Снежана Тодорова подкрепи запазването на специалност „Медия икономика” в УНСС

04.12.2020 /19:00 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Председателят на УС на СБЖ е сред медийните дейци и журналисти, подписали позиция в подкрепа на съхраняването на специалност „Медия икономика” в УНСС, след като се разбра, че новото ръководство на университета е замислило закриването ѝ

Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ, изрази подкрепа за инициативата да бъде съхранена специалността „Медия икономика” в УНСС. За решението на новото ръководство на университета тази специалност да бъде закрита алармираха днес преподаватели и студенти от висшето учебно заведение.

Писмо-позиция за съхраняването на специалността вече циркулира сред журналистическата общност и културните среди, като то е подписано също и от Ирина Недева - председател на АЕЖ-България, Владо Йончев - главен редактор на offnews.bg, Иван Брайков - оперативен директор на ДИР.БГ и много други.

Идеята за закриването на специалността „Медия икономика” била продиктувана от стремеж за оптимизиране на разходите. Но ето какво обясняват запознати с реалната ситуация от УНСС.

Катедрата „Медии и обществени комуникации” поддръжа две специалности – „Медии и журналистика” и „Медия икономика”. По държавна поръчка в направлението „Обществени комуникации” се обучават 53 студенти. При наличието на две специалности тази бройка се разпределя така: 30 студенти в „Медии и журналистика” и 23 в „Медия икономика”.

Тази година интересът към двете специалности е толкова голям, че още 10 души са били приети за платено обучене.

Ако се закрие втората специалност, всичките 53 студенти ще отидат само в специалност „Медии и журналистика”, което нито ще подобри качеството на обучението, нито ще намали разходите, обясняват разтревожените преподаватели и студенти. Според тях е абсурдно да се унищожава подобна уникална специалност - никъде другаде в страната не се преподава толкова икономика и финанси в журналистическа специалност.

В търсене на подкрепа, за да не се допусне закриването на специалност „Медия икономика” в УНСС, се разпространява следното писмо, което вече е събрало много подписи, включително и на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова:

 

ДО

проф. д-р Димитър Димитров,

ректор на УНСС

проф. д-р Мирослава Раковска,

зам.-ректор по учебната дейност на УНСС

проф. д-р Цветана Стоянова,

зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики на УНСС

 

ПОЗИЦИЯ

в подкрепа на съхраняването на специалност „Медии и икономика“ в УНСС

 

Като представители на професионални и бизнес организации в сферата на медиите и културните индустрии изразяваме подкрепата си за запазване на специалност „Медия икономика“, водена от катедра „Медии и обществени комуникации“ в рамките на Университета за национално и световно стопанство.

Тази специалност е запазена марка на УНСС, без аналог в страната, има своята специфика и дългогодишният ни опит с нейни възпитаници ни дава категорично основание да се застъпим за нейното по-нататъшно развитие.

Смятаме, че закриването на специалност „Медия икономика“ би било загуба на ключово конкурентно предимство конкретно на УНСС и удар срещу медийния бизнес и медийната среда в държавата като цяло.

 

4 декември 2020 г.

 

ПОДПИСАЛИ:

 

 

 

Сподели в
 

Първият випуск студенти от ТВ Академията на БНТ получиха своите удостоверения за участие в специалния проект на обществената медия, който цели да открие най-заинтересованите от телевизия студенти от различни дисциплини. Потенциалната възможност е някои от тях да получат предложение за работа в БНТ.

23.01.2021/12:00

Бившият изпълнителен директор на германската телевизия RTL Дирк Геркенс ще наблюдава медийната група на Нова телевизия след придобиването й от собственика на БТК и „Виваком" - „Юнайтед груп“. От компанията съобщиха, че са завършили процеса по придобиването на „Нова Броудкастинг Груп“.

23.01.2021/10:24

Съдът остави без уважение искането на защитата на подсъдимия за причиняването на смъртта на журналиста Милен Цветков Кристиан Николов за отвод на прокурора по делото.

22.01.2021/17:53

Веселина Петракиева заема мястото на Гена Трайкова, а Искра Владимирова заменя Валя Гиздарска - съответно в новините и в актуалните предавания

22.01.2021/15:02

„Гласът на времето“ е новото коментарно предаване за култура, история и философия на програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио(БНР).

22.01.2021/11:24

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки