Как медиите на Орбан замазаха скандала с Йожеф Сайер

04.12.2020 /10:33 | Автор : Естер Залан | Източник: clubz.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Йожеф Сайер в Европарламента

Ако проследите новините от Унгария през тази седмица, лесно бихте могли да научите съвсем различна версия за участието на евродепутата Йожеф Сайер в среднощна гей "сексоргия".

Това разкрива лицемерието на управляващата партия "Фидес", която води кампания за съхраняване на традиционните семейни ценности и за ограничаване на правата на ЛГБТИ общността, пише Естер Залан в EUObserver. Статията е преведена на български и публикувана в clubz.bg.

От скромното отчитане в проправителствени и обществени медии бихте разбрали само, че Сайер, ключов съюзник на премиера Виктор Орбан, се е извинил на семейството и избирателите си, след като е нарушил мерките на COVID-19, като е участвал в "домашно парти" в Брюксел - без да получавате никакъв контекст или допълнителни подробности.

Аферата "Сайер" разкрива степента, в която правителството на Унгария е в състояние да контролира политическия наратив в страната, където независими медии са атакувани от десетилетие.

Във вторник (1 декември), когато новините за Сайер избухнаха, на уебсайта на държавната телевизия водещата новина бяха последните социологически данни за одобрението на Орбан със заглавие: "Никога преди унгарците не са били толкова доволни от премиер."

Във вторник телевизия излъчи кратко изявление на Сайер, като фокусът бе поставен върху извиненията.

Общественият новинарски канал MTI подготви само един кратък репортаж - без контекст - за изявлението на Сайер, в което той признава, че е участвал в домашно парти, отрича да е употребявал наркотици и настоява, че екстазито, намерено от полицията в чантата му, не е негово.

В сряда на журналистите от новинарския сайт Telex.hu (основан преди няколко месеца от напусналите сайта Index.hu, след като най-силно критикуващата властта медия попадна под засилен държавен контрол) им бе забранено да задават въпроси на министрите, пристигащи на заседание на кабинета по аферата "Сайер".

Полицията отцепи и сградата в Будапеща, където се провеждаше срещата.

Проправителствените новинарски сайтове възпроизведоха изявлението на Сайер, отново без контекст, като акцентираха на часа, в който полицаите са посетили хората на купона, а внушението беше, че чуждестранните разузнавателни служби се опитват да окажат натиск върху "Фидес".

Само един проправителствен сайт, Pesti Srácok, предупреди в редакционната си статия, че случилото се може да доведе до проблеми за Орбан на изборите през 2022 г.

Габор Поляк от медийния мозъчен тръст Mérték Media Monitor коментира пред EUobserver, че проправителствените медии са поставили на преден план теориите за ролята на разузнавателните служби и напълно са пренебрегнали факта, че Сайер е участвал в гей оргия.

През последното десетилетие "Фидес" изгради медийна империя, като установи контрол първо върху обществените медии и ги превърна в инструмент на властта. След това бизнесмени, близки до правителството, постепенно придобиха собствеността на частни медии.

Поляк цитира данни от предишни изследвания на намиращата в Будапеща организация Mérték Media Monitor. Само една трета от анкетираните са посочили, че се информират от различни медии, докато 80% от останалите две трети следят предимно медии, свързани с "Фидес".

Повечето независими средства за информация се затрудняват да достигнат до избирателите на "Фидес", като в това отношение успех постига единствено най-гледаният бизнес телевизионен канал в Унгария - RTL Klub.

Според Поляк кабинетът на "Фидес" е постигнало доминиращия си статус, като е изхарчило огромни суми от парите на данъкоплатците за проправителствени и държавни медии.

Унгария спадна до 89-о място в годишния индекс за свобода на словото, публикуван от френската неправителствена организация „Репортери без граници“. Когато Орбан дойде на власт през 2010 г., беше на 23-та позиция.

През миналата година доклад на „Репортери без граници“ констатира там "степен на медиен контрол без прецедент в държава членка на ЕС".

Поляк смята, че единствената реална помощ за независимите унгарски медии може да дойде след финансиране от страна на ЕС.

"Унгария е уникален случай, никъде медиите не са в толкова лошо състояние, дори в други страни с популистки тенденции. Необходими са пари", каза той.

Сподели в
 

Американската телевизионна легенда Лари Кинг е починал на 87-годишна възраст. Телевизионният водещ е бил настанен в елитната болница "Сидарс Синай" в Лос Анжелис след царазяване с коронавирус.

23.01.2021/16:10

Компанията Google заплашва да спре търсачката си в Австралия заради законопроект, задължаващ интернет гиганта да плаща на медиите за тяхното съдържание, предаде Би Би Си.

22.01.2021/11:37

Майкъл Пак - личният избор на бившия президент Доналд Тръмп за ръководител на агенцията, стояща зад радио „Свободна Европа" и радио „Свобода", подаде оставка в сряда по искане на администрацията на Джо Байдън.

21.01.2021/18:57

СБЖ подкрепя напълно и се присъединява към призива на ръководството на ЕФЖ за подпомагане на пострадалите хърватски колеги. Апелираме към всички наши членове да допринесат според възможностите си за реализирането на тази инициатива за журналистическа солидарност.

21.01.2021/16:30

За това алармират в съвместна позиция Международната федерация на журналистите (МФЖ) и Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ), позовавайки се на данни за физически посегателства над колеги., изнесени от Съюза на журналистите в Турция. Властите в Анкара са призовани да разследват тези случаи и да потърсят отговорност от виновниците.

20.01.2021/12:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки