Начало
 
 

55 години от излизането на първия брой на сп. „Родопи”

27.01.2021 /17:53 | Източник: focus-news.net Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


През януари т. г. се навършват 55 години от отпечатването на първия брой на списание „Родопи“. Това съобщиха от Държавния архив – Смолян, известява Агенция „Фокус”.

Съгласно Решение на Политбюро на Централния комитет на Българската комунистическа партия от 12 август 1965 г., от началото на 1966 г. започва да излиза списание „Родопи”, като орган на Националния съвет на Отечествения фронт, припомня в своя публикация Агенция „Фокус”.

Целта е да се работи за патриотичното възпитание на населението в Родопите, като се отделя специално място на културните и социално-битови въпроси.

Още в уводната статия изданието е определено от редакционния колектив като „месечно обществено-политическо, научно-популярно и литературно списание”.

Публикуват се художествени и изследователски статии, свързани с етнографията, фолклора, бита, говора, нравите, обичаите на местното население в Родопите. През целия период на издаването му от 1966 до 1994 г. негов главен редактор е писателят Николай Хайтов.

През 1984 г. Държавен архив – Смолян откупува част от учрежденския архив на списанието с идеята да се открие фонд, но поради факта, че то е издание на Националния съвет на Отечествения фронт, тя не се осъществява. Документите са взети и заведени като частични постъпления.

Тогава са предадени вестниците „Свобода“, „Южна България“, „Независимост“ и „Марица“ – над 900 броя и отделни броеве на вестниците „Родопска мисъл“, „Родопска правда“, „Родопска победа“ и „Родопски устрем“, заведени в справочната библиотека на архива.

При това първо постъпление са предадени и материали от изследователската и публикаторска дейност на свещеник Константин Канев, Никола Жалов и Станислав Сивриев, които в последствие са отнесени към личните им фондове. Постъпват и диапозитиви и негативи на фотографа Крум Савов, които също са отнесени към личния му фонд.

През 80-те и началото на 90-те години на миналия век Хайтов често посещава Държавния архив. В началото на 1993 г. между Държавен архив – Смолян и редакцията на списание „Родопи“ е сключен договор за предаването на учрежденския архив на списанието.

При едно от последните си посещения Хайтов предава цялата документация на сп. „Родопи“ – всички ръкописи и машинописи, публикувани и непубликувани на страниците на списанието, които се съхраняват от тогава при нас.

На 16 февруари 1993 г. в Държавния архив е открит фонд № 1362 – Редакция на списание „Родопи“. Фондът съдържа 243 архивни единици с документални материали за периода 1899-1989 г. Сред тях има спомени, статии, интервюта, исторически извори от района на Родопите, краеведски материали, писма на читатели, рецензии, автобиографии, османотурски документи (преводи), печатни, изобразителни материали и други. Богат е снимковият материал, който обаче не е предаден за постоянно съхранение.

Всяка година се е организирало обсъждане на тематиката на списанието, за да може списанието да отговаря на изискванията на читателите.

От 1977 до 1987 г. редакцията на списанието сключва договор с окръжните народни съвет в Смолян, Пазарджик, Хасково, Благоевград и Кърджали за организиране експедиции в селища от Родопите и събиране на спомени от възрастни жители за история на селата им и за техния живот. Организира преводи на османотурски документи.

Във връзка с излъчването на филма за Капитан Петко войвода в редакцията са получени и съхранени, писма на зрители с мненията им за продукцията. Редакцията е съхранила и ксерокопия на документите с данни за гоненията, на които са били подложени известният войвода и съпругата му от режима на Стефан Стамболов.

С политическите промени през 1989 г. и последвалата икономически криза, списанието също се оказва с финансови проблеми. През 1994 г. се преустановява издаването му.

Издаването на списание „Родопи” се възобновява през 2002 г. под редакцията на проф. д. ик. н. Димитър Филипов. Изданието започва да излиза благодарение на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”, учебно-научния комплекс „Родопа” и областната управа в Смолян и до днес.

В състава на редколегията през 1966 г. са: Атанас Примовски, Крум Георгиев, проф. Николай Мизов, Станислав Севриев, проф. Кирил Василев, Филип Ишпеков. През останалите години членове на редколегията са били: Ангел Вълчев, Слав Славов, Михаил Карапаунов, Стайко Кабасанов, Елена Бедрова, Бистра Цветкова, Делчо Тодоров и други. Последната редколегия от 1991-1994 г. е в състав Стайко Кабасанов, Михаил Карапаунов, Страшимир Димитров, Стоян Райчевски и Русин Гинев.

Сподели в
 

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021/11:30

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021/17:40

Колко файлове сме изтрили или безвъзвратно загубили? Колко имейла – ценни за нас – не сме принтирали?

03.04.2021/11:55

Журналистката Магдалена Видева, работила навремето във в. "Народна младеж", а днес издател на сайта "По-здрави днес", разказа следната история на страницата на "Народна младеж" във Фейсбук

31.03.2021/20:01

Известният от няколко български медии журналист Петър Бойчев радва приятелите си във Фейсбук - където се подвизава като Петър Вълков - с колоритни разкази за свои житейски и професионални истории. Една от най-четените е озаглавил "Йеменският принц и войната с Румъния".

16.03.2021/09:24

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки