Начало
 
 

Празник на Балканското изкуство тръгва в Москва

13.04.2021 /14:54 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Докато в главите на някои, или пък в пропагандната машина, се търкалят всякакви размисли и страсти за шпионски скандали, въоръжение и прочие дрънканици на руско оръжие и празнодумие, то на 14 април в Московския Дом на националностите ще бъде открито шестото издание на вече превърналия се в традиция Международен фестивал ART Balkan 2021.

Организатори на събитието са Московският дом на националностите, Македонският културен център в Москва, Международната секция "Групата на художниците „СОЛО“ при Професионалния съюз на художниците на Русия, Сръбско-руското дружество за приятелство в град Шид (Сърбия), Общественото сдружение "Славянски свят" в България.

Според организаторите основната цел на проекта ART Balkan 2021 е да бъде разкрито пред руските зрители богатството на културите на народите на Балканския полуостров и да се популяризира руското изкуство в балканските страни. В програмата на фестивала са предвидени много срещи, разговори и демонстриране на богатството на Балканското изкуство.

Сред очакваните лектори е известната преводачка и популяризаторка на славянската литература в Русия кураторът Олга Панкина. Тя ще сподели свои размисли за проекта "Четете Македония!", както и последните вести около новите творби на македонски известни писатели, преведени на руски език,сред които са Гане Тодоровски и неговият поетичен сборник "Македонски монолог", Тоде Блаже Ристовски и сатиричния му сборник "Не съм виновен за нищо", романът на Влада Урошевич "Маджун", Миряна Тренчев и стиховете й „Пътят към Итака“, Влада Урошевич "Търси гарвана ...", Москва, 2020, Драгица Найчевская "Друга майка", Москва, 2021.

В откритите изложби художници представят творби от различни години, създадени по време на организирани балкански пленери. В тях участват художници от Македония, Сърбия, Румъния, Израел, Великобритания.

Сред участниците е и Светлана Еланцева - Sauzon, художник и ръководител на международната група "ArtInternational". От руска страна участници в пленерите на Балканите са били Алексей Шеболдаев, Федор Сухинин, преподавател в катедрата по живопис и рисунка на Руския държавен университет. А. Н. Косигина (Технологии. Дизайн. Изкуство), Амирхан Магомедов, заслужил артист на Република Дагестан, директор на изложбената зала на Съюза на художниците на Дагестан, председателят на Международната секция „Група художници „СОЛО“ на Професионалния съюз на художниците Светлана Соло (Орлова), Гаяне Доброволска, член на Международния фонд за изкуство на Творческата асоциация на жените художници "Ирида", Анна Владимирова-Лаврова, член на Творческия съюз на художниците на Русия, творческа асоциация на жени-художници "Ирида".

Особено място по време на ART Balkan 2021 ще бъде отделено и на една годишнина - 125 години от рождението на най-известния сръбски художник Сава Шуманович. Художникът, който е роден в град Шид, е бил известен приживе не само в Сърбия, но и в цяла Европа. В експозицията ще бъдат представени копия от творби, дарени наРусия от музея на Сава Шуманович в град Шид (Сърбия).

И тъй като на всички е известно, че  Балканите се отличават със своята особена музикална красота, то гостите на фестивала ще имат късмет да се радват на изпълненията на двете известни етно групи „Дара Яра”, „Жуте Крушке”. Заедно с певицата, етномузиколог и ръководител на проекта „Дара Яра“ Дара (Даря Рибакова) и члена на сръбския ансамбъл за традиционна музика Жуте Крушке гостите ще се потопят в темперамента и красотата  в балканските мелодии.

По повод започващият празник на Балканското изкуство в Москва, ето какво сподели за сайта на СБЖ единият от неговите организатори - известната художничка Светлана Соло-Орлова:

БЪЛГАРИЯ ЗАЕМА ЗНАЧИТЕЛНО МЯСТО В СЪРЦЕТО МИ

Света, какво място заема България във вашата работа, като един от най-изявените художници в Русия?

Около 35 пъти съм пътувала и посещавала България. И всички те бяха свързани с различни творчески проекти. Била съм в много градове във вашата страна, разбирам езика и го говоря малко, но за съжаление напоследък почти няма практика.Научих се и да играя хоро, харесвам балканската кухня и традиции. Но за да отговоря накратко на въпроса ви, бих казала, че България заема значително място в сърцето ми.

На шестото издание на фестивала „Арт-Балкан“ какво ще покажете на публиката?

Нашият фестивал ART Balkan 2021 тази година, точно по сценарий, ще започне с изпълнението на българската народна песен „Изгряла е Зора“ в изпълнение на ансамбъл „Дара Яра“. Това вероятно не е случайно. От картините си този път ще представя „Балкански натюрморт“. Много обичам да рисувам национални натюрморти. Натюрмортът с привидно обикновените си предмети разкрива чертите и разликите, например, на сръбските традиции от българските.

Сподели в
 

Големият музикант и диригент е удостоен с него за изключителните си принос и постижения в областта на изкуството в своя роден град.

17.05.2021/17:19

На 19 май в Мраморната зала на РКИЦ ще се състоя представянето на Международния хуманитарен проект „Книга на паметта. Европа“”, посветена на гробовете на съветските воини, загинали по време на освобождението на народите в Европа от немско-фашистките нашественици.

15.05.2021/17:43

Георги Господинов стана първият автор в историята на конкурса Роман на годината, организиран от Националния дарителски фонд „13 века България“, спечелил наградата два пъти. Десетото издание на най-престижната литературна надпревара излъчи шестима номинирани сред 33 представени от издателства и автори книги.

15.05.2021/16:05

В навечерието на 24 май, частната трупа АРТ ТЕАТЪР ще вдигне завеса за премиерата на пиесата „Финита ЛИ комедия“ на Сергей Литвиненко, с която артистите ще сложат началото на юбилейната си годишнина. Премиерните спектакли ще са на 20 и 21май.

14.05.2021/14:27

Български писатели и поети от Еквадор, Бразилия, Аржентина, Канада и САЩ се включиха в организираната по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова виртуална литературна среща „Народността не пада там, дето знанието живей“.

12.05.2021/18:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Изцяло подкрепяме изразената позиция на Международната федерация на журналистите, в която СБЖ е колективен член, а именно: Съветът за сигурност на ООН трябва незабавно да предприеме действия за прекратяване на целенасочените и систематични нападения на Израел срещу медии и журналисти, а виновните за това - да понесат своята отговорност.

16.05.2021 /16:05

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 10 гости

Бързи връзки