействие на политическата намеса;

Организирането на кампания за повишаване информираността на обществеността по темата;

Препоръки и примери за най-добри практики в кампанията за свобода на медиите.

В края на писмото на ЕФЖ организаторите на убенира подчертават, че събитието се провежда, за да се  намалят потенциалните вреди за независимостта на медиите, причинена от различен политически натиск.

„Провеждането на такива онлайн семинари ще даде възможност за сподаляне опита на различни  ангажирани с този въпрос организации и политици, защитаващи медийната свобода, и ще помогжнат за намирането на общи начини и механизми за противодействие на политическата намеса в медиите в Европа.”

За  повече инхформация е даден следният и-мейл контакт: laura@europeanjournalists.org

Сподели в
 

Международният ден на труда и работническата солидарност е и празник на в. „Дума” и на левия печат.

01.05.2021/20:12

Председателката на УС на СБЖ връчи на колегата от 50-то журналистическо дружество Петко Мангачев отличието "Златно перо" за неговата активна родолюбива и журналистическа дейност и по случай 75-годишнината му.

27.04.2021/17:38

"Нека бдим за свободата на словото, без която няма граждани, а само поданици!", настояват учени и експерти от Българската академична асоциация по комуникация (БААК)в свой апел в защита на дисциплинарно уволнения от УНСС заради изразено критично мнение доц. Мартин Осиковски. Публикуваме апела.

25.04.2021/09:03

Събитието е в рамките на европейски проект под надслов „Изграждане на независими медии за противодействие на политическа намеса”. Лектори по време на уебинара ще бъдат експерти по свободата на словото и медиите от Европейската комисия, Европейския парламент, както и от Центъра за медиен плурализъм и свобода на словото. Съорганизатор е „Отворено общество”.

15.04.2021/20:43

Рано сутринта на 1 април, покосен от внезапен инфаркт, на 78-годишна възраст си отиде от нашия свят Тодор Коруев. Изтъкнатият, самородно и самотно блестящ на литературния ни хоризонт наш писател, журналист, публицист, родолюбив деятел и общественик. Вестникарят, „непоправимият Думаджия” по сърце и призвание, както го наричаха колегите му.

02.04.2021/20:19

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 45 гости

Бързи връзки