Начало
 
 

Журналистката Маргарита Инджова и новата й книга „Подла тишина“

18.03.2021 /16:45 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Маргарита Индожва

Вярно на своята издателска политика авторитетното издателство „Слънце“ отново пусна книга на представител на медиите. В книжарниците вече се намира първият роман на журналистката Маргарита Инджова „Подла тишина“, представляващ „дисекция на съвременното българско общество в годините на фалшивия преход“, оказал се „твърде нежен за едни и недопустимо брутален за други“.

В днешното наше време, когато за българската журналистика нещата не са така розови,а са изпълнени с разнополюсни квалификации, дебютната творба на Маргарита Инджова се явява своего рода признателност към труда и саможертвата на онези журналисти, позволили си да имат за своя пътеводна светлина истината и само истината в неравностойната битка с организираната престъпност, белязала т. нар. български преход. Цената, която им струва тяхната смелост е загубата на работата и спокойствието в живота. Без високопарни слова и излияния,но същевременно с много болка и откровеност, Инджова описва работата на своите колеги в „умишлено опорочената от безогледно изкривените критерии за добро и зло, за справедливост и наказание, за идеализъм и предателство, за достойнство и падение“ атмосфера на 90-те години на миналия век, когато „се наливаха основите“ на демокрацията у нас. Според анотацията на издателство „Слънце“ „действието ни връща през 90-те години в  провинциален град, представляващ умален модел на България. Сюжетът въвежда читателя в обществено-политическите процеси, където високопарните слова и обещания цинично се разминават с  престъпните дела, а истината – с  общественото лицемерие. Историята проследява животът на няколко  семейства, произхождащи от различни социални и политически кръгове, чиито съдби се преплитат трагично във времето на незаконното забогатяване чрез измами и мошеничество. Един сигнал за корупция в районната болница, свързан с продажбата на извънбрачни деца,  отприщва гнева и отмъстителността на самозабравилите се властимащи. Те се опитват да стоварят цялата мощ на държавната машина върху журналистка, осмелила се да го излъчи по местното радио. Тя е принудена да се изправи сама срещу плеяда от фалшиви герои - набързо пребоядисани политици, будещи недоумение юристи, закостенели ченгета, корумпирани лекари  и откровени интриганти. И в този напълно неравностоен сблъсък всеки се опитва да се защити, воден от собствения си морал и амбиции.“

Маргарита Инджова е родена в Хасково. Магистър по филология. Дипломирала се е върху криминалната проза на известната наша журналистка Донка Петрунова в българската литература за престъпления. Била е журналистка в продължение на 20 години.

Не бих пропуснала да отбележа,че едва ли има друга издателска къща у нас, чиито врати да са отворени за книгите на български журналисти. В края на миналата година „Слънце“пусна книгата „Сянката на прилепа“ за руските тайни служби и съдбата на България, автори на която са журналистите Огнян Стефанов, Катя Илиева, Диана Йонкова и Красен Бучков. В очакване сме на излизането от печат и на книга, посветена на легендарното име в българската журналистика Евгени Станчев. На мое питане за мястото, което заемат книгите на авторите журналисти и дали има някакви правила, по които собственичката на издателството Надежда Кабакчиева, също едно много уважавано име в българската журналистика, тя сподели пред сайта на СБЖ:Много са книгите, защото още от самото начало моите колеги от „Антени“ Георги Чаталбашев и Калин Донков, приятелката ми Здравка Евтимова и още много други си донесоха книгите и ги издадохме. След това при нас излезе книгата на известния немски журналист Юрген Рот, на Кристи Петрова, на Григор Лилов проучвания за мафията. Тази тематика продължихме с две книги на Огнян Стефанов, Гергана Михайлова (съпругата на Васко Михайлов), автор на автобиографиите на Тодор Колев и Емил Димитров, Исак Гозес - автор на биографията на Лили Иванова, и Петър Волгин, автор на книгата "Политически некоректно". При нас пуснахме книгите и на Веселина Томова и Невена Троянска. Това е си е част от редакционния ни план. Няма как да не издаваме книги на журналисти.“

Сподели в
 

Една малка книжка, някъде с около 52-54 страници, но пък събрала толкова много емоции, спомени и откровения, че прочитайки я човек започва да си мисли, че това си е жив талант да кажеш толкова съкровени неща на толкова странички. Това си помислих, когато прочетох новата книга на нашия колега журналиста Денчо Владимиров „Младостта не си отива“.

12.05.2021/18:56

На 10 май 75 години навърши оставилият своята деликатна, но незаличима следа в няколко вестникарски редакции поет Виктор Самуилов. „Да си го пазим като защитен вид и да му се радваме още дълги години!” - написа писателката Мая Дълъгчева във Фейсбук, поздравявайки го за рождения ден.

10.05.2021/20:58

Международният ден на труда и работническата солидарност е и празник на в. „Дума” и на левия печат.

01.05.2021/20:12

Председателката на УС на СБЖ връчи на колегата от 50-то журналистическо дружество Петко Мангачев отличието "Златно перо" за неговата активна родолюбива и журналистическа дейност и по случай 75-годишнината му.

27.04.2021/17:38

"Нека бдим за свободата на словото, без която няма граждани, а само поданици!", настояват учени и експерти от Българската академична асоциация по комуникация (БААК)в свой апел в защита на дисциплинарно уволнения от УНСС заради изразено критично мнение доц. Мартин Осиковски. Публикуваме апела.

25.04.2021/09:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки