Начало
 
 

Николай Томов се бореше за хартиения вестник

05.12.2020 /12:16 | Източник: 24 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Таня моли Николай преди 2 г.: “Гледай ме в очите!”

Точно 33 г. Николай Томов бе главен редактор на великотърновския в. “Борба”, което го прави най-оцеляващият в печата на подобен пост.

Не му стигнаха няколко месеца, за да отбележи и 50 г. в тази професия, когато е започнал в същия този регионален вестник като уредник - момче, което тича из стаите на журналистите, събира материалите им, рисува на ръка макетите на страниците, праща ги в печатницата и чака първите броеве...

Преди 2 г. направи героична, но мъжка стъпка - ожени се за Таня след дълго, дълго ухажване и съвместно съжителство, разказва в. "24 часа"

“Гледай ме, гледай ме в очите!”, казва му тя на видеото, от което е публикуваната снимка. И Томича, както го наричаха най-близките му приятели, го правеше десетилетия за жената, с която заедно работеха, пътуваха по света и накрая се скриха от COVID в неговото Козар Белене. 

Оттам той се шегуваше със заразата, а Таня, рискувайки да го обиди, беше убедена, че и този път “селската му семка ще го спаси от смъртта”... 

Почина рано сутринта в четвъртък, на 73 г. в Плевен, където още един човек, с когото изключително се гордееше, се надяваше да го спаси - племенникът му проф. д-р Славчо Томов, ректор на Медицинския университет. 

"Вестникарството е моята съдба почти 50 г. Минал съм по всички стъпала. Казват: оцапаш ли се с мастило, до края отиваш с това. Аз друго не мога да правя".  

Това споделя преди 3 г. Николай Томов в интервю за “24 часа”. Той започва работа в “Борба” на 1 април 1971-ва, а 16 г. по-късно става главен редактор. Изключителен професионалист, човек с неизтощима енергия, Николай умееше да се радва на живота и да споделя тази радост. Стигна до 65 държави, но душата му винаги оставаше във Велико Търново. 

"След ноември 1989-а регионалните вестници бяха смазани. Голяма част изчезнаха. Всички бяха органи на окръжния комитет на партията, на окръжния народен съвет и окръжния комитет на Отечествения фронт.

И като дойде демокрацията, поисках общината да ни помогне финансово. Те гласуваха, че се отказват от “Борба”. Взеха ни всичко - кола, оборудване. Оцеляхме, като започнахме да издаваме книги". 

Така Томов описва своята история преди и след промените в България. Класик! Никога не смени големия формат на “Борба”, нито “партизанското” име на всекидневника. 

Трудно прие и стъпката към сайта, защото животът според него най-истински се описва на хартията.

Скромничеше, когато сам себе си наричаше “провинциален главен редактор: “Ние сме облагодетелствани от централния печат, защото вашите новини хората ги научават от телевизия, радио, а местните няма откъде да научат. Тази ниша ни дава шанса да съществуваме. И за да оцелееш, трябва да си много внимателен - читателите виждат какво става в малкия град, където всички се познават. 

Не можеш да изкривиш нещата, защото губиш доверие. Аз съм имал много проблеми с политиците. Понеже съм бил член на БКП, после пък казаха: “Ти защо се бориш срещу червения кмет?” 

"Един областен управител, който си ремонтира офиса с държавни пари и го купи за стотинки, ни изхвърли с полиция от редакцията, където бяхме наематели. Тогава “24 часа”единствен се застъпи за нас. 

Царска депутатка написа 6 страници жалба срещу мен, пращаха следовател от Русе да ме разследва. Правиха ми 6 месеца ревизия, а после наказали ревизора, защото не открил нарушения. Син депутат ме осъди, защото бяхме написали, че има претенции за имоти в Арбанаси. После дойде и ми поиска 2000 лв., за да спре делото..."  

Томов се тревожеше от нахлуването в професията на прекалено амбициозни хора, които прекалено лесно съсипват човешки съдби, бизнеси... 

"Правиш сензацията, хората купуват вестника, но какво става от другата страна? Стремим се да бъдем точни и обективни. Това е наш принцип".  

Затова много се гордееше, че “Борба” е единствената медия в България с награда от Световната вестникарска организация - бяха оценили детското приложение “Тетрадка по всичко”. 

До последно недоумяваше защо издателите от печатните издания воюват помежду си, когато всички опитват да вовюват срещу вестниците. 

“Ако имаше една организация на печатните медии, щеше да се знае кой какво представлява, да защитаваме интересите си”. 

Това, което Томича не успя да направи за гилдията, го направи за няколко известни великотърновци, които всеки вторник събираше - група “Раматиз”. Името се появява на шега, когато мъжете в нея започнали да се оплакват от различни ревматични болести. 

Проф. Иван Харалампиев, бивш ректор на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”: "Загубих брат си, а не просто приятел, който спаси “Борба”:  

Николай Томов не е просто приятел. Ние, няколко души в известния наш кръг, шеговито наречен “Раматиз”, се имаме за братя. И аз винаги съм го чувствал като брат. 

Не бих искал да говоря за него като за журналист, но това е човекът, който спаси “Борба”. И до днес този вестник пази традицията, най-малкото - като видим формата, веднага ще ни замирише на младостта и на други години. Той умееше да управлява вестника си и беше изключително добър човек. Беше готов да направи жест, да направи всичко за приятел и не само - за човек, който има нужда. Много отдаден и скромен.

И беше толкова любопитен - като дете! Затова пътуваше често. Не беше се нагледал на широкия свят. Последната година рязко спря, може би заради някои страдания, пък и дойде времето на болестта, която го взе от нас. Той пътуваше и в България, в Родопите особено. Искаше да види, на него не му стигаше.

Една година групата бяхме на Света гора - манастира “Зограф”. Николай има проблеми с краката, а ходеше повече от нас. Боледуваше, но духът му беше невероятен. Имаше много здрав корен. 

По много интересен начин приемаше хубавото, особено хубавата песен. Просълзяваше се. Той самият не пееше, аз го правех в компанията. 

Последната ни среща беше в ресторант малко преди моя рожден ден на 11 ноември. Беше се изолирал в родното Козар Белене, за да не го нападне вирусът - беше податлив.

Беше кръстникът на клуб “Раматиз” и държеше на това. Даже мислехме да пишем история на клуба, много неща мислехме, но ще ни бъде трудно следващия път. Както казва моята жена: “Много сте добри, чудесни сте, но дано не дойде време да си тръгне един от вас”. 

Ходихме в чужбина цялата компания. В Португалия наехме автобус и обиколихме цялата държава. Отидохме в най-големия им клуб за фадо. Хората пиели ракията като дижестив, накрая. Изпихме им ракията... 

Нямаме случай да сме се скарали. В нашата компания не се деляхме на човек на висок пост, или човек с пари, пък другите нямали толкова. Не сме се договаряли специално, но такова нещо при нас няма. Може би защото не говорим за политика.

Знам, че в клуба е имало и други хора, които са идвали и са си отивали или са ги отхвърляли. Така че сме като цедено кисело мляко. Останахме хора, които си знаем и кътните зъби. Николай беше душата на компанията. Как ще караме без душа - не знам!"

Свързани:   Напусна ни собственикът на в. „Борба“ Николай Томов

Журналистическата гилдия във Велико Търново изгуби един от доайените си – главния редактор на в. „Борба“ Николай Томов.
Дата: 04.12.2020


 

Сподели в
 

Всички опозиционни партии и журналистически асоциации в Гърция се възмутиха от законопроект на управляващата Нова демокрация, който предвижда журналистите да могат да стоят само на „определено място“ по време на демонстрации.

23.01.2021/12:16

В подготовката на емблематичната рубрика „България - дела и документи” са участвали историци, публицисти, писатели, журналисти. Първо тя звучи на вълните на програма „Хоризонт“, а по-късно и по програма „Христо Ботев“.

22.01.2021/12:00

Разследващият журналист Стоян Тончев – автор в "Биволъ" и издател на Liberta.bg, e подложен на системен тормоз от прокуратурата и полицията в България заради журналистическата си дейност, пише fakti.bg

21.01.2021/12:04

"Репортери без граници" (RSF) предлагат способи, които да възпрепятстват своеволните решения на технологичните гиганти дали да бъдат блокирани или закривани акаунтите в социалните медии.

19.01.2021/12:00

Едно популярно предаване на БНР подготви репортаж за друго, излъчващо се от 36 години

18.01.2021/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки