В Латвия арестуваха рускоезични журналисти. Нарушавали санкциите на ЕС

04.12.2020 /20:07 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ/руски медии Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


На 3 декември в Латвия бяха арестуване рускоезичните журналисти Андрей Яковлев, бивш главен редактор на интернет портала Baltnews, Владимир Линдерман, Андрей Солопенко и Алла Березовска, която първа съобщи за случилото се на своята страница във фейсбук.

Поводът за ареста и след това повдигането на обвинение срещу журналистите е, че те били „нарушили наложените от ЕС санкции срещу Русия“.

Алла Березовска и нейните колеги са били подложени на продължителни разпити в Държавната служба за сигурност на Латвия, чиито служители са обискирали и домовете на журналистите. Оттам са иззели компютри, информационни носители и друга информационна техника, като след това на журналистите са предявени обвинения за нарушение на наложените от ЕС санкции срещу Русия, съобщава РИА Новости. Те са освободени срещу подписка.

Между другото има една малка, но съществена подробност и тя е, че журналистите не са щатни служители на агенция МИА „Русия днес“, а само нейни автори и кореспонденти, публикуващи свои материали на информационните  портали  Baltnews и Sputnik Латвия.

Защо е това уточнение? Известно е, че генералният директор на МИА „Русия днес“ Дмитрий Кисельов е включен в т. нар. черен списък на лица, на които са наложени санкции от ЕС. Дори тези дни Европейският съд, до който Кисельов беше подал жалба, се произнесе, че той няма право да бъде изваден от списъка и да посещава страни на ЕС. Та вероятно държавните чиновници в Латвия, позовавайки се на този параграф, са решили да санкционират и рускоезични журналисти, които са автори на порталите към МИА „Русия днес“.

Според журналист в Агенцията, задържаните са граждани на Латвия и са представители на рускоезични обществени организации в прибалтийската страна. Съгласно местното законодателство журналистите ги заплашват присъди от глоба до затвор. За разплитането на скандалния случай са ангажирани вече и адвокати.

След като бяха освободени днес от ареста, двама от журналистите разказаха пред медиите и във фейсбук как са се отнесли с тях в Държавната служба за сигурност.

Според Андрей Яковлев представители на службата са извършили обиск в дома и офиса му, като са иззели всякакви устройства и носители. „Първия разпит отне цял работен ден - 8 часа- разказва във фейсбук Яковлев.- Тъй като се подписах да не давам информация за случилото се на разпита, понеже се води следствие, не съобщавам подробности, но мога да изнеса факта само за извършения обиск. Преди няколко месеца получих документ от Службата за държавна сигурност, в който ми съобщават за образувано наказателно производство по член 84, параграф 1, свързано с нарушаване на латвийските закони и международните санкции. Нарушение на санкциите на ЕС се състоят в стоково-паричните отношения с руски физически и юридически лица, които са включени в санкционния списък, което ме заплашва с до четири години затвор. Във въпросното писмо се казва, че МИА „Русия днес“, на която сътрудничех, се ръководи от Дмитрий Киселев, който е в списъка на санкционираните лица. У мен естествено възникна въпросът - а в списъка ли е руската държавна информационна агенция? Естествено, че не е. Но видимото желание за изчистване на информационното пространство и постигане на единодушие в Латвия е по-силно от желанието да се смята тя за правова държава".

Що се отнася до служителите на Държавна сигурност, които са извършили обиска, те са се държали учтиво, коректно, стриктно спазвайки режима за носене на маски. Журналистката Алла Березовская също съобщи, че вече е на свобода. По думите й всичко е минало „по вече изработена процедура“ - щателен обиск в дома й за „търсене на нарушени санкции“ в продължение на няколко часа.

„По принцип всичко вървеше нормално, докато кръвното ми налягане не скочи рязко на 176/114, а пулсът ми на 132 – споделя тя във фейсбук. - Не разбирам защо ме оставиха „за десерт“ и дойдоха да ме обискират през нощта? Предложих им да стане на сутринта, но уви - не можете да спорите срещу процедурата! Предстоеше ми дълго пътуване от Юрмала през празнично украсената Рига... Както разбрах от думите на следователя, сега съм и заподозряна по член 84 - нарушение на режима на санкциите на ЕС. Как може да бъде оценен музикант за музика? Поет за поезия? Журналист за статии? В европейска държава... През ХХІ век? Оказва се, че в Латвия може. Е, очевидно трябва да се премине и през това. На война - като на война, и те вземат пленници, и те вземат трофеи. Приятелите ми ми помогнаха - дадоха ми стар компютър. Надявам се, че тъмните времена ще отминат. И отново ще живеем в демократична, свободна и просперираща Латвия, където хората не се влачат в „Гестапо“, където правата на човека и техните възгледи се зачитат на дело, а не на думи! “   

Съюзът на журналистите на Русия (СЖР) веднага реагира на случилото се в Латвия. Оттам смятат, че е незаконно задържането на рускоезични журналисти, и че трябва час по-скоро да бъдат свалени обвиненията срещу тях. Това незаконно и противоправно действие няма нищо общо със законодателството, а е пряк опит да се докаже, че използването на насилие над руски журналисти и медии се превръща в норма в страната, смятат от СЖР. Задържането също така ясно показва пропастта между декларирания ангажимент към общоевропейските ценности, като свободата на словото и разпространението на информация, и действителното неспазване на тях.

Съюзът призовава руски и международни обществени и журналистически организации да се присъединят към протеста и да предприемат всички възможни стъпки, за да гарантират, че подобни дела срещу журналисти, изпълняващи професионалния си дълг, няма да се повтарят в бъдеще.

Президентът на Съюза Владимир Соловьов коментира в интервю за  RT действията на латвийските власти: „Това, разбира се, е абсолютно неприемливо ... Всъщност се извършват незаконни действия. За пореден път една от балтийските страни открито нарушава свободата на печата и свободата да се разпространява информация! “ Според него има натиск върху рускоезичните журналисти. „Ние сме дълбоко възмутени и, разбира се, ще се опитаме да помогнем на нашите колеги – казва в интервюто си Соловьов. - Ние, разбира се, ще докладваме тази информация на Международната федерация на журналистите и други правозащитни организации.“

Във връзка със случилото се в Латвия не закъсняха реакциите от страна на много ведомства и обществени организации в Русия. Според позицията на МВнР на Руската федерация, публикувана на сайта на ведомството, арестуването на журналисти, които пишат за информационните портали Baltnews и Sputnik Латвия, е наказателна акция.

Представители на министерството отбелязват, че този арест е „очевиден пример за нарушаване на основите на демократичното общество - свободата на медиите и изразяването“. Дипломатите подчертават, че позоваването на латвийските власти на нарушаването от страна на журналистите на „санкциите на Европейския съюз“ е категорично неприемливо, тъй като те се отнасят изключително до генералния директор на МИА „Русия днес“ Дмитрий Кисельов и не могат да се прилагат за всички, които си сътрудничат с медийния холдинг.

„Борбата срещу инакомислещите е явно нарушаване на основните принципи на свободата на словото и изразяването,което както се вижда от случая, не пасва със статута на една"просветена европейска държава" каквато е Латвия“ – пък е позицията на посолството на РФ в прибалтийската страна, за която съобщава ТАСС. Според руските дипломати вероятно страната засилва борбата си срещу неудобните за нея медии. Държавната дума призова също създалата се ситуация да бъде обсъдена и от Общото събрание на ООН и Съвета за сигурност на ООН.

Русия е сезирала и представителството на ОССЕ в Москва.  

Сподели в
 

Американската телевизионна легенда Лари Кинг е починал на 87-годишна възраст. Телевизионният водещ е бил настанен в елитната болница "Сидарс Синай" в Лос Анжелис след царазяване с коронавирус.

23.01.2021/16:10

Компанията Google заплашва да спре търсачката си в Австралия заради законопроект, задължаващ интернет гиганта да плаща на медиите за тяхното съдържание, предаде Би Би Си.

22.01.2021/11:37

Майкъл Пак - личният избор на бившия президент Доналд Тръмп за ръководител на агенцията, стояща зад радио „Свободна Европа" и радио „Свобода", подаде оставка в сряда по искане на администрацията на Джо Байдън.

21.01.2021/18:57

СБЖ подкрепя напълно и се присъединява към призива на ръководството на ЕФЖ за подпомагане на пострадалите хърватски колеги. Апелираме към всички наши членове да допринесат според възможностите си за реализирането на тази инициатива за журналистическа солидарност.

21.01.2021/16:30

За това алармират в съвместна позиция Международната федерация на журналистите (МФЖ) и Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ), позовавайки се на данни за физически посегателства над колеги., изнесени от Съюза на журналистите в Турция. Властите в Анкара са призовани да разследват тези случаи и да потърсят отговорност от виновниците.

20.01.2021/12:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки