ЕФЖ е за Плана за действие на демокрацията на ЕС, но с регулации на техногигантите

04.12.2020 /15:12 | Източник: europeanjournalists.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Зам.-председателката на Еврокомисията Вера Йоурова

Вера Юрова, заместник-председател на Европейската комисия, представи Плана за действие на Европейската демокрация - за овластяване на гражданите и изграждане на по-устойчиви демокрации в целия ЕС. Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) коментира подробно инициативата и изрази своята позиция.

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) приветства Плана и неговите конкретни разпоредби за укрепване на медийната свобода и плурализъм, но призовава за по-силно регулиране на технологичните гиганти, като същевременно защитава свободата на изразяване.

Планът за действие определя мерки за укрепване на свободата на медиите и противодействие на дезинформацията в Европейския съюз. По-конкретно, Комисията ще препоръча мерки за насърчаване на безопасността на журналистите и ще представи инициатива за тяхната защита от стратегически съдебни дела срещу обществено участие (SLAPP).

Комисията също така ще насочи усилията за преработване на съществуващия Кодекс за действие спрямо дезинформацията, засилвайки изискванията за въвеждане на енергичен мониторинг и надзор над онлайн платформи.

Вицепрезидентът на ЕК по ценностите и прозрачността Вера Юрова, каза: „Медиите не са само икономически сектор, те са стълб на демокрацията. Защитата на журналистите е приоритет на Плана за действие на ЕС за демокрацията. Той върви ръка за ръка с Плана за действие в медийния и аудиовизуалния сектор, фокусиран върху преобразуването и дигиталната трансформация на тези сектори ”.

Свобода на медиите и плурализъм

Европейската комисия отбелязва, че през последните години безопасността на журналистите продължава да се влошава - в няколко държави-членки нарастват физическите и онлайн заплахите и нападенията срещу журналисти. Ето защо през 2021 г. Комисията ще предложи препоръка относно безопасността на журналистите, като обърне специално внимание на заплахите срещу жени журналистки и инициатива за ограничаване на злоупотребата с искове срещу публично участие (SLAPP).

Комисията също така ще работи в тясно сътрудничество с държавите-членки, заинтересованите страни и международните организации чрез структуриран диалог и ще осигури устойчиво финансиране на проекти за правна и практическа помощ на журналисти в ЕС и другаде.

Вера Юрова спомена за „неприемливите атаки срещу журналисти, отразяващи демонстрации в много държави-членки“. Тя обяви инициатива на ЕС за засилване на диалога между медийните организации и правоприлагащите органи с цел по-добра защита на журналистите на място.

Противодействие на дезинформацията

Планът за действие предлага подобряване на съществуващите инструменти на ЕС за противодействие на чужда намеса, включително нови инструменти, които позволяват налагане на глоби на извършителите. Комисията ще насочи усилията за преработване на т. нар. Кодекс за действие спрямо дезинформацията в сърегулираща рамка на задълженията и отчетността на онлайн платформите, в съответствие с предстоящия Закон за цифровите услуги.

За тази цел Комисията ще издаде насоки за подобряване на Кодекса на действие през пролетта на 2021 г. и ще създаде по-стабилна рамка за наблюдение на неговото прилагане.

EФЖ се съгласява с Европейското партньорство за демокрация, че тревожен елемент е споменаването на „показатели за надеждност“ в алгоритмичните препоръчващи системи - като се има предвид неяснотата и субективността на достоверната информация - което изисква известно разяснение.

Заедно с Европейската конфедерация на профсъюзите (ETUC), ЕФЖ смята, че доминиращата пазарна позиция на цифровите гиганти и бизнес моделите, които се възползват от разпространението на съдържание, независимо от неговата достоверност, изглежда е малко вероятно да бъдат нарушени от плана за действие на ЕС. ЕФЖ обаче очаква този проблем да бъде разрешен от Закона за цифровите услуги, който ще бъде публикуван следващата седмица.

ЕФЖ приветства плана за действие на ЕС

„Ангажиментът на Вера Юрова и нейния кабинет за свободата на медиите и демокрацията трябва да бъдат похвалени“, заяви председателят на ЕФЖ Могенс Блихер Бьерегор. „Вярвам, че планът за действие до голяма степен отчита опасенията на много синдикати, неправителствени организации и организации на гражданското общество. Изключително важно е да имаме толкова силен политически подход към свободата на медиите, включително редакторска свобода, сигурност и плурализъм. Ето защо ЕФЖ очаква с нетърпение последващите действия по Плана за действие на демокрацията и Плана за действие за медиите, публикувани по едно и също време. ЕФЖ е готова да се ангажира с конкретни действия, които помагат за подкрепа на журналисти, местни медии и нови фирми."

„Радваме се да видим ангажимента на Европейската комисия за изготвяне на препоръки за гарантиране на безопасността на журналистите, по-специално журналистките, и да ги защити от неправомерни съдебни дела“, добави Ренате Шрьодер, директор на ЕФЖ. „Този ​​план за действие отдавна е закъснял и сега се нуждае от пълната подкрепа на държавите-членки и съответните заинтересовани страни. Разбира се, ние приветстваме обявените мерки за подкрепа на медийния плурализъм, разглеждане на варианти за справяне с медийното разнообразие и концентрация и засилване на прозрачността на медийната собственост и държавната реклама. Наред с инвестирането в медийна грамотност, трябва да се направи повече за насърчаване на етичната и отговорна журналистика в контекста, в който технологичните гиганти разрушават информационния пазар и заливат обществения дебат с фалшива информация. Предлагаме Комисията да наблюдава и противодейства не само на дезинформация от чужди правителства, но и на вътрешна дезинформация, разпространявана от политици, знаменитости и други видни обществени фигури."

Следващи стъпки: Комисията постепенно ще прилага плана за действие на Европейската демокрация до 2023 г. - година преди изборите за Европейски парламент. ЕФЖ заедно с други профсъюзи и организации на гражданското общество, като ETUC и Европейското партньорство за демокрация, ще следи отблизо и при необходимост ще оказва натиск върху Европейската комисия да изпълни обявеното.

 

 

Сподели в
 

Американската телевизионна легенда Лари Кинг е починал на 87-годишна възраст. Телевизионният водещ е бил настанен в елитната болница "Сидарс Синай" в Лос Анжелис след царазяване с коронавирус.

23.01.2021/16:10

Компанията Google заплашва да спре търсачката си в Австралия заради законопроект, задължаващ интернет гиганта да плаща на медиите за тяхното съдържание, предаде Би Би Си.

22.01.2021/11:37

Майкъл Пак - личният избор на бившия президент Доналд Тръмп за ръководител на агенцията, стояща зад радио „Свободна Европа" и радио „Свобода", подаде оставка в сряда по искане на администрацията на Джо Байдън.

21.01.2021/18:57

СБЖ подкрепя напълно и се присъединява към призива на ръководството на ЕФЖ за подпомагане на пострадалите хърватски колеги. Апелираме към всички наши членове да допринесат според възможностите си за реализирането на тази инициатива за журналистическа солидарност.

21.01.2021/16:30

За това алармират в съвместна позиция Международната федерация на журналистите (МФЖ) и Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ), позовавайки се на данни за физически посегателства над колеги., изнесени от Съюза на журналистите в Турция. Властите в Анкара са призовани да разследват тези случаи и да потърсят отговорност от виновниците.

20.01.2021/12:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки