Начало
 
 

Достойно признание за поезията на Маргарита Мартинова

24.02.2021 /14:41 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Маргарита Мартинова в Гран каньон

Каква по-красива вест в навечерието на идващата с бяло-червените мартеници пролет и най-романтичния ден на жената – 8 март, е новината, че се е появило новото специално издание на „Любослов“ „Дъщерите на България по света“. Антология на съвременната българска поезия. В нея със свои шест стихотворения участва и журналистката Маргарита Мартинова.

Съставител и редактор на изданието е Людмила Калоянова, която от години следи поезията във фейсбук.Дамата е вицепрезидент на Лигата на българските писатели в САЩ и по света Изданието се публикува изцяло с дарителски средства и включва 46 български авторки от цял свят, между които имена като Неда Антонова, Аксиния Михайлова, Валентина Радинска, Виолета Гъркова, Цвета Софрониева, Живка Балтаджиева, Наталия Андреева, Румяна Захариева и др. Корицата на алманаха е дело на големия варненски художник Христо Христов, а илюстрациите включват платна на американската художничка от български произход Кина Бъговска. Ето как съставителят и редактор на изданието Людмила Калоянова обобщава в предговора какво може да се прочете между кориците на новата поетична антология: “Днес е време новата българска женска поезия да се дефинира в глобалния си контекст на творчество, писано в рамките на една различна „родина“, един нов дом на единението, чиито граници се определят от параметрите на духа и езика. Цел на това безпрецедентно по рода си издание е да изгради инклузивно литературно пространство, включващо имената на съвременни авторки от американската, европейската и австралийската творческа диаспора. Едни от най-обичаните и популярни поетеси в България могат да бъдат прочетени и „усетени“ редом до тези, които творят в Родината на словото, променяйки духовните измерения на нацията.“ Според нея творбите докосват, извън обединяващата ги женска идентичност, универсални проблеми като междуличностни отношения, отчуждение, родина, семейство, емиграция, превръщайки поетичните образи в поразителни сцени на болка, тъга или всеотдайност. Към изключително красивото и събрало, може да се каже, уникална женска поезия издание, не е безразлична и Снежана Галчева, председател на Салона за българска култура и духовност в Чикаго. Според нея новопоявилият се алманах е мащабен опит да се обединят творческите усилия на български авторки от цял свят и да се глобализират, извън обичайните географски маркери, най-новите тенденции в съвременната българска женска поезия. „За първи път в това издание си дават среща поетеси от България, от една страна, и САЩ, Австралия, Германия, Англия, Франция, Испания, Гърция, Швеция, Кипър и Венецуела, от друга, които, макар и далеч от родината, творят и създават образите си на български език“ - е написала тя на стената си във фейсбук.

"Честь имею!" стиховете ми да бъдат представени в една красива книга – организирана през времето на бури, политически борби и отдалечена на хиляди километри, но въпреки това изваяна от жена с горещо сърце - Людмила Калоянова – безпрецедентната по рода си, международна, поетична антология "Дъщерите на България по света“ – сподели с приятелите си във фейсбук Маргарита Мартинова. - Бях поласкана от случилото се - това бе точно преди половин година. На стената са ми всички стихотворения, които пратих и гледам че съм на 8 страници там.“

Маргарита Мартинова е ценена и уважавана като поетеса и от нашите сънародници в града на ветровете – Чикаго. Преди две години тя беше отличена с втора награда във второто издание на литературния конкурс „Изящното перо – 2019“,организатор на който е Салонът за българска култура и духовност.

Честито на Маргарита поредно признание за поетичния й талант!

Предлагам ви едно от нейните шест прекрасни, но и разтърсващи, стихотворения включени в антологията:

 

Маргарита Мартинова

DEJA-VU

Казвах ти,

че ще дойдат накрая дърварите!

Подлудели, ще почнат да цепят гората.

Зверовете без ум

ще пищят под върхарите,

разлютени орли ще си сриват гнездата.

Казвах ти,

че ще тлеят селата запалени

преди много лета –

с автограф от войната.

Във всемирната памет следите изкаляни

ще дамгосват съня и деня на децата.

Казвах ти,

че жените ще мрат – непогалени,

че мъжете, когато

не стига храната,

монстери ще плодят. Ти наивно повярва ли,

че вулканите спят в своя гроб под тревата?

Казвах ти,

да разкараш от къщата надписи:

„Тук живях“, „Тук творих“.

Или „Тук бях богата“.

Ще изскочат дракони от пещи угаснали.

Ще дерат и със нокти ще сринат стената.

Днес не казвам.

Мълча. Всичко е изтарашено.

А дърварите клада

редят под краката.

И когато се спрат. И се скрият изплашени,

ще прилича на сирене с дупки – Земята.

Сподели в
 

Международният ден на труда и работническата солидарност е и празник на в. „Дума” и на левия печат.

01.05.2021/20:12

Председателката на УС на СБЖ връчи на колегата от 50-то журналистическо дружество Петко Мангачев отличието "Златно перо" за неговата активна родолюбива и журналистическа дейност и по случай 75-годишнината му.

27.04.2021/17:38

"Нека бдим за свободата на словото, без която няма граждани, а само поданици!", настояват учени и експерти от Българската академична асоциация по комуникация (БААК)в свой апел в защита на дисциплинарно уволнения от УНСС заради изразено критично мнение доц. Мартин Осиковски. Публикуваме апела.

25.04.2021/09:03

Събитието е в рамките на европейски проект под надслов „Изграждане на независими медии за противодействие на политическа намеса”. Лектори по време на уебинара ще бъдат експерти по свободата на словото и медиите от Европейската комисия, Европейския парламент, както и от Центъра за медиен плурализъм и свобода на словото. Съорганизатор е „Отворено общество”.

15.04.2021/20:43

Рано сутринта на 1 април, покосен от внезапен инфаркт, на 78-годишна възраст си отиде от нашия свят Тодор Коруев. Изтъкнатият, самородно и самотно блестящ на литературния ни хоризонт наш писател, журналист, публицист, родолюбив деятел и общественик. Вестникарят, „непоправимият Думаджия” по сърце и призвание, както го наричаха колегите му.

02.04.2021/20:19

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки