Начало
 
 

БТА на кръстопът?

14.01.2021 /20:15 | Автор : Начо Халачев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Начо Халачев

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

Начо Халачев се борел срещу избора на Кирил Вълчев за генерален директор на БТА! Вятър и мъгла или „фейк нюз“, както би казал популярен политик отвъд океана. Получава се обаче. Явно меракът за интрига в някои колеги е силен, та избива над други качества.

Но, да, боря се, по-точно – борих се Законът за БТА да бъде променен, преди да бъде направен изборът на нейния нов шеф.

Защо ли? Защото този закон е недоизкусурен, да не кажа кьопав. При това с много пробойни и създава проблеми от различни гледни точки. И подех инициатива за промяната му, далеч преди да разбера кои ще се кандидатират за въпросния пост. И продължавам да съм привърженик на тази последователност - промяна и след това избор, макар с Кирил Вълчев да сме в голяма степен съмишленици.

Защо? Защото аз не вярвам в „добрия цар“. Аз не искам като колегите да се надявам, че новоизбраният генерален директор ще се прояви като добър мениджър. На мен упование и обещания не са ми достатъчни, не ми вършат работа. Аз искам законът ДА ЗАДЪЛЖАВА мениджърът на БТА да действа ЦЕЛЕНАСОЧЕНО И ТО В ПРАВИЛНАТА посока. Тъй като и Максим Минчев, светла му памет, беше според мен много добър мениджър, но не водеше БТА в правилната посока.

Но да почнем с дупките в Закона. Законът не предвижда приемственост. Ама как е възможно. Ами на, възможно е. Така че новият бетеански шеф може спокойто да задраска големите инициативи на Максим Минчев и никой не може законово да му възрази. Защото те не бяха свързани с информационната дейност на БТА и за тях националният бюджет пари не отпуска. И международните форуми, които организираше, и мрежата от пресцентрове са финансово бреме за агенцията. И да, липсата на приемственост създава нестабилност в институцията.

Друго недоглеждане. Генералният директор е формално безконтролен. Специализираната комисия в парламента само изслушва един път годишно доклад за неговата дейност (добре разбрахте – за неговата дейност, а не за дейността на БТА) и без задълбочен анализ, парламентът взема формално решение по него. Толкова.

За сметка на това генералният директор утвърждава структурата и правилника за дейността на БТА, утвърждава щата и длъжностните характеристики на бетеанци и т.н. Това означава, че не само той може да ги промени във всеки един момент, но така може да постъпи и новият генерален директор. Без да се допитва и съобразява с когото и да било.

Волунтаризъм и нестабилност? Да, ама какво от това! А на министерствата не министрите, а министерският съвет им утвърждава правилниците за дейността.

Проблематичен е и начинът за избор на генералния директор. Както със закона, така и преди приемането му, той следва една и съща процедура – избира се от просто мнозинство в Народното събрание. А това прави този избраник чувствителен и зависим от избралата го група депутати, въпреки давания му от Закона 5-годишен мандат. И не само. Начинът на избор, на практика назначаване, дава основание БТА да се възприема не като обществена, а като държавна медия.

Като последствие шефът на агенцията се стреми да води комфортна за себе си и за избралите го информационна политика. Дали съзнателно или по схемата проба-грешка, но Максим Минчев е стигнал до този комфорт, като, меко казано, не е стимулирал репортерите да бъдат първи при отразяването на събитията.

В скоба да припомня, че навремето, включително и за закъснение, репортерите, поне във ВИНФ, бяхме санкционирани. Да, не е възможно винаги да си първи, но това трябва да бъде стремеж, начин на мислене, политика, професионална настройка. Защото това е същността на една информационна агенция – да бъде винаги първа. И поведението на представителите на световните информационни агенции го потвърждава. В обратния случай тя се обезсмисля.

Към това вървеше БТА при Максим Минчев, това се забелязваше отвън и е в основата за неласкавата оценка за нейната работа. И това не е нито субективна, нито само моя оценка. В изразено във Фейсбук отпреди два дни мнение Евелина Андреева, която няма нужда от представяне, пише: „В момента БТА не съществува в дигиталното пространство. Според Gemius тя заема между 350 и 400 място по посещаемост, поради ниския трафик. А достойното й място би било сред топ 10 на информационните платформи.“

А аз тогава бих добавил риторичния въпрос: как БТА осъществява „основно присъствие на медийния пазар“ в страната и кой би тръгнал да я краде, след като слабо се интересуват от нея!?

Новият й шеф трябва да обърне тенденцията. Разбира се, ако иска да я запази и развие като ИНФОРМАЦИОННА, а не като някаква друга агенция. Но дали ще получи подкрепа отвътре и дали ще устои на обратния натиск отвън?! Аз не съм уверен.

За да не загуби пък агенцията социалните си позиции, Максим й извоюва друг престижен имидж – на организатор на международни прояви и прес центрове. Престижно и полезно, но позиционира БТА в друга категория, а не в категорията на ИНФОРМАЦИОННИТЕ агенции. Това в резюме.

Дадените правомощия на генералния директор и формалният надзор над дейността му очертават, от друга страна, БТА като изключително авторитарна, недемократична институция, в която редовият журналист не е независим и е принуден да се съобразява с визията и информационната политика на генералния директор, а не със законите и постулатите в работата на една информационна агенция. И това не е от вчера.

Да се удивляваме ли при това, че и заради Закона за БТА България е на последно място по свобода на словото в ЕС и през 2019 г. - на 111-то място по свобода на медиите от общо 180 страни в класацията на „Репортери без граници“.

Какво би могло да бъде лечението? БТА е уникална, но подходът към нея може да е в стила на СЕМ за БНТ и БНР. Предложеният обаче с тази цел 3-членен, условно наречен, „Надзорен съвет“ среща в БТА безпринципни, но силно аргументирани възражения. Защо? Защото опитът със СЕМ бил лош и защото политиците по традиция раздували такива органи и вкарвали в тях паразитиращи „калинки“. А ние нямаме нужда от повече чиновници, казват ми от БТА, те и сега са ни много.

Поведението на колегите може да се чете и от друг ъгъл – ние не вярваме на българската демокрация и предпочитаме „добрия цар“. И не искат да чуят, че един 3-членен „Надзорен съвет“ от колеги с над 20-годишен журналистически стаж, избиран от парламент, президент и гилдия, би стабилизирал БТА, би гарантирал правилното управление и приемствеността, би създал по-спокойни условия за работа и на генералния й директор. И, за жалост, са прави, разбирам техния избор.

Трябва ли обаче да се отказваме от борбата за по-добра демокрация! Трябва ли след такава позиция да се сърдим, че лесно ни слагат чатал на врата!?

..........................................................

Авторът Начо Халачев има 22 години в БТА из основните й редакции, включително кореспондент в Алжир и в Москва, с опит из почти всички видове медии към днешна дата

Сподели в
 

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021/14:18

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021/10:05

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021/17:00

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021/12:56

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021/09:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки