Петима журналисти са атакувани в Турция за първите 15 дни на 2021-ва

20.01.2021 /12:04 | Източник: IFJ/EFJ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Турският журналист Орхан Уруглу (вдясно) дава интервю след нападението

За това алармират в съвместна позиция Международната федерация на журналистите (МФЖ) и Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ), позовавайки се на данни за физически посегателства над колеги., изнесени от Съюза на журналистите в Турция. Властите в Анкара са призовани да разследват тези случаи и да потърсят отговорност от виновниците.

Петима журналисти са преживели физически нападения в Турция само да първите 15 дни на 2021-ва, известяват с свое общо становище Международната федерация на журналистите (МФЖ) и Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ). Те се позовават на данни, предоставени от членуватия и в двете организации Съюз на журналистите в Турция (СЖТ).

Според тези данни, оповестени от СЖТ и в Туитър, между 1 и 15 ануари т. г. петима журналисти и медийни работници са станали обект на физически посегателства в Турция. „Не виждаме нито осъждане на тези актове от страна на правителството, нито санкции от съдебната власт. Това явно цели да насърчи нападателите,” посочва се още в съобщението.

Петимата атакувани журналисти са следните:

Изет Тинмаз, координатор на новините в „Гласът на Анадола”. Той е бил удрян с тояги в Аксарай от двама неидентифицирани мъже, спрели колата му. Тежко ранени са китката му и кръстът му;

Мурат Учкач и Къймет Саръйълдъз са нападнати пред Съдебната палата в Айдън, докато отразяват съдебен процес.

Следващите двама журналисти, критични към турското правителство, са били нападнати пред домовете си в Анкара само в рамките на 24 часа:

Афшин Хатипоглу, телевизионен водещ на телевизия KRT и бивш ръководител на националистическата групировка „Сивите вълци”, е бит през нощта на 14 януари;

На следващия ден авторът от вестник „Йеникач“ и Орхан Уруглу е удрян с тояги от четирима нападатели пред жилището му. Мъжете се опитали да го прегазят с колата си, но журналистът се измъкнал с лека контузия на ръката.

Генералният секретар на ЕФЖ Рикардо Гутиерес заяви: „Тези терористични актове, насочени срещу журналисти, целят сплашване, което трябва да бъде строго осъдено от турските публични власти. Призоваваме за задълбочено съдебно разследване, за да се установят не само извършителите, но и подбудителите на тези побои."

Генералният секретар на МФЖ Антони Беланже заяви: „Несопустимо е журналистите да продължават да се сблъскват ежедневно с насилие. Тези атаки в Турция показват липсата на безопасност за нашите колеги и пълното неуважение към тяхната работа и свободата на печата като цяло. Правителството на Ердоган трябва веднъж завинаги да предприеме стъпки за постигане на напредък в осигуряването на безопасността на журналистите и осигуряване на свободата на медийните работници в страната”.

 

Сподели в
 

Италиански журналистически организации и Европейската федерация на журналистите призовават съда да преразгледа решението си и да позволи на медиите пълноценно да отразяват процеса, в който са обвинени 355 лица, включително политици и държавни служители.

04.03.2021/12:02

Международната правозащитна организация внесе в германската прокуратура в Карлсруе иск срещу престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман и още съучастници заради убийството на журналиста дисидент Джамал Хашоги и произволното хвърляне в затвора на други 34 журналисти. Белият дом не предприе никакви мерки срещу принца, давайки приоритет на американските интереси в арабското кралство

03.03.2021/12:01

Европейският съюз(ЕС) стартира на мащабна кампания за медийна грамотност и борба с дезинформацията в рамките на общността от училища в Европа - еTwinning.

03.03.2021/10:35

Фоторепортерът на френския регионален всекидневник L’Union Кристиан Лантеноа е в реанимцията в Реймс. Той бе намерен в безсъзнание край редакционната си кола в квартал Кроа-Руж, където бе пристигнал да отразява скочилото напрежение заради повишена младежка престъпност. Френските журналистически съюзи, както и ЕФЖ и МФЖ, осъдиха нападението като остро посегателство срещу свободата на информиране.

03.03.2021/09:01

Социалната мрежа „Туитър” обяви намерение да засили борбата срещу дезинформацията за ваксините, като трие профилите на потребители, които извършат пет нарушения, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

02.03.2021/14:12

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

По повод националния празник 3 март и 143-ата годишнина от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията.

03.03.2021 /00:30

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова честити на колегията идещото пролетно обновление и отправя пожелания за здраве, енергия и промени към добро.

01.03.2021 /09:04

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

 Мнения

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки