Начало
 
 

Михаил Вешим разказа за в. „Стършел” по БНТ

17.02.2021 /12:00 | Източник: faktor.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Михаил Вешим

По повод 75-годишнината от първия брой на легендарното сатирично издание главният му редактор припомня случки от прехода, свързани с оцеляването на уникалния вестник

"В началото в. "Стършел" взима модела на "Щурец" на Райко Алексиев, който е бил много популярен. Взима се направо готовата формула. Основателите на "Стършел" са Валери Петров, Богомил Райнов, Павел Вежинов, Христо Ганев...

В историята си "Стършел" има много мрачни броеве, но такова е било времето. След промените решихме вестникът да скъса с партията, защото е голямо национално издание. Читателите ни подкрепиха. През 1989 г. тиражът беше 400 000. Тогава нямаше и много издания“.

Това разказа главният редактор на „Стършел“ Михаил Вешим пред БНТ по случай 75-годишнината от първия брой на изданието, цитиран от faktor.bg:

"Отидохме при Валери Петров и му казахме какви са намеренията ни. Тогава той ни каза да си кръстим ново издание на "Щъркел“, а старото име да си остане партийно издание. Добре, че не го послушахме, защото днес нямаше да има „Стършел“.

Тогава читателите в съвсем обикновени смешки влагаха някакъв подтекст: Имаше карикатура на Георги Анастасов, на която бяха изобразени двама души – единият – с мрежа, а другият с шейна. Единият пита „къде отиваш с шейната, не виждаш ли, че няма сняг“. Другият му отговаря – „а, ти, с тази мрежа, не виждаш ли, че няма нищо по магазините“.

Днес се издържаме с помощта на читателите, защото нямаме много реклами, защото почти никой не иска да рекламира в хумористичен вестник. В момента 5-има души правим изданието, а през 1990 г. бяхме много.

Райко Алексиев сам си го е правил "Щурец“, но да не стигаме до там. Социалните мрежи са заплаха не само за сатирата, но и за занаята. Там всеки е журналист и сатирик и пуска коментар, като се събуди сутрин, за да събира лайкове.

Преди да почнеш да пишеш хумор и сатира, все пак трябва и да си попрочел. През годините сме имали възможност да познаваме големи имена на хумора, а и да сме чели книгите им.

Другата ни конкуренция са телевизионните шоу програми. „Стършел“ е подложен на конкуренция от много места, но имаме верни читатели на 5 континента. Понякога една карикатура без думи казва повече неща от няколко страници текст", каза още Вешим.

Свързани:   Стършелите поздравяват Михаил Вешим за 3 х 20

Първите 20 години на Михаил Вешим тънат в неизвестност. Никой нищо не е чувал за тях. Самият той твърди, че е бил послушно дете и старателен ученик, но никой не му се връзва.
Дата: 21.09.2020


 

Сподели в
 

„Затворът беше ужасен, но все пак ще си свърша работата като журналист“ - това казва зимбабвиецът Джефри Мойо при освобождаването му от затвора в Хараре.

22.06.2021/09:03

Словенската телеграфна агенция (СТА) празнува днес 30 години от създаването си във време на трудни отношения с правителството на Янез Янша, който спря да финансира обществената медия заради прекалено критичния й според него тон.

20.06.2021/17:29

През юни 2021 излезе от печат книгата „Опит и добри практики от Първата национална среща-семинар на академичните медии и експертите по връзки с обществеността на висшите училища в България“.

18.06.2021/12:00

В дните между 19 юни и 30 юли публиката ще се наслади на 31 черно-бели фотографии на журналиста Иван Бакалов, част от които проследяват създаването на скулптурите на Дон Кихот и Санчо Панса в Парка на хумора в Габрово.

17.06.2021/12:00

"Tъй като някои медии са свикнали много време да бъдат послушни, когато ги развържат, не знаят какво да правят".каза журналистът Иван Бакалов в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по TV+ и даде пример с в. "24 часа" и в."Труд" в миналото

15.06.2021/15:20

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС. Предложеният от СБЖ български участник е Анна Заркова, главен секретар на СБЖ.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки