Дияна Желязкова: „Някой трябва да казва на хората това, което властта иска да скрие“

03.12.2020 /16:55 | Източник: АЕЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Дияна Желязкова

Главната редакторка на информационния сайт Radian.bg в Шумен Дияна Желязкова наскоро бе избрана за член на Управителния съвет на СБЖ. От своя страна Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) - България, я подбра сред 34 колеги от цялата страна, разказващи истински истории за медиите у нас.

С кампанията „Смисълът е в истинските истории“, създадена в партньорство с агенция B+RED, АЕЖ-България се присъединява към инициативата #ОтНасЗависи на сдружение Равни.бг – обединение на 30 граждански организации от цялата страна, съобщава на сайта си АЕЖ-България. Проектът е осъществен с подкрепата на полоството на Нидерландия.

Подбраните 34 истински истории на колеги от цялата страна целят да покажат как и в неблагоприятна среда може да се прави честна журналистика в обществен интерес.

Ето историята, разказана от и за Дияна Желязкова:

„Журналистът трябва да е любопитен и ядосан. И винаги да пита защо“, категорична е Дияна Желязкова. Тя е главен редактор на информационния сайт Radian.bg в Шумен.

Желязкова работи като журналист от 1987 г. Ръководила е екип на регионалния вестник „Шуменска заря“, била е кореспондент на БТА. Има опит като директор на местната „Телевизия Шумен“, като автор и водещ на телевизионни предавания и като кореспондент на национални телевизионни канали. 

Дияна Желязкова споделя, че избира журналистиката основно от любопитство – в края на 80-те, когато започват да се повдигат завеси, да се разкриват тайни. „Бях любопитна да разбера повече. И от яд към властта, която години ни е лъгала. Останах в професията по същата причина – защото някой трябва да казва на хората това, което властта иска да скрие“, спомня си Желязкова.

Най-важният принцип в работата за нея е достоверността. „Журналистиката е сериозно занимание. В този смисъл трябва да сме достоверни, като лекар с диагноза. С удоволствие спазвам правилото да съм коректив/опозиция, а не говорител на властта“, споделя професионалните си принципи журналистката. Много обича да защитава правото на лично мнение. Разтревожена е от факта, че много сайтове действат като пропагандни машини.

Желязкова пише основно за корупция, злоупотреба с власт и положение в града и региона. „Основният отзвук от тези текстове е интересът. Хората често ми казват: „Добре че си ти, да има кой да огласи тези неща, да стават обществено достояние.“ За жалост, повечето медии имат договори за информационно обслужване с общините, затова нищо критично към местната власт и местните управляващи не може да се прочете“, разказва тя.

В нейното издание Radian.bg се пише много за водата, защото Шумен, по думите на главната редакторка, върви по пътя на Перник, но на града няма откъде да се пусне вода, за разлика от Перник. Забелязва, че освен тях никой не пише за това. В сайта се публикуват и много човешки, лични истории, които също се радват на широк обществен отзвук.

Отправяйки поглед назад към по-ранните години на кариерата си, Дияна Желязкова си спомня как в края на 90-те, още когато работи в „Шуменска заря“, подпалват служебната кола на изданието заради неин коментар. Случаят остава неразкрит и до днес.

Сподели в
 

Първият випуск студенти от ТВ Академията на БНТ получиха своите удостоверения за участие в специалния проект на обществената медия, който цели да открие най-заинтересованите от телевизия студенти от различни дисциплини. Потенциалната възможност е някои от тях да получат предложение за работа в БНТ.

23.01.2021/12:00

Бившият изпълнителен директор на германската телевизия RTL Дирк Геркенс ще наблюдава медийната група на Нова телевизия след придобиването й от собственика на БТК и „Виваком" - „Юнайтед груп“. От компанията съобщиха, че са завършили процеса по придобиването на „Нова Броудкастинг Груп“.

23.01.2021/10:24

Съдът остави без уважение искането на защитата на подсъдимия за причиняването на смъртта на журналиста Милен Цветков Кристиан Николов за отвод на прокурора по делото.

22.01.2021/17:53

Веселина Петракиева заема мястото на Гена Трайкова, а Искра Владимирова заменя Валя Гиздарска - съответно в новините и в актуалните предавания

22.01.2021/15:02

„Гласът на времето“ е новото коментарно предаване за култура, история и философия на програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио(БНР).

22.01.2021/11:24

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки