Начало
 
 

Виктор Самуилов към отишлия си Димитър Бежански: Прощавам ти, че ни извъртя този номер - да ни лишиш от себе си

31.03.2021 /20:30 | Автор : Виктор Самуилов | Източник: Фейсбук Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Димитър Бежански (1953-2021)

Поетът Виктор Самуилов припомни във Фейсбук свое удивително актуално и днес стихотворение, посветено още преди години на приятеля му - сатирика Димитър Бежански, който внезапно почина на 31 март т. г., в самото навечерие на „техниия” Ден на хумора 1 април. Заедно със също отдавна напусналия ни Доньо Донев тримата остават като уникалните „Тримата глупаци” - „едничките глупаци в цялата ни умна държава”, както пише сега Самуилов. И още: „Май не случи на време, веселяко Бежански...”

Ето какво написа на профила си във Фейсбук поетът Виктор Самуилов за отишлия си днес внезапно негов близък приятел - сатирика Димитър Бежански, който до последно водеше предаване по БНР:

 

Напусна ни Митето.

Побратимът. Сатирикът. Майсторът на скеча и фейлетонната миниатюра Димитър Бежански. Лъчезарният колега още от 90-те години на миналия век, когато тримата - Митко, Доньо Донев и аз, официално се самообявихме за „Тримата глупаци” – едничките глупаци в цялата ни умна държава.

Десетилетие издавахме хумористичния вестник със същото заглавие в редакция, помещаваща се ту в кръчмата „Полигона”, ту в „Старата къща”, където след приключването на броя Митето - най-спонтанният певец с най-фалшивия глас, даваше тон за „Кога зашумат буките” със сияеща чаша в ръка...

Заварих го в „Старата къща” и на 50-годишнината му през 2003-а година. Бях му посветил „поздравителен адрес”, замислен уж шеговито, а, сега виждам, осъществен и с горчилка, и със съучастие. Митето ме изслуша, усмихна се: „Витя, нали знаеш, че нищо не разбирам от поезия!” и подхвана „Седемте пияни негри”...

Мите, и аз вече нищо не разбирам от поезия. Прощавам ти, че ни извъртя този номер - да ни лишиш от себе си. Прости ми, че ти припомням онзи експромт. Зная, наблизо си.

 

СКЕРЦО

 

Con tristezza

 

Не е време за хумор, хумористе Бежански,

днес Щастливеца крее между Куку и Шаш,

а щастливецът юпи – внук на Ганьо Балкански,

„честни избори” прави с прибежки на паж.

 

Всеки ден е бурлеска, сатирико Бежански.

Не отбират от басни нито цар, ни пъдар.

Що за смях, щом и царят се „изсмя на испански”,

чул, че тоя народец бил гол като цар.

 

Персонажите твои издивяха, Бежански,

те открехват усмивка след менте и фасул -

преклонени главици в тая сеч атаманска,

сред която и стражът е с чин есаул.

 

Водевилът е мъртъв (и без спонсори в странство).

Бърчи веждите всеки, даже теб да е чел.

Май не случи на време, веселяко Бежански -

дружен хохот се вади с чалга или с ченгел.

 

Няма смисъл, маестро, арлекине Бежански,

стръвно маски да смъкваш от нахал и абдал.

Тука кикот ще екне, ако смъкнеш и бански...

И горкò му на онзи, който би се изсмял.

 

Свързани:

Напусна ни Димитър Бежански

Дата: 31.03.2021

Сподели в
 

„Предлаганите в тази книга текстове не са нещо единно и цялостно;те са есенни листа от моето битие в литературата ни.Все пак помислих,че могат да се свият в малък букет, който ви поднасям.“ Това е написал встъпително уважаваният от всички журналист и литературен критик Пенчо Чернаев в новата си книга „Есенни листа“.

16.05.2021/20:17

Една малка книжка, някъде с около 52-54 страници, но пък събрала толкова много емоции, спомени и откровения, че прочитайки я човек започва да си мисли, че това си е жив талант да кажеш толкова съкровени неща на толкова странички. Това си помислих, когато прочетох новата книга на нашия колега журналиста Денчо Владимиров „Младостта не си отива“.

12.05.2021/18:56

На 10 май 75 години навърши оставилият своята деликатна, но незаличима следа в няколко вестникарски редакции поет Виктор Самуилов. „Да си го пазим като защитен вид и да му се радваме още дълги години!” - написа писателката Мая Дълъгчева във Фейсбук, поздравявайки го за рождения ден.

10.05.2021/20:58

Международният ден на труда и работническата солидарност е и празник на в. „Дума” и на левия печат.

01.05.2021/20:12

Председателката на УС на СБЖ връчи на колегата от 50-то журналистическо дружество Петко Мангачев отличието "Златно перо" за неговата активна родолюбива и журналистическа дейност и по случай 75-годишнината му.

27.04.2021/17:38

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Изцяло подкрепяме изразената позиция на Международната федерация на журналистите, в която СБЖ е колективен член, а именно: Съветът за сигурност на ООН трябва незабавно да предприеме действия за прекратяване на целенасочените и систематични нападения на Израел срещу медии и журналисти, а виновните за това - да понесат своята отговорност.

16.05.2021 /16:05

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 9 гости

Бързи връзки